Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
22 Απρ 2015

Βόμβα Μάρδα για δημοσιονομικό κενό

Μάρδας Οικονομία

Υστέρηση στα έσοδα του κράτους, ύψους έως και 400 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή μισθών και συντάξεων αλλά και λειτουργικές παραδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος πως το κενό θα καλυφθεί, καθώς είναι μικρό και αφορά μόνο σε μερικές ημέρες.

«Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μάρδας, που πάντως εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών (στις 24 Απριλίου, δηλαδή μεθαύριο, δίνονται οι εντολές για πληρωμές) και ότι στο τέλος του μήνα το ποσό θα υπερκαλυφθεί, από άλλους πόρους, ακόμα και αν η τοπική αυτοδιοίκηση επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» και δεν συμμορφωθεί με την ΠΝΠ.

«Θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, παρ’ όλα αυτα καλούμε τους δημάρχους να αναθεωρήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και άλλους πόρους» τόνισε.

Ακόμα ο κύριος Μάρδας ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τις συνεδριάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ο κύριος Μάρδας ανέφερε: «Οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί». Τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης.

Κατά τη χθεσινή του ενημέρωση προς τους δημάρχους, ο κύριος Μάρδας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλημα εσόδων στον προϋπολογισμό και εξήγησε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου μπροστά σε μια «τρύπα» 552 εκατομμυρίων ευρώ. Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης σημείωσε πως μετά τη μεταφορά των διαθεσίμων στης Τράπεζα της Ελλάδος οι ΟΤΑ θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, αν πρόκειται για το 10% των καταθέσεών τους, ενώ για περισσότερα θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα δύο ημέρες πριν.

Ο κύριος Μάρδας προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με το PSI και ότι τα αποθεματικά των οργανισμών είναι ασφαλισμένα. Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι οι φορείς «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%». Επιπλέον υπενθύμιζαν πως με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Ωστόσο, απρόθυμοι θα συναινέσουν εμφανίστηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Οι περιφερειάρχες ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι δήμαρχοι μέσα από ανακοίνωσή της ΚΕΔΕ, ζητούν την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έναν ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις και, επίσης, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας, μάλιστα πως, μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα μεταφέρουν ούτε ένα ευρώ.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη «τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ» και κρίνει επίσης μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, γι’ αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ.

Επίσης, καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους».

Παράλληλα, καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega, ο κύριος Πατούλης πάντως ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό συγκεκριμένο χρονικό όριο για τη δέσμευση των αποθεματικών, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις, για να λάβει την απάντηση ότι πρόκειται για περίοδο τριών μηνών, κατά την οποία τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν, βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ