Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
18 Φεβ 2015

Βαρουφάκης: Αυτά τα κείμενα έδωσα στο Eurogroup

Varoufakis Οικονομία

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών το φάκελο των παρουσιάσεων από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις συνεδριάσεις Eurogroup, μαζί με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ.

Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Παράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της «δανειακής συμφωνίας» ως το τέλος Αυγούστου προτείνοντας αξιολόγηση από την Κομισιόν στο τέλος της περιόδου και δεσμευόμενος για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις μέσα σε αυτό το διάστημα:

Εργασιακά: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα στην αγορά εργασίας είναι ακατάλληλη υπό την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. Θα προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, με τεχνική βοήθεια από τον ILO, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων με τρόπο που να συνάδει με την οικονομική ανάπτυξη. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνει ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα διάστημα.

Καταπολέμηση γραφειοκρατίας:Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη (και τα οποία βρίσκονται σε κάποιο άλλο τμήμα)

·Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση: προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου. Οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καταπολέμηση της διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς ανταγωνιστικότητας.

Απαιτείται χρόνος τις ερχόμενες εβδομάδες ώστε η νέα κυβέρνηση να κάνει μια πιο λεπτομερή αποτίμηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει στους τομείς αυτούς. Θεωρεί βασικό κομμάτι της πολιτικής εντολής της να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών ενεργειών πολιτικής τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: την αποφασιστική αντιμετώπιση των φοροφυγάδων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για τη βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών ενεργειών πολιτικής.

‘Εσοδα- Φοροδιαφυγή: Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, την προηγούμενη περίοδο κυριάρχησαν οι πολιτικές παρεμβάσεις, ποικίλης έντασης και από διάφορες πηγές που προωθούσαν την αβεβαιότητα και ως εκ τούτου επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα και την είσπραξη φόρων. Η αστοχία στα έσοδα στο τέλος Ιανουαρίου άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αρχές εξετάζουν έκτακτες ενέργειες για την κινητοποίηση των εσόδων το 2015. Έως 5,5 δισ. ευρώ αναμένονται κατά τη διάρκεια του έτους χάρη στην ισχυρή προσπάθεια για: 1) την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, 2) τον καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, 3) τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών και 4) την εφαρμογή μιας πιο προοδευτικής φορολογίας στους πιο πλούσιους.

Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα. Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν ορισμένους τομείς όπου υπάρχει γενική συμφωνία στους ευρύτερους στόχους, όμως θα ήθελαν να συζητήσουν νέες ιδέες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι πολιτικής του μνημονίου κατανόησης. Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, οι αρχές θα ήθελαν να συζητήσουν τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Assets για να διευθετηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για να στηρίξει τις επενδύσεις, η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα την ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα και τη δημιουργία μιας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.

Ιδιωτικοποιήσεις-Κατασχέσεις: Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων  5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποήσεις. Ομοίως λέει όχι σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α’ κατοικία.

Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 εκατ. ευρώ.

Στα κείμενα περιλαμβάνεται λεπτομερής τεχνική πρόταση για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ