Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
13 Ιούν 2017

«Βόμβα» Barclays: Δεν προβλέπεται συμφωνία πριν το Σεπτέμβρη!

μπάρκλεϊς Νέα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Barclays, για την ελληνική οικονομία και την βιωσιμότητα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί.

Η Barclays εκτιμά ότι θα χρειαστεί να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους της.

Σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες σημαντικές διαφορές στις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαίων δανειστών, για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελούν τα βασικά εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία, κατά την άποψή της, δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν από το τέλος των γερμανικών εκλογών, στις 24 Σεπτέμβρη.

Η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για το QE της ΕΚΤ, κατά την άποψη της Barclays. Ωστόσο, προαπαιτούμενο αποτελεί μια αναθεωρημένη αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι τώρα θεωρεί ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτούνται: σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ανακοίνωση λεπτομερών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup, επικαιροποιημένο  DSA από το προσωπικό της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που θα υπερβαίνει τα απαιτούμενα όρια.

Παρόλο που η Barclays δεν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει αναγκαστικά να συμμετάσχει οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η τεχνική βοήθεια από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή,  ωστόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αισθάνεται άβολα με αυτή την επιλογή, εκτός αν το προσωπικό του ΔΝΤ αναβαθμίσει σημαντικά την εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους από το σημερινό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» επίπεδο.

Έτσι, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE πριν από το τέλος του έτους, με τον μηνιαίο ρυθμό αγορών να διαμορφώνεται στα 115 εκατ. ευρώ ως τον Ιούλιο του 2018 και 87 εκατ. ευρώ μηνιαίως στη συνέχεια, όταν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς τότε δεν μπορεί να διενεργείται το QE. Ωστόσο η Barclays προειδοποιεί πως δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης της απόφασης, πέραν του τρέχοντος έτους.

Αν και η Barclays δεν αναμένει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει φέτος άλλο ένα έτος-ρεκόρ δημοσιονομικής απόδοσης, όπως το 2016, εκτιμά ότι είναι απίθανο να αντιμετωπίσει προβλήματα αναχρηματοδότησης πριν από τον Ιούλιο του 2019, όταν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών της φαίνεται πιο δύσκολο, τουλάχιστον για τώρα.

Η βρετανική τράπεζα προβλέπει ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης αυτό το έτος δεν είναι ιδιαίτερα θετικές και προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κυμανθεί κοντά σε μηδενικά επίπεδα το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά και θα αυξηθεί μόνο κατά 1,4% το 2018. Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην οικονομία είναι η ένταξης το QE, οι προσπάθειες μειώσεις των NPLs των ελληνικών τραπεζών και η επιστροφή των καταθέσεων, η πλήρης άρση των capital controls, η έξοδος στις αγορές, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης και ένα σταθερό πολιτικό τοπίο.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict