Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
12 Φεβ 2018

«Τσουνάμι» για 6 εκατ. πολίτες έως τον Μάιο

φοροι1 Χρήμα & Πολίτης

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πιο… αιματηρό κύκλο του τρίτου μνημονίου, καθώς μέσα στις επόμενες 100 ημέρες η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2018-2021, η εκτέλεση του οποίου περνάει μέσα από νέες ανατροπές στη ζωή 6 εκατ. πολιτών.

Οι τεχνικές ομάδες του «κουαρτέτου» και το EuroWorking Group διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης, γεγονός που θα καθυστερήσει την τέταρτη και πλέον καθοριστική αξιολόγηση, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη και πολιτικές εξελίξεις. Οι εταίροι-δανειστές διαπιστώνουν ανησυχητική χαλάρωση στην πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και συστήνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ρυθμούς… πολυβόλου, κλείνοντας τις εκκρεμότητες.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταίροι-δανειστές ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχουν περιοριστεί στα δέκα, ενώ μετά θα ανοίξει ο κύκλος της τέταρτης αξιολόγησης, που θα κλείσει κατά τρόπο δραματικό το τρίτο μνημόνιο που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που πρέπει να προωθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  1. Έως το τέλος Μαρτίου πρέπει να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους όπου θα ενημερωθούν εάν προκύπτει προσωπική διαφορά στα ποσά που λαμβάνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1,6-1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πάρουν το… μήνυμα ότι τον προσεχή Δεκέμβριο (σύνταξη Ιανουαρίου) θα λαμβάνουν ποσά τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 15-240 ευρώ μηνιαίως. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η μείωση των συντάξεων θα έχει πλαφόν 18%.
  2. Από τις 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί θα είναι μόνο ηλεκτρονικοί, ενώ η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει νέο πλαίσιο σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων και την προστασία της α΄ κατοικίας, αλλάζοντας επί της ουσίας όλο το πλαίσιο του σχετικού νόμου. Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης των «θεσμών», η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων εντός του 2018 και σε 40.000 ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή σε 120.000 συνολικά κατά την περίοδο 2019-2021.
  3. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει από τώρα τον μηχανισμό έτσι ώστε να γίνονται αυτόματοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου από την 1η Μαΐου και για ποσά άνω των 500 ευρώ, εφόσον οι φορολογούμενοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση.
  4. Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ. Έως το τέλος Μαρτίου οι εκτιμητές πρέπει να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης για 10.000 περιοχές της χώρας. Προχθές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες όπου αναφέρεται ότι οι τιμές ζώνης για τα καινούργια ακίνητα θα έχουν μηδενική παλαιότητα, ενώ για τα παλαιά θα προσδιορίζονται όπως και σήμερα με την εφαρμογή συντελεστών απομείωσης έως και 40% για παλαιότητα άνω των 26 ετών. Πάντως, αν χρειαστεί, θα γίνουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
  5. Αφορολόγητο όριο. Εντός του Μαΐου «θα κληρώσει» εάν η εφαρμογή του μέτρου μείωσης του θα ισχύσει από το 2019 αντί του 2020, εφόσον εκτιμηθεί ότι η Ελλάδα κινείται εκτός… τροχιάς σε σχέση με την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ.
  6. Μειωμένος ΦΠΑ. Την 1η Ιουνίου πρέπει να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα τελευταία νησιά τα οποία δοκιμάζονται και από τις προσφυγικές ροές, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος.
  7. ΕΚΑΣ. Έως τις αρχές Ιουνίου πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του από το 2019.
  8. Φάρμακα. Αναμένεται νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι τον Μάιο, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/2

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ