Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
44oC
Αίθριος - καθαρός
11 Φεβ 2016

Βουλιάζει και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Πτώση Χρηματιστήριο

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το διεθνές κλίμα και η εγχώρια αβεβαιότητα οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από το τεχνικό όριο των 440 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,54% στις 433,45 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 4,92% στις 111,31 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,90 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται εννέα μετοχές, πτωτικά 34, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρές απώλειες κατά 9,32% στις 15,56 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 10,00% , η Eurobank κατά 12,84% , η Εθνική κατά 6,30% και η Alpha Bank και 11,21%.

Στο ταμπλό, ισχυρή πτώση άνω του 5% σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ  και της ΓΕΚ Τέρνα,  ενώ άνω του 3% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τις μετοχές των ΟΛΠ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Στο μεταξύ, για απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του MSCI για την αναθεώρηση των βασικών δεικτών.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,45% στις 5.590 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 1,70% στις 8.849 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,17% στις 3.973 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,99% στις 308,92 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, αλλά και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αρχίζουν να προϋπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να δημιουργηθούν ταμειακά ελλείμματα. Από τον Φεβρουάριο και μετά, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ολοένα και διευρυνόμενα ταμειακά ελλείμματα: 615 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, 1,335 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 2,284 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 3,88 δισ. ευρώ τον Μάιο και 4,49 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος  θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής. Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και Lamda Development,  γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές, παρά τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις, δεν στάθηκε δυνατόν να συγκλίνουν στις αποτιμήσεις των εταιρειών τους. Τη λήξη των συζητήσεων ανακοίνωσαν χθες με σύντομες πανομοιότυπες ανακοινώσεις οι δύο εταιρείες. Επρόκειτο για μια σύνθετη συμφωνία, η οποία αφορούσε τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda, The Mall Athens, Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Στις 110 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης συμπεριλήφθηκαν και τέσσερις ελληνικές, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον τιμητικό τίτλο «Ruban d’ Honneur» κατά την τελική φάση του διαγωνισμού European Business Awards 2015 – 2016. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: Coffee Island (βραβείο αναπτυξιακής στρατηγικής), Megas Yeeros (βραβείο εισαγωγών/εξαγωγών), Pharma-Data (βραβείο φροντίδας πελατών) και ΒIKOΣ -ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (βραβείο επιχείρησης της χρονιάς).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ