Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
25 Νοέ 2018

«Τσουνάμι» οι αγωγές για αυξήσεις και αναδρομικά!

εφορια Νέα

Εκατομμύρια συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν μέσα στο προσεχές διάστημα μαζικές αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά δισεκατομμυρίων ευρώ από μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, εισφορά αλληλεγγύης, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα αδείας.

Όπως δηλώνει στο «Π» ο δικηγόρος-εργατολόγος Ευστάθιος Χριστοδουλέλλης, «ήδη στα νομικά γραφεία έχουν συγκεντρωθεί ομαδικές αγωγές χιλιάδων εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, ενώ έπεται συνέχεια τους προσεχείς μήνες». Οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας που είχε περικοπεί με τον νόμο 4093/2012, ωθούν σε πρώτη φάση τους δημοσίους υπαλλήλους στην κατάθεση αγωγών για τη διεκδίκηση αναδρομικών της περιόδου 2012-2018, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή.

Η κυβέρνηση μέσα στις προσεχείς ημέρες θα πιστώσει στους λογαριασμούς όσων ανήκουν στα «ειδικά μισθολόγια» (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί, δικαστικοί κ.λπ.) το υπόλοιπο όσων οφείλονται από το 2015. Σημειώνεται ότι το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε επιστρέψει το 50% της διαφοράς από τις περικοπές που είχαν γίνει, με την υποσχετική να καταβληθούν τα υπόλοιπα εντός του 2015. Ωστόσο, η αλλαγή πολιτικού σκηνικού και το τρίτο μνημόνιο δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο και τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιστρέφει τα υπόλοιπα βάσει της σχετικές δικαστικής απόφασης. Ωστόσο, όσοι υπάγονται στα «ειδικά μισθολόγια» κάνουν λόγο για εμπαιγμό, καθώς αξιώνουν μεγαλύτερες επιστροφές ποσών από το Δημόσιο και μάλιστα θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τις διαφορές που πρέπει να τους καταβληθούν.

Πέρα από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ο κύριος όγκος των αναδρομικών σχετίζεται με τη διεκδίκηση από 2.500.000 συνταξιούχους των ποσών που περικόπηκαν από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα με τους νόμους 4051/12 και 4093/12. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλέλλη, «η απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 δικαίωσε τους συνταξιούχους, οπότε νομιμοποιούνται αξιώσεις έως και σήμερα», ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ως χρόνο έγερσης των αξιώσεων τον Ιούνιο του 2015 έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου στις 13/5/2016.

Επιπλέον, η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι όσοι δικαιώθηκαν για τα προηγούμενα χρόνια… πρόλαβαν, ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου «απορροφά» τις περικοπές και τις αδικίες έως το 2016. Όμως, κάτι τέτοιο όπως σημειώνει ο κ. Χριστοδουλέλλης δεν ισχύει, καθώς ο σχετικός νόμος «μπάλωσε» τα κενά του συστήματος και απλά άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Έτσι, οι συνταξιούχοι νομιμοποιούνται να καταθέσουν αγωγές εγείροντας αξιώσεις για την περίοδο 2015-2018, καθώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα πριν από τριάμισι χρόνια!

Νέες «φωτιές»

Η αναστολή ή ματαίωση ή οριστική κατάργηση του νόμου για την «προσωπική διαφορά» αναμένεται πλέον να ανοίξει… διάπλατα την πόρτα των απαιτήσεων για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους (όταν έχει επέλθει ο θάνατος του δικαιούχου). Έτσι αναμένονται μαζικές αγωγές, στο πλαίσιο της «ίσης μεταχείρισης», με την απαίτηση εξίσωσης των ήδη πετσοκομμένων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου με τους «παλαιούς συνταξιούχους», καθώς δεν νοείται να υπάρχουν διαφορετικά ποσά σε δικαιούχους με την ίδια ασφαλιστική ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνει στο «Π» ο δικηγόρος-εργατολόγος , «όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν αποφανθεί οριστικά για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου το Συμβούλιο της Επικρατείας», κάτι που χρονικά τοποθετείται εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους.

Μπροστά στη… λαίλαπα των αγωγών, το υπουργείο Εργασίας ήδη έχει εφεσιβάλει την απόφαση που δικαίωσε συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να προσβάλει κάθε απόφαση που βγάζουν τα δικαστήρια, επικαλούμενο «σπουδαίο λόγο», δηλαδή την απειλή της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Μάλιστα, στην κυβέρνηση ανησυχούν πλέον για το ενδεχόμενο να… εξαφανιστούν άμεσα τα όποια πολιτικά οφέλη από τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», λόγω των μαζικών αγωγών από το σύνολο των συνταξιούχων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο!

Τα δικαστήρια αναμένεται να κατακλυστούν από αγωγές, βάσει των οποίων θα εγείρονται αξιώσεις για αναδρομικά ποσά από κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, εισφορά αλληλεγγύης αλλά και την «προσωπική διαφορά», η οποία πλέον θα γίνει αντικείμενο διεκδίκησης και απ’ όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

«Κύμα» αγωγών και από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους

«Κύμα» αγωγών κατά του Δημοσίου αναμένεται και από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, μετά την αποκάλυψη, μέσω «Εργάνης», ότι μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κ.λπ., είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να καταθέσουν αγωγές, απαιτώντας ανάλογες αξιώσεις και μάλιστα αναδρομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω «Εργάνης», οι μισθοί των μετακλητών υπαλλήλων αυξήθηκαν από τα 1.286,6 ευρώ, που ήταν το 2014, στα 1.502 ευρώ το 2017. Την ίδια περίοδο, με βάση επίσης τα στοιχεία της «Εργάνης», μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9%, έπεσε δηλαδή ο μέσος μισθός από τα 1.011,2 ευρώ το 2014 στα 982,4 ευρώ το 2017. Eνώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει μισθό πείνας, στα 500 ευρώ.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ