Navigation
7
Μαρ
location
Αθήνα
14oC
Αρκετά σύννεφα
23 Απρ 2018

Χάνονται λόγω φόρων έως και 4 ενοίκια!

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Νέα

Οι φόροι γονάτισαν τους Έλληνες που έχουν ακίνητο… Οι 46 φόροι «τρώνε» στην κυριολεξία έως τέσσερα ενοίκια του έτους. Οι ιδιοκτήτες μιλούν για ένα απίστευτο «κομβόι» φόρων, ενώ η κυβέρνηση τονίζει ότι έρχεται ίδιος ΕΝΦΙΑ με πέρυσι, παρά τις αλλαγές στις αξίες ακινήτων…

Νωρίτερα κατά δύο μήνες θα έρθει ο νέος ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες, αν το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμες τις νέες αντικειμενικές έως τότε. Ουσιαστικά φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ θα πάνε μαζί, ενώ η εξόφλησή του θα γίνει σε έξι αντί πέντε δόσεις… Ωστόσο, το ποσό είσπραξης του φόρου θα παραμείνει το ίδιο. Δηλαδή στα 3,2 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται να μπουν στα Ταμεία 2,6 δισ. ευρώ.

Όσοι έχουν περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ πληρώνουν διπλό φόρο! Κύριο και συμπληρωματικό… Οι επιβαρύνσεις στον συμπληρωματικό φόρο σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 300%. Ο ΕΝΦΙΑ, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, «υπολογίζεται επί όλης της περιουσίας όλων των ακινήτων του φορολογουμένου. Μάλιστα όταν κάποιος έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200-300.000 ευρώ, θα έχει συμπληρωματικό φόρο με αυξημένους συντελεστές 0,1%-0,15%».

Στο μεταξύ, όλοι τρέχουν να βρουν άκρη με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει κάτι το εντυπωσιακό, ενώ οι 75 τοπικές επιτροπές ακόμη ψάχνονται για το θέμα! Αυτό οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών σε επιφανειακές παρεμβάσεις. Αναζητούν ωστόσο αξιοποίηση κάθε στοιχείου, νέο υπολογισμό εμπορικών τιμών και αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Επίσης τα οικονομικά στοιχεία που έχουν είναι ελάχιστα. Πολλές επιτροπές κινούνται σε τυφλά. Πολλοί λένε ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα ευθυγράμμισης αντικειμενικών – εμπορικών αξιών δύσκολα θα υλοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, ενώ η κτηματαγορά προεξοφλεί πολιτική απόφαση για τις αξίες γης. Ωστόσο, πολλοί τονίζουν ότι η μείωση των αξιών των ακινήτων από το 2008 ως σήμερα έφερε ισοσκελισμό αντικειμενικών –  εμπορικών τιμών.

Επίσης οι μικρές αλλαγές στις αντικειμενικές δεν θα βάλουν σε δύσκολη εξίσωση το υπουργείο Οικονομικών, να ανατρέψει πολλά στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εισπραχθούν 3,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ένας σκληρός κύκλος φόρων πιέζει τα ακίνητα και κάθε εισόδημα από αυτά.

Έχουμε και λέμε:

 1. Φόρος εισοδήματος.
 2. ΕΝΦΙΑ.
 3. Εισφορά αλληλεγγύης.
 4. Φόροι δήμων.

Να τονιστεί ότι η αύξηση των φόρων ακινήτων στην εποχή των μνημονίων φτάνει στο 550%. Ουσιαστικά, όσοι νοικιάζουν ακίνητο θα πληρώσουν φόρο από 15% έως 45%.

Να δούμε τους συντελεστές:

 • 15% για εισόδημα από 1 μέχρι 12.000 ευρώ.
 • 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ.
 • 45% για εισόδημα από 35.001 ευρώ και άνω.

Στα εισοδήματα από τα ενοίκια πληρώνεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές είναι από 2,2% έως 10%. Έχουμε και συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ, αν η ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Οι προτάσεις των ιδιοκτητών

Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέδωσαν στον αρχηγό της ΝΔ κατάλογο 10 σημείων για τη φορολογία των ακινήτων.

 1. Μείωση ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό έως 30%, με προτεραιότητα στην άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική αποχή όλων εκείνων των φορολογουμένων από τους οποίους περιμένουμε να μπουν στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας!
 2. Φορολογική επιδότηση 50% του κόστους των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων που εκτελούνται με πλήρη νόμιμα δικαιολογητικά, μέσω δυνατότητας συμψηφιστικής πληρωμής κάθε οφειλόμενου φόρου προς το Δημόσιο. Εκεί κρύβεται η πραγματική δυνατότητα και ευκαιρία για την οικονομία και την απασχόληση, και όχι τόσο στην κατασκευή νέων οικοδομών!
 3. Προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (τιμών ζώνης) στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και της ανύπαρκτης κτηματαγοράς.
 4. Εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα.
 5. Κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και στις επισκευές κτιρίων.
 6. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά εισοδήματα, όχι στα προ της κρίσης.
 7. Τριετή αναστολή «πόθεν έσχες» στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων.
 8. Απλοποίηση των διαδικασιών των συναλλαγών στα ακίνητα, με πρώτο βήμα τη μείωση του τεράστιου αριθμού των απαιτουμένων δικαιολογητικών.
 9. Παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου.
 10. Αυτόματη βεβαίωση στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτικών τελών για νομιμοποιημένους χώρους, χωρίς χρέωση αναδρομικών τελών.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • pict
 • pict

pict

pict