Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
26oC
Νεφοσκεπής
16 Φεβ 2015

Βαρουφάκης: Θα υπάρξει συμφωνία αργά η γρήγορα-είναι θέμα διατύπωσης

varoufakis Οικονομία

Ήμουν έτοιμος να υπογράψω την επέκταση του προγράμματος, αλλά άλλαξαν τη διατύπωση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Βαρουφάκης μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup. Το αρχικό κείμενο  αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει μια παράταση που θα οδηγούσε σε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ένα ενδιάμεσο συμβόλαιο για την Ελλάδα. 

“Πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Μοσκοβισί μου υπέβαλε ένα κείμενο σχέδιο ανακοινωθέντος το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω, αποσύρθηκε  και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο κείμενο που μας πήγαινε πίσω μια εβδομάδα και μιλούσε για επέκταση του μνημονίου με μόνο μια νεφελώδη φράση που μιλούσε για κάποια ευελιξία”, δήλωσε ο Γιάνης Βαορυφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης που επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία, τόνισε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού της και στην ανθρωπιστική κρίση. Την προηγούμενη Τετάρτη απορρίψαμε τη δήλωση για μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. θα ήταν υπεκφυγή να υποσχεθούμε ότι θα ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα του οποίου αμφισβητούμε τη λογική.”

Την Πέμπτη το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού με τον κ. Ντάισεντολφ συμφώνησαν ότι θα διερευνήσουν κοινά σημεία συμφωνίας, θύμισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ το κείμενο που του προτάθηκε πίσω πάει μια εβδομάδα πίσω.

Μιλώντας για το αρχικό κείμενο που του δόθηκε σημείωσε,«δυστυχώς το εξαίρετο αυτό έγγραφο αποσύρθηκε εν συνεχεία και αντικαταστάθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup, από ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Παρασκευής. Σε αυτό περιλαμβάνεται μόνο κάποια ‘ευελιξία’. Αυτό είναι πολύ προβληματικό για εμάς».

«Όταν ρώτησα τι είναι «ευελιξία», δεν πήρα καθαρή απάντηση. Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις; 10%, 5%;», υπογράμμισε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την τεράστια θέληση μας, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί όλους τους όρους που μπορεί να καλύψει.

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, ο πραγματικός λόγος που δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε είναι ότι υπάρχει μια διαφορά αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε ή θα κάτσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες».

Ζήτησε να αποσυρθούν τα όποια τελεσίγραφα. Είναι σημαντική αρχή η συνέχεια του κράτους, αλλά σημαντική είναι και η Δημοκρατία, υπογράμμισε.

Το «τετραμηνο»

Υπάρχει μια δανειακή σύμβαση που ακολουθείται από δεσμεύσεις (conditionality). Λέμε ότι η επέκταση θα υπάρξει για τέσσερις μήνες και αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα λίγα μπορούν να γίνουν. Δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς ενέργειες ή κινήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αν υπάρξει πολιτική πρόθεση, αυτό είναι αρκετό για το διάστημα μέχρι να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, τόνισε ο υπουργός.

Δεν ζητήσαμε «λίγη ευελιξία, μας προσφέρθηκε». Ζητάμε να μας ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτή την έννοια, αφού οι ίδιοι την πρότειναν, ανέφερε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρακτικά δεν υπήρξε ανάπτυξη το 2014. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην μείωση τιμών, και αυτό είναι σαφές δείγμα αποπληθωρισμού.

Δεν έχω αμφιβολία, είπε,  ότι τις επόμενες 48 θα βρεθούμε με τους Ευρωπαίους και θα βρούμε τις λέξεις που είναι κατάλληλες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Το χαρτί που είπα νωρίτερα, θα το υπέγραφα το πρωί, το βράδυ και οποιαδήποτε ώρα. Είμαι ανοικτός και για κάποιες αλλαγές.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ