Navigation
6
Μαρ
location
Αθήνα
19oC
Λίγα σύννεφα
11 Ιούλ 2015

Β. Σόιμπλε: Χρειάζεται οικοδόμηση εμπιστοσύνης

soible Οικονομία

Η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα καταστράφηκε τους τελευταίους μήνες δήλωσε ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, μεταδίδει το Reuters.

Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις υποσχέσεις τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών υπογράμμισε πως οι προτάσεις απέχουν από το να χαρακτηριστούν επαρκείς για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Μιλάμε για ένα νέο 3ετές πρόγραμμα, είπε ο Σόιμπλε συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι στη συνεδρίαση της ευρωομάδας θα εξηγήσουν στην ελληνική πλευρά ότι ενώ αυτοί έχουν κάνει τα πάντα, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη.

Είναι φανερό πλέον ότι ο κ. Σόιμπλε ωθεί όλο και περισσότερο τα πράγματα σε ρήξη, και με την απειλή για έξοδο από την Ευρωζώνη στοχεύει σε αλλαγή προσώπων στην ελληνική κυβέρνηση. Σοβαρές πηγές στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο βασικός του στόχος, τώρα που πέτυχε την “υιοθέτηση” του Μνημονίου και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι η είσοδος τεχνοκρατών στην κυβέρνηση για να “τρέξουν” το νέο Πρόγραμμα.

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ: “Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις. Αντίθετα με την εντύπωση που έχει εν μέρει σχηματιστεί, αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά που ξεπερνούν οτιδήποτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο παρελθόν. Μέχρι τώρα συζητούσαμε την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος με περιορισμένα ποσά. Τώρα συζητάμε για ένα πλήρες τριετές πρόγραμμα – αυτό από μόνο του δείχνει ότι τα προηγούμενα συμπεράσματα τώρα είναι φυσικά ανεπαρκή. Όπως γνωρίζουμε από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες η διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή. Για μένα, δεν είναι δυνατή εντός της νομισματικής ένωσης. Γνωρίζουμε – και είμαστε αποφασιστικοί σε αυτό – πως δεν πρόκειται να πληρώσουμε λογαριασμούς που μας παρουσιάζουν και που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πιστευτοί.Επίσης έχουμε μια κατάσταση – και πρέπει να το δηλώσουμε ξανά και ξανά στους Έλληνες συναδέλφους – ότι έκαναν το παν για να μην αναλάβουν αυτό που αποκαλούμε “ιδιοκτησία” (ownership), δηλαδή να κάνουν αυτά που υπόσχονται. Θα συζητήσουμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα σημαντικά εμπόδια. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες και δεν βλέπω να φθάνουμε εύκολα σε συμφωνία. Πέρα από αυτά οι ηγέτες σωστά έχουν δηλώσει ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, επομένως θα δούμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα σήμερα ή αύριο.Το πρόβλημα είναι ότι παρά τον σκεπτικισμό των προηγούμενων ετών υπήρχαν ελπίδες στο τέλος του 2014 που καταστράφηκαν σε απίστευτη κλίμακα κατά τους τελευταίους μήνες, ημέρες και ώρες. Μόλις πριν μια εβδομάδα είχαμε ένα δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν όροι, και μάλιστα με καθαρή πλειοψηφία – και τώρα μας λένε το αντίθετο.Είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να αρκεστούμε σε υποσχέσεις. Η φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων βοήθειας είναι η εφαρμογή τους βήμα-βήμα, ώστε να παίρνεις και άλλη βοήθεια. Αυτό δεν θα αποδυναμωθεί, μάλλον θα ενταθεί”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ