Navigation
21
Οκτ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαΐ 2015

Βρετανικό καρφί: Καλύτερα να γυρίσει η Ελλάδα στην δραχμή

Χρέος Ελλάδα Ευρω Κριση Οικονομία

Για τον Βρετανό ευρωβουλευτή των Συντηρητικών, Ντάνιελ Χάναν, το ελληνικό δράμα μπορεί να έχει μόνο μια λύση και αυτή δεν γίνεται να μην είναι επώδυνη. Ήτοι: να επιστρέψει στη δραχμή και να αναζητήσει άλλο κυβερνητικό σχήμα.

Με άρθρο του στο «CAPX», ο κ. Χάναν αναφέρει πως η υπόθεση με το Grexit είναι σχετικά απλή. «Χώρες που βρίσκονται στην κατάσταση της Ελλάδας συνήθως οδηγούνται στην υποτίμηση. Κάπως έτσι καθίστανται τα αγαθά τους φθηνότερα και ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές, άρα και για ανάπτυξη. Βέβαια, μια υποτίμηση δεν λύνει τα πάντα -και μάλιστα, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν λύνει τίποτα-, αλλά, αγοράζει χρόνο έτσι ώστε η χώρα που έχει πληγεί από την κρίση, να προχωρήσει στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», γράφει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ισχύσουν για την Ελλάδα από τη στιγμή που βρίσκεται κάτω από τη σκέπη του κοινού νομίσματος. Εξ ου και ο κ. Χάναν συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, υποτίμησε την παραγωγή και την απασχόληση. Το αποτέλεσμα ήταν απερίγραπτο: το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 24%, ενώ το 56% των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι, ενώ δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάκαμψης στον ορίζοντα – μόνο φτώχεια και μετανάστευση».

Ο Βρετανός πολιτικός αναφέρει πως από το 2010 έχει υποστηρίξει πως η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε κηρύξει χρεοκοπία, να αποσυνδεθεί από το ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. «Το να επιστρέψει στη δραχμή, δεν θα είναι εύκολο για την Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές για μια χώρα με την κατάσταση της Ελλάδας. Θα είναι, όμως, λιγότερο βλαβερό από την υφιστάμενη πολιτική της μόνιμης εξαθλίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για να μπορέσει να έχει κέρδος η Ελλάδα από τη μετάβαση στη δραχμή, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της: τον τουρισμό και τη ναυτιλία. «Και οι δύο θα επωφεληθούν σε μέγιστο βαθμό από μια υποτίμηση, αρκεί βέβαια η κυβέρνηση της Αθήνας να επιδιώξει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων. Μια ανεξάρτητη Ελλάδα θα πρέπει να απορρυθμίσει την οικονομία της σε χαμηλότερο βαθμό από τους γείτονές της. Θα πρέπει να κάνει τους φόρους απλούστερους και πιο κολακευτικούς, έτσι ώστε να αποθαρρύνει όσους απέφευγαν μέχρι τώρα να τους καταβάλλουν. Να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν κεφάλαια, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να εξισορροπήσει το δημόσιο τομέα που καταναλώνει με τον ιδιωτικό που παράγει. Αν συμβούν αυτά, τότε η Ελλάδα θα γίνει η Ελβετία του Αιγαίου».

Κατά τον Χάναν, το πρόβλημα είναι ο Τσίπρας εξελέγη με βάση να πράξει το εντελώς αντίθετο. Υπόσχεται να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που έδωσαν στην Ελλάδα, μετά από καιρό, πρωτογενές πλεόνασμα. Για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο όπου θα μπορούσε να πετύχει μόνη της, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρούσε σε μια καθαρή χρεοκοπία. Όμως η τρέχουσα κυβέρνηση, φαίνεται, να επιστρέφει στις πολιτικές με φόρους και τις δαπάνες που προκάλεσαν την κρίση από την πρώτη στιγμή.

Για να καταλήξει: «Έχω εκπλαγεί από την ακαταλληλότητα υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ότι τάσσονται κατά της ελεύθερης αγοράς, αλλά για τις αδεξιότητές τους, την τάση τους να έρχονται σε αντίθεση με τους εαυτούς τους, να αποξενώνονται από τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά και την πεποίθησή τους ότι η καλύτερη διαπραγματευτική τακτική είναι οι απειλές.

Εντός ή εκτός του ευρώ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει με τους σημερινούς ηγέτες της. Και αυτό είναι κρίμα διότι οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αμαυρώσουν την υπόθεση του αντι-ευρώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτή η ευκαιρία φαίνεται να χάνεται».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress