Navigation
5
Δεκ
location
Αθήνα
12oC
Αρκετά σύννεφα
15 Απρ 2016

Β.Κορκίδης: Οι 3 λόγοι για τους οποίους έκλεισε η Ηλεκτρονική Αθηνών

Κορκίδης Επιχειρήσεις | Οικονομία

Ο πρόεδρος της  Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με τη πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, ανέφερε πως «η υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρεις βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα capital controls είναι η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε:

“Πιστεύω ότι, κάτι τέτοιες στιγμές, πτώχευσης ελληνικών επιχειρήσεων όπως η “Ηλεκτρονική Αθηνών” με ιστορία, κόπο και δουλειά 66 ετών, τα γεγονότα “μιλούν” από μόνα τους, καθώς αποτυπώνουν γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν προκαλέσει τα 7 χρόνια ύφεσης και των υπερβολικών μνημονιακών μέτρων στην ελληνική οικονομία. Η υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρεις βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα “capital controls” είναι η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική, είναι άλλωστε η κατακρήμνιση των εισαγωγών από τον Ιούλιο του 2015 έως και σήμερα.

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως είναι φυσικό, επιτείνει την ισχύουσα αρνητική μεταβολή των οικονομικών δεικτών, βάζοντας “λουκέτα” στην αγορά, με τις εισαγωγικές και εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις να είναι τα μεγάλα θύματα της “ανωτέρας βίας” των “capital controls”.

Οι μικρομεσαίες εισαγωγικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και μεγάλο μειονέκτημα έναντι των θυγατρικών, μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που ουσιαστικά προμηθεύονται τα εμπορεύματα τους χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν όπως οι αντίστοιχες ελληνικές.

Επιπλέον η πτώχευση μιας επιχείρησης δημιουργεί “απόνερα” στην υπόλοιπη αγορά τόσο από την απώλεια θέσεων εργασίας, όσο και από τις επισφάλειες που δημιουργεί σε συνεργάτες και τα χρέη σε προμηθευτές της.

Ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2009 στην ελληνική αγορά έκανε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1,9 δισ. ευρώ.

Η Ηλεκτρονική το 2009 είχε τζίρο 151 εκ. ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισε στα 65 εκ. ευρώ. Η Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) επιβεβαιώνει άλλωστε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από εξωγενείς οικονομικές συνθήκες. Με παραδείγματα όμως τις αντίστοιχες περιπτώσεις Φωκά και Sprinder απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ένταξη και υλοποίηση ανάλογου προγράμματος για τους 450 άνεργους της Ηλεκτρονικής.”

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • ΠΑΣΟΚΑΤΖΗΣ

  ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ Η ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΑ ΕΒΓΑΖΕ ΠΑΡΓΩΓΗ=ΧΡΗΜΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ Η Ε.Ε ΠΗΡΕ ΤΑ 3 ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ ΤΑ 23. ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΑΘΟΤΙ ΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΨΕΥΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΕΣ). ΜΕ ΨΕΥΤΟ-ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΡΑΤΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ, Ο ΠΤΩΧΕΥΣΑΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝΤΟΣ. ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΧΡΗΜΑ. ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΛΑΜΟΓΙΕΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΑΕΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΦΩΝΕΣ, ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, ΣΥΡΙΖΟ-ΚΚΕ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ-ΛΑΦΑΖΑΝΗΚΕΣ-ΠΟΤΑΜΟ-ΝΔ ΤΑΚΤΙΚΕΣ κοκ.
  Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ. ΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΠΑΛΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΣΒΗΝΕΙ (Η ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ). ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.
  Ο ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
  ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΛΑΕ. Η ΨΗΦΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

 • ντικ

  έτσι είναι, όπως τα λέει ο πασοκατζής, Οικονομία, που βασίζεται στα δανεικά και στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, είναι καταδικασμένη να πτωχεύει, ξανά και ξανά…

PolicePress