Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
27 Φεβ 2015

ΧΑ: Πτώση -2,67% – Παγκόσμια πρωτιά σε απόδοση (+22%) το Φεβρουάριο

Χρηματιστήριο Market News | Χρηματιστήριο

Αρνητική η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με θετικό αποτέλεσμα για την εβδομάδα και θετική επίδοση-ρεκόρ για το σύνολο του μήνα σε παγκόσμια κλίμακα.
Ένας μήνας που αντάμειψε τους τολμηρούς που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις θρίλερ, χωρίς να ξέρουν τις θα τους… ξημερώσει!
Τα κέρδη της εβδομάδας ανέρχονται στο 3% για το Γενικό Δείκτη. Αντίθετα ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε πτώση 5,8%.
Τα μετεκλογικά κέρδη του Γενικού Δείκτη ανέρχονται στο 22%, αναδεικνύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως σε μηνιαία βάση.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια σημειώνουν αλλεπάλληλα ιστορικά ή πολυετή, υψηλά.
Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι πωλητές είχαν το προβάδιασμα στην αγορά οδηγώντας ενδοσυνεδριακά τον Γενικό Δείκτη μέχρι και 4,58% χαμηλότερα στις 863,15 μονάδες.
Το γεγονός όμως ότι –προσωρινά τουλάχιστον- δεν κατάφεραν να διασπάσουν τη στήριξη των 865-855 μονάδων (38,6% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τις 708 μονάδες) αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας.
Στο τέλος της ημέρας που είχε ως χαρακτηριστικό τον χαμηλό τζίρο (μόλις 101,5 εκατ. ευρώ), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 880,48 μονάδες περιορίζοντας τις απώλειές του στο -2,67%, ενώ ο FTSE Large Cap έκλεισε στις με πτώση 3,41% στις 258,52 μονάδες διασπώντας τη ζώνη των 260-265 μονάδων.
Το στοιχείο που επικαλέστηκε σήμερα η Wood & Company για εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 70 εκατ. δολαρίων μετά τις εκλογές προς τις ελληνικές μετοχές, είναι ενδεικτικό της κινητικότητας που αναπτύσσεται ξανά από το εξωτερικό και αποτυπώθηκε και στο ρεκόρ όγκου συναλλαγών στο Χ.Α τον Φεβρουάριο (4,6 δισ. τεμάχια άλλαξαν χέρια).
Το μεγαλύτερο κέρδος για την οικονομία και το Χρηματιστήριο μέσα από την περιπέτεια των προηγούμενων 4-5 εβδομάδων, ήταν η απόσυρση από το προσκήνιο των κινδυνολογικών σεναρίων σεναρίων περί Grexit, και η συνακόλουθη μείωση του συστημικού κινδύνου της χώρας και των ελληνικών τραπεζών.
Και θεωρείται ελπιδοφόρο πως ενώ μεσολάβησαν -με όλες τις επιπτώσεις τους- προεκλογική περίοδος, εκλογική αναμέτρηση και απανωτά Eurogrpoup, το Χρηματιστήριο της Αθήνας όλο αυτό το διάστημα κέρδιζε έδαφος και έφτασε μέχρι τις παρυφές των 1.000 μονάδων, ξεκινώντας μια δύσκολη διαδικασία αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης του σε ανοδική που βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια.
Όμως ο Μάρτιος που ξεκινά χρηματιστηριακά από την ερχόμενη Δευτέρα από τις 880 μονάδες, προοιωνίζεται την έναρξη ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας για την αγορά της Αθήνα.
Το μεγάλο ερώτημα που αναδεικνύεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την διασφάλιση της 4μηνης παράσταση της δανειακής σύμβασης, είναι αν η χώρα θα καταφέρει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ.
Στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο έσπευσε να αποτιμήσει τους κινδύνους που αναδύονται βραχυπρόθεσμα, διορθώνοντας απότομα ως και 8,7% από τα υψηλά των 954 μονάδων, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν «ακρότητες» ή ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στο ταμπλό.
Και μπορεί σε εβδομαδιαία βάση οι περισσότερες να διατήρησαν τη θετική τους απόδοση και ο Γενικός Δείκτης να κατέγραψε άνοδο 3,08%, όμως η πραγματικότητα είναι πως η ανοδική δυναμική υπέστη πλήγμα ενώ το κύριο μέρος της δοκιμασίας για την βιωσιμότητα και διεύρυνση της ανοδικής αντίδρασης, μεταφέρεται πλέον για την ερχόμενη εβδομάδα, με ιδιαίτερα κρίσιμες ημερομηνίες την 5η Μαρτίου οπότε συνεδριάζει η ΕΚΤ και την 6η Μαρτίου όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Ο τραπεζικός κλάδος που είναι και ο πλέον ευάλωτος στις εξελίξεις, έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,79%, ωστόσο σε επίπεδο Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 24,6% αλλά εξακολουθεί να καταγράφει πτώση 22,3% για το 2015, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη που βρίσκεται σε θετικό πεδίο με άνοδο 6,5%.
Αδύναμος κρίκος αποδείχθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 8,22% (746 μονάδες).
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η τελική εικόνα για την Εθνική που έκλεισε στα χαμηλά ημέρας (1,34 ευρώ με πτώση 8,22%), αλλά και για την Eurobank (-9,87% στα 0,1370 ευρώ) και την Πειραιώς (-8,39% στα 0,5680 ευρώ), ενώ η Alpha υποχώρησε κατά 6,8% στα 0,37 ευρώ.
Σημαντικές απώλειες από 3% έως 6% κατέγραψαν επίσης η MIG, η Folli Follie, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΜΕΤΚΑ και η Βιοχάλκο, ενώ με θετικό πρόσημο και τα μεγαλύτερη κέρδη στον FTSE 25 τερμάτισαν τη συνεδρίαση η Τέρνα Ενεργειακή, η Motor Oil, η Coca Cola και η ΕΥΔΑΠ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ