Navigation
2
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

«Βόμβα» 15 δισ. ευρώ!

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι δικαιούνται επιπλέον αυτό το τεράστιο ποσό από αποφάσεις των δικαστηρίων

του Δημήτρη Κωστάκου

Περισσότεροι από 1,7 εκατ. Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να εισπράξουν από το κράτος, ούτε λίγο ούτε πολύ, 15 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας. Όλα τα σενάρια και όλες οι παραμετρικές αλλαγές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου έχουν πλέον τιναχθεί στον αέρα, αφού τα ελληνικά δικαστήρια όχι μία αλλά πολλές φορές ακυρώνουν αποφάσεις περικοπής συντάξεων και επιδομάτων.

Κάθε φορά που οι περικοπές συντάξεων κάθονται στο… εδώλιο, καταδικάζονται το ελληνικό Δημόσιο και ο προϋπολογισμός του κράτους. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων φορολογουμένων χτίζουν όνειρα και προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ζωή, αφού το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει την άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

  • Μέχρι σήμερα,με βάση δικαστικές αποφάσεις, η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία του κράτουςέχει αγγίξει το ιλιγγιώδες ποσό των 15 δισ. ευρώ(!) σε βάθος τριετίας.
  • Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και το άνοιγμα αγγίζει τα 20 δισ., αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα που παράγει κάθε χρόνο (τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ) το συνταξιοδοτικό μας σύστημα.

 

Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχουν κρίνει ως αντισυνταγματικό το σύνολο σχεδόν των περικοπών που έχουν γίνει στις συντάξεις, καθώς και όλες τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους από την αρχή της κρίσης. Παράλληλα, οι νέες προσφυγές συνταξιούχων (ατομικές ή ομαδικές) στη Δικαιοσύνη λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Επιπλέον των ανωτέρω, υπάρχουν και οι 330.000 εκκρεμούσες αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που στοιβάζονται εδώ και τρία χρόνια στα συρτάρια των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργούνακόμη ένα «κρυφό έλλειμμα» της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση έχει δύο μόνο επιλογές: Είτε θα πληρώσει με χρονοκαθυστέρηση είτε θα φορολογήσει βαριά τα εισοδήματα όσων δικαιούνται και εισπράττουν τα ποσά που επιδικάζουν τα δικαστήρια. Υπάρχει, βέβαια, και η… οδός Κατρούγκαλου με έναν συνολικό επανυπολογισμό όλων των συντάξεων!

 

Τα «ψαλίδια» στο εδώλιο

Με πρόσφατες αποφάσεις του, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν προηγηθεί για:

– Τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ίσχυσαν από την 1η Αυγούστου του 2012.

– Την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης.

– Την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

– Την επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα Ανώτατα Δικαστήρια διέταξαν τόσο την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων από τον Ιούλιο του 2012, όσο και την καταβολή των αναδρομικών. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων αφορούν περίπου 1.700.000 συνταξιούχους, ενώ το κόστος από την εφαρμογή τους θα επιβαρύνει τον κρατικό κορβάνα με 5 δισ. ευρώ, ετησίως.

Είχαν προειδοποιήσει

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση είχαν κρούσει με κοινή ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Διοικητικών Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε βάρος των ήδη συνταξιούχων και, παράλληλα, καταδεικνύοντας τις ενδεχόμενες νομικές παρενέργειες. Όπως είχαν επισημάνει οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων:

  • Οι έως σήμερα ασφαλιστικές επιλογές επέφεραν μείωση 50% των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, με συνέπεια την επιδείνωση –σε σημαντικό βαθμό– του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.
  • Για το έλλειμμα ρευστότητας που καταγράφεται στην κοινωνική ασφάλιση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι που κατέβαλλανεισφορές κατά τον εργάσιμο βίο τους, αλλά το κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στην πολύ υψηλή ανεργία, στη μείωση των μισθών, στην εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

 

…Και στο βάθος διαπραγμάτευση

«Πονοκέφαλο» στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες προκαλεί όχι μόνο η επαπειλούμενη οικονομική αιμορραγία, αλλά και το γεγονός ότι το νομικό προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί μπορεί να ανατρέψει και τις νέες περικοπές που προωθούνται στο πλαίσιο της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι οποίοι γνωρίζουν την ύπαρξη των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις. Μάλιστα, έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει από την ελληνική πλευρά ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που δρομολογεί, προκειμένου να αποφύγει αυτόν τον επικίνδυνο δημοσιονομικό σκόπελο. Θα ήταν δώρον άδωρον, εξάλλου, η επίτευξη συμφωνίας για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ μέσω του νέου Ασφαλιστικού, όταν η…προίκα του νέου συστήματος είναι «άνοιγμα» μεγαλύτερο των 15 δισ., εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων.

 

Νομική φόρμουλα

Ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θεωρείται από κυβερνητικά στελέχηο επανυπολογισμός των συντάξεων που ήδη χορηγούνται σε νέα ενιαία βάση.

Με τον τρόπο αυτόν, υποστηρίζουν, οι περικοπές –παλαιές και νέες– θα καλυφθούν από την αρχή της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αποφύγει το πολιτικό ναρκοπέδιο της αιτιολόγησης και στήριξης των παλαιότερων περικοπών στις συντάξεις, τις οποίες είχε κατ’ επανάληψη και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους καταγγείλει ως αντιπολίτευση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το νομικό οπλοστάσιό της, βάσει του πορίσματος της επιτροπής σοφών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι σε αυτή συμμετείχαν και νομικοί.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα (κεφ. VII. «Η συμβατότητα των μεταρρυθμίσεων με το Σύνταγμα»):

-Το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος της συντάξεως που προσδοκά να λάβει ο ασφαλισμένος, ούτεαποκλείει τη μείωση ήδη απονεμηθεισών παροχών.

– Επομένως, ο ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, με αναφορά στον νέο, ενιαίο, τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, εφόσον συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο Σάββατο 27/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict