Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
16 Φεβ 2015

“Βridge agreement” – Πως το θέλουν οι αγορές – Πως θα φέρει momentum στην οικονομία

ΑΡΠΑΓΗ-ΤΗΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ Οικονομία

Πως με τέσσερις «ευφημισμούς» κερδίζει η Ελλάδα, χωρίς να… ματώσουν οι Έλληνες, ούτε όμως και οι εταίροι.
Ποιό λοιπόν θα μπορούσε να είναι το Bridge Agreement ώστε να κατευνάσει τις αγορές και να δώσει momentum στην οικονομία;
Παρά τις καταιγιστικές αρνητικές εξελίξεις, αυξημένη βλέπουν την πιθανότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία (σήμερα) στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας, υψηλόβαθμα στελέχη από τη διεθνή χρηματοοικονομική κοινότητα.
Την πεποίθησή τους αυτή βασίζουν στο ότι: «το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπάρξει λύση».
Με αυτό στο μυαλό τους, ούτε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να μην υπάρξει λύση. Αν δεν καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, θα μεταθέσουν τις αποφάσεις σε νέα θεσμική συνάντηση.
Όλες οι πλευρές απεύχονται τη ρήξη, τουλάχιστον άμεσα.
Για το λόγο αυτό, εικάζεται πως κανένας δεν θα ρισκάρει να… δυσαρεστήσει τις αγορές οι οποίες προτιμούν και επιθυμούν να συμφωνηθεί το “Bridge Agreement” στο Eurogroup.
Ανεξάρτητα από την ονομασία που θα λάβει τελικά η περίοδος επέκτασης του προγράμματος στην Ελλάδα.
Σημασία έχει το περιεχόμενο και η εφικτότητα των στόχων.
Ειδικά για την Ελλάδα, εναλλακτική λύση δεν υπάρχει παρά μόνο να υποβάλει πρόταση.
Διαφορετικά, απειλείται με ένα καταστροφικό «strategic default», εάν δεν υποβάλλει προτάσεις.

συμφωνία
Μία απλή συμφωνία είναι αρκετή
Μία απλή συμφωνία ότι θα προχωρήσουν σε νέο Πρόγραμμα για την Δημοσιονομική Προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, είναι αρκετή για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά με αμοιβαίο όφελος για όλες τις πλευρές, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη από διεθνείς θεσμικούς φορείς.
Οι διαξιφισμοί μπορεί να εξυπηρετούν την εσωτερική πολιτική σε κάθε χώρα, όμως το διακύβευμα, (δηλαδή να μην βγεί κανείς πληγωμένος από την αναμέτρηση), βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές.
Οι εταίροι δεν μπορούν παρά να υποδεχθούν την ελληνική πρόταση, εάν αυτή βασίζεται σε ρεαλιστικό σχέδιο.
Στοιχειώδεις κανόνες του παιχνιδιού δεν επιτρέπουν στους εταίρους να δεχθούν όλες τις προτάσεις, και να “ταπεινωθούν” από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά τους επίσης, θα ήταν επιπόλαιο να “επιβραβαύσουν” μία αριστερή κυβέρνηση.
Συνεπώς, το πιθανότετο είναι ότι η υποδοχή της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup ή όποτε αυτή κατατεθεί, θα είναι τουλάχιστον ρεαλιστική και επαρκώς Αγγλοσαξωνική: “Show the reforms before we will show you the money”.
Εν ολίγοις, αυτό που θα ακούσει ο κ. Βαρουφάκης από τους συναδέλφους του στο Eurogroup, είναι η απλή και αγοραία έκφραση: “show the reforms and we ‘ll show you the money” – δείξε μας τις μεταρρυθμίσεις και θα “δεις” το χρήμα.
Ήδη ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε στην προώθηση του μεγαλύτερου μέρους των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα αποδεχόμενος το 70%.
Από την ΕΚΤ οι επενδυτές περιμένουν ότι θα συμφωνήσει σε ένα καινούριο πρόγραμμα.
Επί του παρόντος, είναι αρκετό και μόνο να συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα.
Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάθε άλλο παρά να αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση με το 2012 θα ήθελε.

μαύρος κύκνος
Ο κίνδυνος ατυχήματος
Περισσότερο απ’ όλα, αυτό που φοβούνται οι αγορές, είναι ο κίνδυνος ατυχήματος (black swan), στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Για το λόγο αυτό, παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες για Grexit, η «αναμέτρηση» εκτιμάται πως θα λήξει αναίμακτα.
Υποστηρίζεται δε, ότι ο πήχης μπήκε πολύ υψηλά από την πλευρά της Ελλάδας εξ αρχής, ώστε να έχει περιθώριο να χαμηλώσει αρκετά, χωρίς όμως να πέσει πολύ χαμηλά.
Αυτό που αιφνιδίασε τις αγορές και προκάλεσε αναταραχή, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια ρητορική και ως κυβέρνηση.
Αντίθετα οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Σαμαρά) είχαν αμέσως προσαρμόσει τις θέσεις τους, μόλις ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Εδώ, παρατηρείται το παράδοξο, οι ψηφοφόροι να πιστεύουν πως ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει όλα αυτά που υποσχέθηκε! Άλλωστε, οι ψηφοφόροι που τον οδήγησαν στην εξουσία, δεν αποτελούν αμιγές αριστερό μίγμα.
Η επιμονή στις προεκλογικές δεσμεύσεις, κατέστησε δικαιολογημένη τη δυσπιστία του ΔΝΤ και της ΕΕ, για το κατά πόσον θα ολοκληρωθούν και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Μέρα με τη μέρα όμως, οι ακανθώδεις προκλογικές υποσχέσεις μετατίθενται χρονικά στο μέλλον, όπως φάνηκε στις προγραμματικές δηλώσεις όπου δίδεται προτεραιότητα στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, θέση που στηρίζει άλλωστε η πλειοψηφία των Ελλήνων έχοντας την συμπαράσταση πολλών άλλων χωρών.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Βαρουφάκη ότι στο Eurogroup δεν θα εκπροσωπήσει μόνο το 40% των Ελλήνων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 60% των πολιτών που δεν ψήφισαν την κυβέρνηση.

αξιοπιστία φερεγγυότητα
Ανάκτηση αξιοπιστίας και φερεγγυότητας
Η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία της χώρας, θα μπορούσε να επανέλθει, πριν ακόμη υλοποιηθεί η παραμικρή δέσμευση.
Ενέργειες και πρωτοβουλίες που δεν έχουν ανάλογο προηγούμενο, όπως ακριβώς και η κρίση (ιστορικά η χειρότερη στην ανθρώπινη ιστορία), μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, χωρίς να ξενίσουν την οικονομική διπλωματία.

συνετή πρόταση

Θεμιτές προτάσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι εξής:

1. Αίτημα προς το ΔΝΤ όπου η Ελλάδα ζητάει από το Ταμείο να δώσει μία μελέτη επιτυχημένης δημοσιονομικής προσαρμογής σε άλλες χώρες.
Εάν υπάρχουν τέτοια παραδείγματα επιτυχημένης προσαρμογής σε άλλες χώρες, τότε προσδιορίζονται από κοινού οι στόχοι του νέου προγράμματος. (Από το ΔΝΤ συνηθίζεται οι στόχοι να είναι σταθεροί, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη).
2. Στη συνέχεια η Ελλάδα ζητάει από το ίδιο το ΔΝΤ να κάνει ανάλυση του χρέους της χώρας.
Τότε θα φανεί ξεκάθαρα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σ’ αυτό το σημείο το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο να ορίσει από την αρχή τους στόχους.
Εδώ ακριβώς είναι που η κυβέρνηση θα προτείνει να υιοθετηθούν στόχοι σύμφωνα με την δική της πολιτική.
3. Επίσης, η Ελλάδα ζητάει από το ΔΝΤ να αναλάβει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, εναλλακτικά μπορεί η Ελλάδα να αναθέσει το φορολογικό σε ανεξάρτητη αξιόπιστη εταιρία, ή στον ΟΟΣΑ όπως επιχειρείται τώρα.

IMF
Αυτό θα δείξει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα για τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο στους Financial Times, ο Martin Wolf, μία ριζική φορολογική μεταρρύθμιση είναι αρκετή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όταν η πρόθεση να εξυγιανθεί το φορολογικό, υποβληθεί σαν δεσμευτική πρόταση προς τους πιστωτές, θα είναι αρκετή για να «απελευθερώσει» τεράστιο όγκο κεφαλαίων που βρίσκονται σε αναμονή για επενδύσεις στην Ελλάδα.
4. Σχετικά με τις συντάξεις και το ασφαλιστικό, η πρόσληψη διεθνώς αναγνωρισμένου εμπειρογνώμονα, (όπως η Lazard για το χρέος ή άλλοι θεσμικοί φορείς), θεωρείται πως θα κατευνάσει αμέσως τις αγορές.

ανάπτυξη
Πλεονεκτήματα και οφέλη
1. Με τις ενέργειες αυτές η κυβέρνηση καθιστά υπόλογο το ΔΝΤ για την επιτυχία του προγράμματος.
2. Ταυτόχρονα, δεν αφήνει περιθώρια στους εταίρους να αμφισβητήσουν τις προθέσεις της.
Κερδίζει έτσι αξιοπιστία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις οπότε δεν μπορούν να της αρνηθούν το χρόνο που ζητάει.
3. Θεμελιώδες πλεονέκτημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει «invest interest», κάτι που της αναγνωρίζεται από τη διεθνή οικονομική κοινότητα.
Δηλαδή, δεν έχει πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους της, ενώ δεν έχει ορατές δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις με οικονομικά κέντρα.
4. Η ανεξαρτησία από χρηματοδοτικά κέντρα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαχειρισθεί αποτελεσματικότερα, ζητήματα που άπτονται της διαφθοράς και έχουν τόσες φορές απωθήσει εν δυνάμει επενδυτές, ακόμη και ελληνικής καταγωγής.

Δυναμική
Άμεσα θετικά αποτελέσματα
Κερδίζοντας την συναίνεση των εταίρων με τη διαβεβαίωση ότι στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει συνεργασία, χωρίς καν να έχει υλοποιηθεί ακόμη τίποτα, η κυβέρνηση θα κερδίσει αμέσως τα εξής:
1. Τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσει την πολιτική της, έχοντας διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες στη χώρα για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.
2. Την αποτροπή οποιουδήποτε, «ατυχήματος – black swan».
3. Το κλίμα σταθερότητας θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτόματα θα ενεργοποιηθεί ένα ισχυρό momentum που θα θέσει σε επανεκκίνηση την οικονομία.
4. Μάλιστα στην αρχή αναμένεται καταιγιστική ροή κεφαλαίων, διότι η διαβεβαίωση και μόνο οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοσθούν, σημαίνει ότι σύντομα οι σημερινές φθηνές τιμές και ευκαιρίες θα πάψουν σύντομα να υπάρχουν σε όλα τα επενδυτικά πεδία.

cash-flow-activities

Έτσι, όσοι σχεδιάζουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα θα επισπεύσουν τις αποφάσεις τους.

5. Με αυτό τον τρόπο η οικονομία θα αναζωογονηθεί με γνήσια οικονομικούς όρους και όχι με κρατική παρέμβαση τύπου «σχέδιο Μάρσαλ».
6. Οικονομική ανάκαμψη βασισμένη σε υγιή θεμέλια δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που με τη σειρά τους συντελούν στην αύξηση της κατανάλωσης.
7. Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό επιλύονται, μέσω απασχόλησης και εισφορών, χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις εκατέρωθεν.
8. Τέλος, ανοίγει πλέον ο δρόμος προς τις αγορές, με την Ελλάδα να έχει μεταβληθεί σε μία ευνομούμενη χώρα, δίκαιη για τους πολίτες, του επισκέπτες και τους επενδυτές.

συναίνεση

Διασφαλισμένη η συναίνεση

  1. Για τις ανωτέρω ενέργειες αρκεί να επικαλεσθεί κάποιος την τελευταία Έκθεση αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τον Μαϊο του 2014.
  2. Εκεί διαπιστώνεται εύκολα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι λογικές και θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Μάλιστα στην ίδια έκθεση, διατυπώνεται επιφυλακτικότητα, ως προς την Προληπτική Γραμμή Στήριξης (European Conditional Credit Line) υπονοώντας ότι ένα συμφωνημένο πρόγραμμα είναι προτιμητέο.
  3. Συνεπώς, το να υπάρξει έναν νέο πρόγραμμα για τo επόμενο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένους στόχους και εξειδικευμένες πολιτικές, συμφέρει όλες τις πλευρές, εφ’ όσον όλες συγκλίνουν στο στόχο για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη της οικονομίας.
  4. Υποβάλλοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο ενεργειών και δράσεων για το διάστημα των διαβουλεύσεων η κυβέρνηση μπορεί εύκολα πείσει τους εταίρους να δεχθούν την «πίστωση χρόνου».
  5. Τα μηνύματα από τα road shows σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επενδυτές, είναι περισσότερο από αισιόδοξα με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δείξει πως προτίθεται σοβαρά να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αρκεί να χαρτογραφήσει τα νερά όπου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, καλούνται να πλεύσουν με ασφάλεια στο μέλλον.
  6. Ειδικά την Ελλάδα, αυτό που την περιμένει στο τέλος της διαδρομής, είναι το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δις ευρώ του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, αλλά και η γενναιόδωρη πιστωτική επέκταση (QE) του Μάριο Ντράγκι από την EKT. Yπάρχει κάποιος που θα ήθελε την Ελλάδα “έξω από το παιχνίδι”, εκτός από εκείνους που θέλουν να την… αγοράσουν σε δραχμές, δωρεάν;

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict