Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
21 Μαΐ 2020

Βορίδης: Σκληρή απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τους κτηνοτρόφους

Μάκης-Βορίδης Νέα

Σκληρή, αναλυτική και τεκμηριωμένη απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης και των ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Με αφορμή ανάρτηση του τέως Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Χ. Κασίμη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Ο τ. γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Χαρ. Κασίμης κατάφερε μέσα στις 650 λέξεις του «πονήματός» του να επιβεβαιώσει, για άλλη μία φορά, τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας για να αποκομίσει μικροκομματικά και πρόσκαιρα οφέλη.

Υιοθετώντας άκριτα την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετικά με τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων που προωθεί το Υπουργείο, καταφεύγει σε αίολα επιχειρήματα με μοναδικό στόχο να διχάσει τον κτηνοτροφικό κόσμο και να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για τις κυβερνητικές προσπάθειες, εκμεταλλευόμενος τη ζημία που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος κλάδος.

Για παράδειγμα, εκείνο που παρέλειψε να αναφέρει ο κ. Κασίμης είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 το ταμείο του μηχανισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) με μόλις 43 εκατομμύρια ευρώ αφού τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια είχαν διατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ενισχύσεις κλάδων του πρωτογενούς τομέα.

Σύμπτωση άραγε ότι το 2019 ήταν προεκλογική περίοδος;

Αυτή τη στιγμή το ποσό που έχει απομείνει στο συγκεκριμένο ταμείο ανέρχεται μόλις σε 22 εκατομμύρια ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα δοθούν αλόγιστα, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο πρωτογενής τομέας να στερηθεί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε μελλοντικές ανάγκες που τυχόν προκύψουν εντός του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, τα όσα αναφέρει ο κ. Κασίμης χρησιμοποιώντας ως «μέτρο σύγκρισης» την ενίσχυση που έλαβε ο καθολικά πληγείς κλάδος των ανθοπαραγωγών συνιστούν μια επιπόλαιη και υποκειμενική προσέγγιση στο ζήτημα των αποζημιώσεων και άλλων κλάδων. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν χαλαρώσει οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραβλέπει ωστόσο ότι συνεχίζουν να ισχύουν. Το γεγονός ότι εγκρίθηκαν χρήματα για τους ανθοπαραγωγούς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει «δεδικασμένο» για να αντληθούν χρήματα και για άλλους κλάδους αφού η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει άλλης προσέγγισης. Η επιπόλαια «ανάγνωση» του ζητήματος στην οποία έχει επιδοθεί ο κ. Κασίμης αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μία φορά τη διάθεση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγιζε συνολικά τον πρωτογενή τομέα επί 4,5 χρόνια και συνάδει με τη «λογική»: «ωχ αδερφέ δεν βαριέσαι, ποιος θα το καταλάβει;».

Σε ό,τι αφορά την κατά παρέκκλιση αύξηση της de minimis ενίσχυσης από 20.000 σε 25.000 ανά εκμετάλλευση, όπως δίνει τη δυνατότητα ο τροποποιημένος Κανονισμός (ΕΕ) 2019/316 της 21ης Φεβρουαρίου 2019 (άρθρο 3, παρ.3α), που σωρευτικά αυξάνει σε 161.126.450 εκατ., το ποσό των de minimis ενισχύσεων από το σημερινό των 134.272.042 εκατ., ο κ. καθηγητής είτε δεν έχει ενημερωθεί σωστά είτε, ακόμα χειρότερα, αποκρύπτει σκοπίμως να αναφέρει ότι για την αύξηση κατά περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας απαιτείται να τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων, ήτοι η συγκρότηση ψηφιακής βάσης δεδομένων για την οποία το 2019, όταν και τροποποιήθηκε ο Κανονισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε το παραμικρό.

Θα συνιστούσαμε στον τέως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είναι πιο προσεκτικός στη διατύπωση των επιχειρημάτων του, όταν μάλιστα διακυβεύονται ζητήματα επιβίωσης του κτηνοτροφικού κλάδου. Η Κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι προσεγγίζουν ρεαλιστικά τα ζητήματα που ανακύπτουν στον πρωτογενή τομέα και στηρίζουν εμπράκτως τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας χωρίς να υποκύπτουν στα αντιπολιτευτικά διλήμματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ