Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
5 Φεβ 2015

Βαρουφάκης: Θέλουμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα – Η αφερεγγυότητα αντιμετωπίστηκε ως «έλλειψη ρευστότητας»

Γιάννης Βαρουφάκης Οικονομία

Η ελληνική  κυβέρνηση  είναι αποφασισμένη  να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ζητάμε  χρόνο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις είπε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., και δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αέναη κρίση».

Όπως είπε παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελλάδας και συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε μια λύση που θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, γιατί για παράδειγμα μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Οι εταίροι μας, μας βοήθησαν δίνοντάς μας περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμασταν.

Θέλουμε μια ευκαιρία, ζητάμε ένα πρόγραμμα γέφυρα για να πετύχουμε μια νέα συμφωνία.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα, σημείωσε ότι από  το 2010 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα  υπήρξε μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  αλλά το 90% αυτών των χρημάτων που δόθηκαν εξυπηρέτησαν μη βιώσιμο χρέος.

Επισήμως το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Θέλουμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας να συνδιαλλαγούμε με τους συναδέλφους μας και να υπάρξει μία κοινή πρόταση μέχρι το τέλος του Μαϊου.

Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία είμαστε στην Ευρωζώνη και και επιτυχημένη Ένωση πρέπει να είναι πετυχημένη σε κάθε χώρα.

“Τα του οίκου είναι δική μας δουλειά  αλλά υπάρχουν προβλήματα σε διασυνοριακό επίπεδο διαφθορά και παραβιάσεις νόμου που πρέπει να τα λύσουμε από κοινού” σημείωσε αναφερόμενος σε απάντηση για τη φοροδιαφυγή φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενδοομιλικές συναλλαγές..

Σχολιάζοντας το υπάρχον πρόγραμμα ανέφερε ότι η εκτίμησή  μας είναι ότι έχει γίνει με λανθασμένο τρόπο, σημειώνοντας ωστόσο ότι συμφωνεί με το 75 % των μέτρων ωστόσο στο πρόγραμμα σχολίασε δεν υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Προέχει όπως είπε  να αντιμετωπιστεί η  κατάσταση στη  σωστή κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά το χρέος, σημείωσε  υπάρχει το αρχικό λάθος που είναι να μην αντιμετωπίζεται η διευθέτηση των δανείων.

Υπενθύμισε τέλος  ότι η εντολή είναι νωπή από τον ελληνικό και “αφορά στο να δώσουμε τέλος σ’αυτή την αρνητική νοοτροπία”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σόϊμπλε:

Στις προτεραιότητές μας για να λειτουργήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρώπης, είναι η συμφωνία με τον κ. Σόϊμπλε να υπάρξουν διαβουλεύσεις και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα, ως εταίροι.

Δεν συζητήσαμε την αποπληρωμή, ή την ελάφρυνση του χρέους, αλλά, αν θέλετε, συζητήσαμε το πλαίσιο για την προσέγγιση της λύσης του, ώστε να οδηγηθούμε μαζί σε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που έκανα τις τελευταίες ημέρες είχα πάντα στο νου μου την ενότητα της Ευρώπης και παρακολουθώ πολλά χρόνια όλες τις εξελίξεις.

Το μήνυμά μου για τον κ. Σόιμπλε, είναι ότι υπάρχει ένα ειδικό χρέος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Και αυτό είναι να κυνηγήσουμε τη σπατάλη τη φοροδιαφυγή και τους πολιτικούς χωρίς ήθος που υποθάλπτουν την παρανομία.

Στο επιχειρηματικό μοντέλο της Ελλάδας έχουν κατασπαταληθεί εκατοντάδες χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες ελπίδες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η Ελλάδα βγήκε από τις αγορές, όχι από έλλειψη ρευστότητας, αλλά από έλλειψη φερεγγυότητας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η αφερεγγυότητα αντιμετωπίστηκε ως «έλλειψη ρευστότητας».

Η αφερεγγυότητα είναι λοιπόν που δεν θα πρέπει να έχει αίσιο τέλος.

Οι Έλληνες πολίτες έδωσαν προτεραιότητα στην διαφάνεια.

Γι’ αυτό έδωσαν την εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έδιωξαν το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Το μήνυμά μου είναι απλό: από τη δική μας κυβέρνηση μπορείτε να αναμένετε μία εύλογη πολιτική.

Μία πολιτική που δεν θα είναι μόνο υπέρ των Ελλήνων, αλλά και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Η στάση της κυβέρνησής μας θα είναι σθεναρή απέναντι στη διαφθορά και θα είμαστε σε ετοιμότητα για την πάταξή της.

Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε μεταρρυθμίσεις που θα είναι λειτουργικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή και σ’ αυτό το σημείο των εξελίξεων, αυτό που ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό: Χρόνο.

Θέλουμε χρόνος, ώστε η κυβέρνησή μας να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και ευρείες προτάσεις που θα καλύπτουν τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα ότι συμφωνηθεί στο τέλος.

Ζητάμε δηλαδή τη συμφωνία – γέφυρα, το bridge program.

Θα πρέπει να σεβαστούμε και να τηρήσουμε τις ισχύουσες συνθήκες και συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να συνθλίψουμε με το σφυρί το άνθος της δημοκρατίας.

Όπως η Γαλλία που επισκέφθηκα είναι ένα πνευματικό σπίτι για την Ελλάδα, όπου διέπρεψαν διανοούμενοι εμπνευσμένοι από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, έτσι και η Γερμανία του Γκαίτε, του Σίλλερ και άλλων μεγάλων πνευματικών ηγετών, είναι ένα σημαντικό πνευματικό σπίτι για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο, στο οικονομικό πεδίο, η Γερμανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μίας κρίσης αποπληθωρισμού, πιστεύω πως είναι ένα έθνος που θα μπορεί να καταλάβει την Ελλάδα και τους Έλληνες καλύτερα από τους άλλους εταίρους μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ