Navigation
15
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
9 Φεβ 2015

ΧΑ: Σε κλοιό πιέσεων – Επενδυτική αποχή

xrimatistirio1_316663080 Market News | Χρηματιστήριο

Με το σημερινό έντονα αρνητικό ξεκίνημα της πιό κρίσιμης εβδομάδας, (πολλοί τολμούν και την αποκαλούν “διαβολοβδομάδα” από την γνωστή κινηματογραφική ταινία), το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπληρώνει τρείς διαδοχικά αρνητικές συνεδριάσει απώλειες 10% για τον Γενικό Δείκτη και 18,6% για τις τράπεζες. Στους τραπεζικούς τίτλους και σήμερα οι μεγαλύτερες απώλειες, μεγάλες πιέσεις και για κατασκευαστικές. Πτώση και στον τζίρο.

Υποβαθμίσεις

Μεταξύ των αρνητικών παραγόντων, η υποβάθμιση από την Standard & Poor’s την Παρασκευή κατά μία βαθμίδα, σε “Β-” από “Β”, με αξιολόγηση “creditwatch negative”, που υπονοεί ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση, συνεχίσθηκε από την Moody’s που έθεσε υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση “Caa1” της Ελλάδας προειδοποιώντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει συμφωνία τις επόμενες λίγες εβδομάδες, η πιθανότητα στάσης πληρωμών αυξάνεται σημαντικά.

Αρνητικές δηλώσεις

Μέχρι ενός σημείου και λόγω των φημών που προηγήθηκαν οι επενδυτές ήταν σε μεγάλο ποσοστό προετοιμασμένοι για τις “ομοβροντίες” από τους οίκους αξιολόγησης, όμως το μεγαλύτερο χτύπημα ήρθε από δηλώσεις αξιωματούχων, των οποίων η άποψη έχει βαρύνουσα σημασία στις αγορές.
Το χορό των δηλώσεων άνοιξε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο BBC σημείωσε ότι “δεν προβλέπει λύση που να μην περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”.
“Η Βρετανία ετοιμάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”, αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών George Osborne, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να νομίζει πως το κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην Ευρωζώνη, ώστε να δεχτεί στο σύνολό τους τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις χθεσινοβραδινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τις δηλώσεις των Αξιωματούχων, ακολούθησε σημαντικός αριθμός εκθέσεων, από ξένους οίκους που επιβάρυναν περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα.
Ομόλογα
Ξεκάθαρα αρνητικά ήταν τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με τις πιέσεις να στέλνουν σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (10,48%), 5ετες (16%) και 3ετες (20,8%).
Δείκτες – Μετοχές
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, έκλεισε στις 765,22 μονάδες με απώλειες -4,75%, ελαφρώς περιορισμένες σε σχέσή με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 754 μονάδων.
Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 9,77% και τον Τραπεζικό αθροιστικές απώλειες 18,62%. Σε αυτές τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλεσε 6,2 δισ, περίπου διαγράφοντας τα κέρδη της ανόδου που είχε προηγηθεί, μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών οίκων στο city του Λονδίνου στο τέλος Ιανουαρίου.

Ενδοσυνεδριακά, ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,2950 ευρώ (-10,61%), της Εθνικής μέχρι τα 0,8910 ευρώ (-11,78%), της Eurobank μέχρι τα 0,1170 ευρώ (-13,33%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,502 ευρώ (-17,02%).
Στο κλείσιμο, στον FTSE25 ο τίτλος της ΔΕΗ να διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο (+0,58%) και αμετάβλητο τον τίτλο του Τιτάνα. Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Πειραιώς (-14,05%) και Ελλάκτωρα (-11,06%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 9% ακολούθησαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Eurobank.
Από την άλλη, η “διακριτική” απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων επιβεβαιώνεται και από τον σημαντικά χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), καθώς διαμορφώθηκε σε μόλις 85 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν, τόσο στα ομόλογα, όσο και στην αγορά μετοχών, κατά την σημερινή συνεδρίαση, τα ξένα χαρτοφυλάκια έπαιξαν περισσότερο τον “ρόλο του θεατή”, προχωρώντας σε μερική “ανακωχή” πωλήσεων και τηρώντας στάση αναμονής η οποία δεν αποκλείεται να διατηρηθεί μέχρι τις 16 τρέχοντος, με σημεία – κλειδιά τις ημερομηνίες 11, 12 και 16 Φεβρουαρίου.

Οι επόμενες μέρες
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (11/2) θα διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup με βασικό θέμα το Ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια μέρα, στις 24.00 θα ανακοινωθούν οι πιθανές αλλαγές στους δείκτες MSCI, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα (12/2) θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών.
Επίσης και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem: “η 16η Φεβρουαρίου αποτελεί τελική ημερομηνία για την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση, καθώς ορισμένα Μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων τους”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ