Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
3 Ιούν 2019

«Βόμβες» και… καυτές πατάτες για την επόμενη κυβέρνηση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομία

Αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά αδιέξοδα, τις «παγωμένες» μεταρρυθμίσεις αλλά και τους δανειστές θα έρθει από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου η νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τις «μαύρες τρύπες» και τις εκκρεμότητες που θα αφήσει η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί εντός του Ιουλίου να αναλύσει στο Eurogroup το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και να εξειδικεύσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την εξυγίανση των τραπεζών.

Η αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής προεξοφλεί την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και κατ’ επέκταση την εντατικοποίηση της προσπάθειας για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όλοι οι διεθνείς οίκοι προεξοφλούν επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει αφήσει στη μέση η απερχόμενη κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται νέα ραγδαία υποχώρηση των επιτοκίων (στα 10ετή και 5ετή ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό), ενώ θα υπάρξει και κύμα αναβαθμίσεων για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο, η προσπάθεια που θα κληθεί να καταβάλει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τιτάνια και επώδυνη. Αν, όμως, υπάρξει άμεση εφαρμογή και αποτελεσματικότητα στο θέμα των εκκρεμοτήτων, τότε θα τονωθούν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και ίσως αναβληθούν σημαντικά μέτρα, τα οποία θα πλήξουν την ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και σε σύμπραξη με το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να πείσει τους δανειστές σχετικά με τη βιωσιμότητα των υποσχέσεων που έχουν δοθεί στο εκλογικό σώμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι προ ημερών και με… διπλωματικό τρόπο, λόγω timing, οι δανειστές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στα μέτρα που ανακοίνωσε η σημερινή κυβέρνηση. Δανειστές και αγορές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει… άνετος δημοσιονομικός χώρος για υλοποίηση τέτοιων υποσχέσεων και ως εκ τούτου τα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη τεθεί υπό ισχυρή αμφισβήτηση.

«Απολογία» για συντάξεις και μείωση αφορολόγητου

Οι μεγαλύτερες «βόμβες» που έχει… απασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση αφορούν τη μείωση των συντάξεων διά καταργήσεως της «προσωπικής διαφοράς», καθώς και του αφορολόγητου ορίου.

Η επίτευξη υπερ-πλεονάσματος το 2018 παρείχε στη σημερινή κυβέρνηση την… πολυτέλεια να ζητήσει και να πάρει αναβολή για ένα έτος σχετικά με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», η οποία αποτελεί απειλή για 1.400.000 συνταξιούχους. Αν εφαρμοστεί το μέτρο, είτε από την 1/1/2020 είτε αργότερα, τότε θα οδηγήσει σε σοβαρή μείωση των μηνιαίων αποδοχών από 30 έως 260 ευρώ. Το συγκεκριμένο επώδυνο μέτρο αποτελεί… κληρονομιά της σημερινής κυβέρνησης, λόγω των εγκληματικών χειρισμών του 2015 που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, αναγκάζοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπογράψει μεταξύ άλλων και την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς». Σημειώνεται ότι το περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τον στόχο για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 10% του ΑΕΠ (σήμερα είναι στο 16%), καθιστά εξαιρετικά δύσκολους τους χειρισμούς της επόμενης κυβέρνησης, ιδίως αν αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η δεύτερη μεγάλη «βόμβα» που μπορεί να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης έχει να κάνει με το φορολογικό σοκ που θα υποστούν όλοι οι φορολογούμενοι με αποδοχές τουλάχιστον 600 ευρώ, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 ευρώ από την 1/1/2020. Οι δανειστές θεωρούν ως δομικής σημασίας το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει απόκλιση σε σχέση με τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% την επόμενη χρονιά. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα από τη στιγμή που έχει κατατεθεί και σχέδιο νόμου από τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ενώ στο κυβερνητικό της πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις για άμεση μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων.

Η τρίτη μεγάλη «βόμβα», με ευρύτερες προεκτάσεις κυρίως σε φτωχές περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας, έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ως γνωστόν, βάσει της συμφωνίας της σημερινής κυβέρνησης με τους δανειστές, πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιουλίου και επιπλέον από την 1/1/2020 οι τιμές ζώνης να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αγγίξει τουλάχιστον 4.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς αναμένονται μικρές έως και πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών, συμπαρασύροντας όλους τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σήμερα στην ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, η υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% μπορεί να είναι άνευ ουσίας, από τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να αυξηθούν ακόμη και κατά 100% στις περιοχές όπου σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η τέταρτη μεγάλη «βόμβα» που θα παραλάβει η επόμενη κυβέρνηση αφορά την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, η οποία περνάει μέσα από την υλοποίηση 100.000 πλειστηριασμών έως το τέλος του 2021. Αν δεν είχε συμβεί το «ατύχημα» του 2015 με την απώλεια 40 δισ. ευρώ από την αξία των τραπεζών και την εκροή καταθέσεων 30 δισ. ευρώ, σήμερα οι τράπεζες δεν θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, πλην εκείνων που θα αφορούσαν την «ελίτ». Τώρα, λόγω των εγκληματικών λαθών της σημερινής κυβέρνησης, αποτελεί μονόδρομο η υλοποίηση των πλειστηριασμών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα τεθεί σε μεγάλους κινδύνους.

«Ξεπάγωμα» αποκρατικοποιήσεων

Το «πάγωμα» των αποκρατικοποιιήσεων λόγω εκλογών σε εταιρείες δημοσίου ενδιαφέροντος όπως στα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, την Εγνατία Οδό, αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας για την επένδυση στο Ελληνικό, αποτελούν «καυτές πατάτες» που καλείται να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό θα αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πήρε παράταση για μετά τις εκλογές, ενώ η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς θα κινηθεί στο εθνικό ζήτημα εξυγίανσης της επιχείρησης. Τέλος, υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άρση της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες φέρουν την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο, για λόγους προστασίας της εκλογικής της πελατείας, δεν προχώρησε ποτέ.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict