Navigation
23
Ιούλ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
26 Σεπ 2016

Χωρίς νέες τεχνολογίες,οι μικρομεσαίοι δεν επιβιώνουν

Τεχνολογία Επιχειρήσεις | Οικονομία

Μία στις δύο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στηρίζει την επιβίωσή της στη ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών. Οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τη ζήτηση, αγωνιούν για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά πάνω απ’ όλα έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν συμμαχήσουν με τις νέες τεχνολογίες, δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε τα στοιχειώδη μερίδια αγοράς.

της Μαρίας Καμπουράκη

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία περίπου οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι ταχύτατες αλλαγές που συνοδεύουν την τεχνολογική εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση, με την οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (EEA) η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ενώ συμπεριλήφθηκε και η Ελβετία. Από τις παραπάνω εταιρείες, οι 25 δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα (περιλαμβανομένων των κατασκευών) και οι 19 στον τομέα των υπηρεσιών.

 

Οι εταιρείες αυτές απασχολούν περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα και ο συνολικός τζίρος τους είναι μεγαλύτερος από 600 δισ. ευρώ.

 

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ανέφεραν την τεχνολογική εξέλιξη, λόγω της ταχείας ψηφιακής προόδου, ως μία από τις τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σήμερα. Όπως σημείωσαν, όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων τους επηρεάσθηκαν από την τεχνολογική πρόοδο – από τους τρόπους προσέγγισης των πελατών (ηλεκτρονικό εμπόριο) έως το θέμα της προστασίας των δεδομένων, τις τιμές και το κόστος και τα αποτελέσματα που έχουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο της παραγωγής/δραστηριοτήτων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Ανησυχίες για τη ζήτηση –παγκοσμίως και στην EEA– διατύπωσε λίγο πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφερε ως πρόκληση τα προβλήματα της αγοράς εργασίας (ανησυχίες ειδικότερα για το σχετικό κόστος εργασίας, καθώς και για τους ευρύτερους περιορισμούς στην προσφορά εργασίας και τις ανάγκες σε δεξιότητες).

 

Το ένα τέταρτο των εταιρειών ανέδειξε μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων τους σε διεθνές επίπεδο τις αλλαγές των παγκόσμιων καταναλωτικών προτύπων και ζητήματα σχετικά με τη γεωπολιτική αστάθεια. Οι μεταποιητικές εταιρείες, ειδικότερα, τόνισαν επίσης την ύπαρξη εμποδίων στο εμπόριο –όπως των ρυθμίσεων για ελάχιστη συμμετοχή εγχώριων εισροών στην παραγωγή, των δασμών και φόρων και της αύξησης των λιγότερο επίσημων εμποδίων (συγκαλυμμένος προστατευτισμός)– ως μεγάλων ανησυχιών και εμποδίων στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

 

Οι αλλαγές στα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής συνεχίζουν να περιορίζουν τη ζήτηση για εργασία στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι οι αλλαγές στα πρότυπα παραγωγής έχουν μειώσει στους τομείς τους τη ζήτηση για εργασία από την EEA είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν των εταιρειών που βλέπουν αύξηση.

Η μείωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στη ζήτηση ανειδίκευτων εργατών (στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες), αλλά αναφέρθηκε ότι έχει αυξηθεί κάπως η ζήτηση για πιο εξειδικευμένα επαγγέλματα (όπως οι τεχνικοί παραγωγής και επιβλέποντες ή όσοι απασχολούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό προϊόντων).

Οι μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων ήταν σπάνιες, καθώς οι νέες αγορές εξυπηρετούνταν συνήθως με την κατασκευή πρόσθετων εργοστασίων.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 24/09

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict