Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Ασθενής Βροχή
12 Ιούλ 2017

Χλιδ-ά-φραγκοι Έλληνες

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Με τα μεγάλα χρωματιστά γυαλιά καθρέπτες, κρύβουν τη θλίψη και την κούραση των ματιών τους που πολλά έχουν δει τον τελευταίο καιρό.

Με τα χαρούμενα χλιδάτα ρούχα – αγορασμένα στις εκπτώσεις, σε ειδική προσφορά μεγάλου καταστήματος, με 12 άτοκες δόσεις- καλύπτουν τα επιπλέον κιλά του χειμώνα, απότοκος της κακής διατροφής και της πέραν του κανονικού κατανάλωσης αλκοόλ.

Λικνίζουν χαρούμενα το κορμί τους μέχρι πρωίας, στα μπαράκια της παραλίας, αδιαφορούν για τις πληκτικές πολιτικές συζητήσεις που ποτέ άλλωστε δεν τους αφορούσαν.

Το πρωί θα πάνε καθυστερημένοι  στη δουλειά –όσοι έχουν ακόμη-.

Ουδείς πρόκειται να τους επιπλήξει.

Παίρνουν μισθό 700 Ευρώ το μήνα, παρά τα πτυχία, τις ακριβές σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και τις περγαμηνές. Είναι χαρούμενοι όταν ο μισθός καταβάλλεται με 10 μόνο μέρες καθυστέρηση. «Δεν βλέπεις τι συμβαίνει αλλού;»…

Σχεδιάζουν με επιμέλεια και υπομονή, τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών. Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, επιλέγουν φθηνά καταλύματα, τρώνε φαγητό του δρόμου αλλά είναι χαρούμενοι γιατί μπορούν να μυρίζουν, να αναπνέουν με πάθος και πόθο, τον αέρα της ευρωπαϊκής ελευθερίας -έστω και κλεφτά- για λίγες μέρες δανεικής χλιδής.

Η πάλαι ποτέ πανίσχυρη, φιλόδοξη, αισιόδοξη και καταναλωτική μεσαία τάξη της Ελλάδας δεν είναι πια εδώ. Η κρίση τους μετέτρεψε σε νεόπτωχους με χρέη, δάνεια, υποχρεώσεις και οφειλές που ξεπερνούν κατά πολύ το εισόδημά τους.

  • Οι χλιδάφραγκοι Έλληνες φαντασιώνονται πως βιώνουν ενθουσιασμένοι το κλέος των περασμένων δεκαετιών.

Διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμά τους να ζουν με τις ανέσεις των Ευρωπαίων πολιτών ενώ η χώρα τους, τους έχει καταδικάσει να ζουν σ’ ένα περιβάλλον ισότιμης κατανομής της μιζέριας, μιας γενικής κοινωνικής προλεταριοποίησης όπου τυχεροί είναι όσοι έχουν δουλειά που πληρώνει και οι υπόλοιποι διεκδικούν μια απασχόληση με κρατική μέριμνα, μια θέση μαθητείας και επιδοτούμενης αμοιβής.

  • Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης σήμερα είναι νεόπτωχοι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των φτωχών νοικοκυρών που δυσκολεύεται να αποπληρώσει έγκαιρα τις δόσεις των πιστωτικών καρτών και δανείων, ανέρχεται σε 85%, τους πάγιους λογαριασμούς σε 62,3% και τα ενοίκια για την κατοικία ή την δόση του στεγαστικού δανείου σε 63,4%.

Οι πραγματικά πλούσιοι Έλληνες, κρύβονται. Κρύβουν τον πλούτο και την τύχη τους όχι γιατί φοβούνται τον φθόνο των  υπολοίπων αλλά γιατί ξέρουν πως το αδηφάγο Κράτος μπορεί να επιβιώσει μόνο αν αυτοί πληρώνουν περισσότερους φόρους, εισφορές και χαράτσια.

  • Στην Ελλάδα οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και λαμβάνουν λατινοαμερικάνικες ή ασιατικές τριτοκοσμικές διαστάσεις.

Το 62% των Ελλήνων που ψήφισαν ενθουσιωδώς ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 – απέναντι σ’ ένα ερώτημα που ποτέ δεν κατάλαβαν γιατί ποτέ δεν υπήρξε- σήμερα πληρώνουν ακριβά τα επίχειρα των διαδοχικών κακών τους επιλογών…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict