Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
28 Σεπ 2016

Volkswagen και Deutsche Bank προκαλούν πονοκέφαλο στη Γερμανία

Γερμανία Επιχειρήσεις | Κόσμος | Τράπεζες

Τα σκάνδαλα που έπνιξαν Volkswagen και Deutsche Bank έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στη Γερμανία, καθώς ένα από τα κέντρα της παγκόσμιας ανάπτυξης βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα μείζον πρόβλημα. Δυο από τους βασικούς πυλώνες της γερμανικής οικονομίας βρίσκονται σε κρίση, με την Άνγκελα Μέρκελ να ανησυχεί ακόμα περισσότερο, ενώ οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Η Deutsche Bank είναι η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης ενώ η Volkswagen είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Συνολικά απασχολούν πάνω από 700.000 ανθρώπους με τις μισές θέσεις εργασίας να βρίσκονται στη Γερμανία.

«Με δύο τεράστιες εταιρείες να κλυδωνίζονται, η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν», σχολιάζει ο Horst Loechel, καθηγητής οικονομικών στο Frankfurt School of Finance & Management. «Αυτά είναι επιπρόσθετα βάρη που συνδυάζονται με όλα τα υπόλοιπα προκαλώντας αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνει.

Την Τρίτη οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά υπό την ανησυχία ότι αποδυναμώνεται η χρηματοοικονομικής της θέση. Το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στην αρχική του εκτίμηση, είπε ότι ίσως εξαναγκάσει την τράπεζα να καταβάλει ως και 14 δισ δολ. πρόστιμο γύρω απ’ την πολιτική και τις πρακτικές της στα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός πάνω απ’ τα 5,4 δισ ευρώ θα σήμαινε ότι θα πρέπει να υπάρξει κεφαλαιακή αύξηση μόνο και μόνο για να πληρωθεί το πρόστιμο, σύμφωνα με τον Andrew Lim, αναλυτή της Societe Generale. Aκόμη και πριν την πιο πρόσφατη κρίση, η Deutsche Bank συρρικνωνόταν και έκανε απολύσεις, προσπαθώντας να γίνει προσοδοφόρα.

Με τη VW, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τα χρήματα που μπορεί να αποσπάσει από την εταιρεία λόγω του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων, χωρίς να την οδηγήσει σε κατάρρευση. Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει να αποπληρώσει 16,5 δισ. δολάρια για τον εξωδικαστικό διακανονισμό στις ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπη και με περαιτέρω 8,2 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Τα κόστη αυτά κατατρώνε τη ρευστότητα του γκρουπ, η οποία βρισκόταν στα 28,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Άλλο ένα πρόβλημα για την κραταιά ευρωπαϊκή χώρα είναι και η Commerzbank, της οποίας το 15% ανήκει στο γερμανικό δημόσιο. Η τράπεζα μελετά περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας και παύση των αποπληρωμών μερισμάτων, ως μέρος μίας γενικής αλλαγής πλεύσης υπό το νέο CEO Martin Zielke. Τα μέτρα αυτά, τα οποία θα εφαρμοστούν μέχρι το 2020, θα κοστίσουν περί τα 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει ήδη προχωρήσει σε 5.200 απολύσεις, ενώ απασχολεί 50.000 άτομα.

Τα προβλήματα αυτών των μεγάλων εταιρειών διακινδυνεύουν την υγεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι και η καρδιά της οικονομίας και των οποίων η ανάπτυξη βοήθησε στα χαμηλά ρεκόρ ανεργίας. Η VW, για παράδειγμα, χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο μικρομεσαίων προμηθευτών για την ομαλή της λειτουργία.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ