Navigation
17
Οκτ
location
Αθήνα
27oC
Αρκετά σύννεφα
12 Ιούλ 2017

Χλιδ-ά-φραγκοι Έλληνες

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Με τα μεγάλα χρωματιστά γυαλιά καθρέπτες, κρύβουν τη θλίψη και την κούραση των ματιών τους που πολλά έχουν δει τον τελευταίο καιρό.

Με τα χαρούμενα χλιδάτα ρούχα – αγορασμένα στις εκπτώσεις, σε ειδική προσφορά μεγάλου καταστήματος, με 12 άτοκες δόσεις- καλύπτουν τα επιπλέον κιλά του χειμώνα, απότοκος της κακής διατροφής και της πέραν του κανονικού κατανάλωσης αλκοόλ.

Λικνίζουν χαρούμενα το κορμί τους μέχρι πρωίας, στα μπαράκια της παραλίας, αδιαφορούν για τις πληκτικές πολιτικές συζητήσεις που ποτέ άλλωστε δεν τους αφορούσαν.

Το πρωί θα πάνε καθυστερημένοι  στη δουλειά –όσοι έχουν ακόμη-.

Ουδείς πρόκειται να τους επιπλήξει.

Παίρνουν μισθό 700 Ευρώ το μήνα, παρά τα πτυχία, τις ακριβές σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και τις περγαμηνές. Είναι χαρούμενοι όταν ο μισθός καταβάλλεται με 10 μόνο μέρες καθυστέρηση. «Δεν βλέπεις τι συμβαίνει αλλού;»…

Σχεδιάζουν με επιμέλεια και υπομονή, τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών. Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, επιλέγουν φθηνά καταλύματα, τρώνε φαγητό του δρόμου αλλά είναι χαρούμενοι γιατί μπορούν να μυρίζουν, να αναπνέουν με πάθος και πόθο, τον αέρα της ευρωπαϊκής ελευθερίας -έστω και κλεφτά- για λίγες μέρες δανεικής χλιδής.

Η πάλαι ποτέ πανίσχυρη, φιλόδοξη, αισιόδοξη και καταναλωτική μεσαία τάξη της Ελλάδας δεν είναι πια εδώ. Η κρίση τους μετέτρεψε σε νεόπτωχους με χρέη, δάνεια, υποχρεώσεις και οφειλές που ξεπερνούν κατά πολύ το εισόδημά τους.

 • Οι χλιδάφραγκοι Έλληνες φαντασιώνονται πως βιώνουν ενθουσιασμένοι το κλέος των περασμένων δεκαετιών.

Διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμά τους να ζουν με τις ανέσεις των Ευρωπαίων πολιτών ενώ η χώρα τους, τους έχει καταδικάσει να ζουν σ’ ένα περιβάλλον ισότιμης κατανομής της μιζέριας, μιας γενικής κοινωνικής προλεταριοποίησης όπου τυχεροί είναι όσοι έχουν δουλειά που πληρώνει και οι υπόλοιποι διεκδικούν μια απασχόληση με κρατική μέριμνα, μια θέση μαθητείας και επιδοτούμενης αμοιβής.

 • Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης σήμερα είναι νεόπτωχοι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των φτωχών νοικοκυρών που δυσκολεύεται να αποπληρώσει έγκαιρα τις δόσεις των πιστωτικών καρτών και δανείων, ανέρχεται σε 85%, τους πάγιους λογαριασμούς σε 62,3% και τα ενοίκια για την κατοικία ή την δόση του στεγαστικού δανείου σε 63,4%.

Οι πραγματικά πλούσιοι Έλληνες, κρύβονται. Κρύβουν τον πλούτο και την τύχη τους όχι γιατί φοβούνται τον φθόνο των  υπολοίπων αλλά γιατί ξέρουν πως το αδηφάγο Κράτος μπορεί να επιβιώσει μόνο αν αυτοί πληρώνουν περισσότερους φόρους, εισφορές και χαράτσια.

 • Στην Ελλάδα οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και λαμβάνουν λατινοαμερικάνικες ή ασιατικές τριτοκοσμικές διαστάσεις.

Το 62% των Ελλήνων που ψήφισαν ενθουσιωδώς ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 – απέναντι σ’ ένα ερώτημα που ποτέ δεν κατάλαβαν γιατί ποτέ δεν υπήρξε- σήμερα πληρώνουν ακριβά τα επίχειρα των διαδοχικών κακών τους επιλογών…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • BIG_AL

  “Το 62% των Ελλήνων που ψήφισαν ενθουσιωδώς ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 – απέναντι σ’ ένα ερώτημα που ποτέ δεν κατάλαβαν γιατί ποτέ δεν υπήρξε- σήμερα πληρώνουν ακριβά τα επίχειρα των διαδοχικών κακών τους επιλογών…”

  Σας πόνεσε πάααρα πολύ αυτό το “ΟΧΙ” τελικά…χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό…

  • Ιωάννης Καρακώστας

   Τι εννοείτε ότι τον πόνεσε; Με ποιον τρόπο; Σοβαρά κάνετε αυτό το σχόλιο; Ποιον λέτε να πόνεσε περισσότερο; Αυτόν που είπε το “όχι” και του βγήκε “Ναι” ή αυτόν που εξαρχής έλεγε “Ναι”. Για σκεφτείτε το λίγο παραπάνω.

   • BIG_AL

    Σας είναι πολύ δύσκολο φαίνεται να καταλάβετε οτι το 62% του λαού που είπε “οχι ” στην λιτότητα και στα σχέδια “διάσωσης”( που μόνο τέτοια δέν είναι), και κόντρα σε όλο το κύμα μαύρης τηλεοπτικής “τρομοκρατίας”,που προσπάθησε να τον καθυποτάξει,είναι μία παρακαταθήκη,που ορθώνεται πάνω απο πολιτικές παρατάξεις και ιδεολογίες..καλό μεσημέρι..

    • Ιωάννης Καρακώστας

     Κοιτάξτε να δείτε. Μου είναι γενικά πολύ δύσκολο να θεωρητικολογήσω σε τέτοιο σημείο ώστε κάτι τελείως ασαφές που τέθηκε ως ερώτημα και δεν απαντιέται από “ΝΑΙ” ή “ΟΧΙ”, να το μεταφράσω σε πράξη αντίστασης ενός λαού που δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα. Κάντε 500 δημοψηφίσματα και πείτε 500 φορές όχι. Καμία σημασία δεν έχει. Μπορεί για την κατασκευή “ηρώων” και “ηρωικών” καταστάσεων που ειδικεύεται η αριστερά να έχουν σημασία τέτοια δημοψηφίσματα άνευ ουσίας, γιατί από τέτοιες καταστάσεις αντλεί υλικό. Σας αρέσει δεν σας αρέσει, το ερώτημα δεν ήταν θέλετε λιτότητα ή όχι. Σας αρέσει δεν σας αρέσει για να μοιραστούν λεφτά και να μην υπάρχει λιτότητα πρέπει κάποιος να τα βγάζει αυτά τα λεφτά. Όσο προσπαθούν οι κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους κομματικούς στρατούς του δημοσίου υπερφορολογώντας τους ιδιώτες, τόσο λιγότερα θα εισπράττει και τόσο λιγότεροι θα είναι εκείνοι που μπορούν να παράξουν. Απ’όσο ξέρω λεφτόδεντρο δεν υπάρχει και σίγουρα τα ευρώ δεν τα φέρνει ο πελαργός. Με τη λογική σας, όποτε κάτι μας λείπει κάνουμε μια διαδήλωση, τραβάμε και κανα δημοψήφισμα και τσουπ.. ως δια μαγείας το έχουμε. Η επιλογή που είχαμε ήταν να μειώσουμε τις δαπάνες. Εμείς επιλέξαμε να αυξήσουμε τη φορολογία. Δεν φταίει ούτε η Μερκελ για αυτό, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε το ευρώ. Η βλακεία μας δε είναι τέτοια που νομίζουμε ότι με την επιστροφή στη δραχμή θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’80 που πέφτανε τα δανεικά βροχή για να πληρώνουμε αργομισθίες και πρόωρες συντάξεις. Φράγκα για πέταμα τέλος. Αυτό σου είπανε οι αγορές. Κάνε όσες δαπάνες γουστάρεις αλλά με τα δικά σου φράγκα σου είπανε οι Ευρωπαίοι. Εμείς θεωρήσαμε αξιοπρέπεια να πάρουμε τα δανεικά και μετά να διαδηλώνουμε για να μην τα πληρώσουμε. Είναι αυτό που λένε οι αριστεροί αξιοπρέπεια.

     • BIG_AL

      “Λεφτόδεντρα” “Δέν φταίει η Μέρκελ ούτε ο Σόιμπλε” “που ειδικεύεται η αριστερά”..
      Καλά δέν βαρεθήκατε εσείς οι “φιλελεύθεροι” και καλά να παπαγαλίζετε τα ίδια και τα ίδια σαθρά επιχειρήματα σάν να ακούμε “κολλημένο” δίσκο στο πικάπ??οι κομματικές σας παρωπίδες τόσο πολύ σας έχουν τυφλώσει??Πιστεύετε αλήθεια οτι το 62% που ψήφισε “ΟΧΙ ” στο δημοψήφισμα ήταν ΣΥΡΙΖΑ απο τα γεννοφάσκια τους??Οι “αθώες κορασίδες” οι Ευρωπαίοι εταίροι μας,ασφαλώς και δεν ήξεραν τίποτα για την κατάσταση της οικονομίας μας όταν μας δάνειζαν ναι??για τους λανθασμένους πολλαπλασιαστές του IMF μήπως έτυχε να ακούσετε κάτι??για τον ΦΠΑ στα νησιά που μας τον επέβαλλε η “τρόικα” μήπως??Δέν θα πρέπει να γίνει κάποια έρευνα πιστεύετε για το πώς φτάσαμε έως εδώ ενώ όλοι οι υπουργοί οικονομικών μέχρι το 2010 (Αλογοσκούφης,Παπαθανασίου κλπ) μας διαβεβαίωναν οτι έχουμε ισχυρή οικονομία??Θα το κάνουν αυτό τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα εναλλάξ, 40 χρόνια τώρα??Αααααα ξέχασα…..για όλα μας φταίει ο Βαρουφάκης…
      Το “Ευρώ” δυστυχώς,απο εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας,έγινε όργανο άλωσης της Δημοκρατίας μας..μας πήρε το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για τον τόπο μας..στο δίλημμα λοιπόν “Ευρώ η Δημοκρατία”…εγώ θα επιλέγω πάντα το δεύτερο…καλό μεσημέρι…

 • Emma

  Εγώ ντρέπομαι που σας διαβάζω, εσείς δε ντρέπεστε να μιλάτε έτσι για τους συνανθρώπους σας;
  Συγνώμη κιόλας που ακόμα ονειρεύονται ότι μπορούν να περάσουν 2-3 όμορφες μέρες. Συγνώμη που δεν έχουν αποδεχτεί τη θέση η οποία εσείς κ οι όμοιοι σας θεωρείτε ότι τους αρμόζει και τολμούν να προσπαθούν έστω για λίγο, έστω στις εκπτώσεις να χαρούν πράγματα που εσείς και η κλίκα σας έχετε σε αφθονία .. όχι φυσικά επειδή είστε πιο αξιόλογοι άνθρωποι, αλλά επειδή το χρήμα είναι το μόνο σας ιδανικό. Κ για να ξέρετε υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εκτιμήσουν κ άλλα πράγματα στα ταξίδια τους και όχι μόνο τη χλιδή που δεν έχουν στην καθημερινότητά τους. Ευτυχώς δεν σκέφτονται όλοι όπως εσείς, ούτε έχουν όλοι τις ίδιες αξίες

  • Πράκτορας των Κινέζων

   Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πληρώνεται για αυτά που γράφει;Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που θα βγάλει ένα σεντ από την τσέπη του για να πληρώσει και να διαβάσει το άρθρο του αγράμματου Κώνστα;Και ακριβώς επειδή κανένας άνθρωπος δεν πληρώνει βρήκαν το κόλπο να πληρώνονται μέσω δανείων από τράπεζες.Και μετά τα φόρτωσαν σε εμάς για να τους πληρώνουμε με το ζόρι.Πήγαινε βρες μία τίμια δουλειά ρε Κώνστα.Πήγαινε να δουλέψεις ρε αγράμματε τεμπελχανά που θέλεις να μας πουλήσεις και μυαλό αγράμματε.Τόσα νέα παιδιά με πτυχία που δεν τα έχεις δει στον ύπνο σου δουλεύουν ντελίβερυ και πωλητές για 400 ευρώ και εσύ επειδή έχεις μέσον πληρώνεσαι από το pay roll για να γράφεις αυτές τις αθλιότητες.

 • Ιωάννης Καρακώστας

  Έχετε απόλυτο δίκιο γι’αυτά που γράφετε. Δεν συμφωνώ όμως να κατηγορούμε ανθρώπους που μπορεί να μην ευθύνονται καν για το χάλι που βρισκόμαστε απλά και μόνο επειδή προσπαθούν να χαλαρώσουν λίγες μέρες κάθε χρόνο. Άλλωστε μπορεί να είναι θύματα της βλακείας κάποιον άλλων συμπολιτών τους που γούσταραν να δοκιμάσουν αριστερή παράνοια. Κάποιοι από αυτούς τους χλιδάφραγκους σίγουρα κουβαλάνε και την ελαφρότητα του “ωχ αδερφέ”, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Η αλήθεια είναι ότι η δημοκρατία είναι ένα πολύ καλό πολίτευμα αλλά απαιτεί σύνεση και μέτρο από τους πολίτες. Και τα 2 απουσιάζουν πλήρως από τους πολίτες αυτής της χώρας. Τρανό, πρόσφατο παράδειγμα, το “μνημείο” της ΕΡΤ. Η απόδειξη της ξεφτίλας ενός λαού που κατασκευάζει “ήρωες” που να ταιριάζουν στο προφίλ του τίποτα. Την ίδια στιγμή γιατροί σώζουν ζωές, νοσοκόμες κάνουν διπλοβάρδιες, αστυνομικοί σκοτώνονται για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, πιλότοι ρισκάρουν και κάποιες φορές σκοτώνονται στο Αιγαίο υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους. Αλλά ήρωες θεωρούνται τα ρεμάλια της ΕΡΤ του 2% τηλεθέαση με τους 3000 νταβατζήδες που ξεπλένονται μέσα από τέτοια γελοία “μνημεία” ώστε στο μέλλον να διδάσκονται τα παιδιά, όχι το θάνατο κάποιου Ηλιάκη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος αλλά το θάνατο της κας Σούλας που πέθανε ενώ έτρωγε σουβλάκια στον “αγώνα” για να ανοίξει η ΕΡΤ και να πέσουν τα φράγκα από τον μαλάκα που του ρουφάει το κράτος το αίμα με το μπουρί. Οι νεκροί ήταν απλοί άνθρωποι που έτυχε να είναι υπάλληλοι στην ΕΡΤ και έτυχε να πεθάνουν όσο η ΕΡΤ ήταν κλειστή. Μήπως με αυτή τη λογική να στέλνουμε στο απόσπασμα τους ιδιώτες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους; όλο και κάποιος που δούλευε σε αυτούς θα πεθάνει. Στατιστική είναι αυτή.

  • Δημήτρης

   Εξαιρετικό σχόλιο. Μπράβο σας!

 • SpApollo

  Πιο μισάνθρωπη άποψη δεν έχω ξαναδιαβάσει. Λες και ακούς πολιτικό πίσω απο τις κλειστές πόρτες. Το 62% ψήφισαν για να μην ζουν την απαξίωση και την πτώση απο τη μεσαία τάξη στη νεόπτωχη τάξη. Όλοι εσείς που λυσάξατε να ψηφίσουν Ναι σάμπως ξέρατε γιατί προσπαθούσατε να πείσετε τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ? Εδώ σε θέλω ρε Νεο Ταξίτη μισάνθρωπε Κώνστα

 • GAS

  Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, αλλά επειδή τα λόγια σου αφορούν πάνω από το 50% των ελλήνων, βρίσκονται πολλοί που αντιδρούν, καθώς αισθάνονται ότι τους στοχεύεις χλευαστικά. Κύριο χαρακτηριστικό τους δε, η πλήρης απουσία αυτοκριτικής, ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν για εχθρούς να τους φορτώσουν τις ευθύνες της κατάντιας τους. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει μια μερίδα σοβαρών και νοικοκυραίων ελλήνων που η κρίση τους χτύπησε ύπουλα και τους συνέτριψε, χωρίς να έχουν συμπεριφερθεί αλόγιστα ποτέ στη ζωή τους. Η συγκεκριμένη μερίδα η οποία είναι σαφώς μειοψηφία σε σχέση με το σύνολο των νεόπτωχων, ζει ένα δράμα βυθισμένη στη μελαγχολία και στην προσπάθεια νοικοκυρέματος, αποφεύγωντας τις φθηνοπολυτέλειες αναψυχής που τόσο εύστοχα περιγράφεις. Κατα συνέπεια βρίσκω το άρθρο σου εξαιρετικά εύστοχο (το βεβαιώνουν και οι αντιδράσεις) απλώς νομίζω ότι περιττεύει να προκαλείς το φθόνο της μάζας που περιγράφεις, καθώς από τα γραφόμενά σου δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι ίδιοι (είναι ανεπίδεκτοι βοήθειας) ενώ αντιθέτως νομίζω ότι φθείρεσαι υπέρμετρα.

PolicePress