Navigation
8
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Αρκετά σύννεφα
16 Ιούν 2015

Τσίπρας: Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση

Τσίπρας Οικονομία
Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι ο στόχος είναι μια λύση και όχι μια απλή συμφωνία, τονίζοντας ότι είμαστε στην τελική ευθεία. «Τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να πάρει μια δίκαιη λύση», δήλωσε και τόνισε ότι θα κριθούμε εμείς αλλά και η Ευρώπη για το εάν θα πυροβολήσει τα πόδια της. «Το στοίχημα είναι της Ελλάδας αλλά και των λαών της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι  δεν θα δεχτεί μια συμφωνία που δεν θα οδηγεί σε οριστική λύση και υποστήριξε ότι η εντολή στην κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη: να βάλει τέλος στη μνημονιακή λιτότητα.

Στάθηκε στις διαφορές μεταξύ των θέσεων Ευρώπης και ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας ότι η πρώτη δέχεται τα σκληρά μέτρα αλλά όχι τις προτάσεις του Ταμείου για το χρέος. Κάλεσε την Ευρώπη να πάρει δημόσια θέση για το θέμα του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση τετραετίας στέλνοντας ουσιαστικά δυο μηνύματα: στους βουλευτές ότι επώδυνα μέτρα τυχόν ληφθούν θα διορθώνονται στην πορεία και προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναζητήσει διαφυγή μέσω εκλογών.

Όπως είπε οι πέντε μήνες ήταν εξαιρετικά πιεστικοί για όλους μας καθώς αντιμετωπίσαμε μια ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Βρήκαμε μια οικονομία και μια κοινωνία διαλυμένη από έξι χρόνια ύφεσης. Γνωρίζαμε τα προβλήματα αλλά κάναμε την επιλογή να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Το κάναμε γιατί βλέπαμε ότι η κατάσταση σύντομα θα γίνονταν μη αναστρέψιμη για την κοινωνία».

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποχρέωση για 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα και θα επιβάρυνε την οικονομία με μέτρα 5 δισ. ευρώ. φέτος Ηταν καθήκον μας απέναντι στην δημοκρατία η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος, δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος», είπε και επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ναρκοθετήσει το πεδίο ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση.

«Δεν τους κάναμε τη χάρη. Πετύχαμε τη συμφωνία το Φεβρουάριο που μας έδωσε το χρόνο να διαπραγματευτούμε. Δεν ήταν εύκολη περίοδος αλλά καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός με την προσοχή στη διαπραγμάτευση καταφέραμε να περάσουμε τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και την άρση των αδικιών (σ.σ. ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ΕΡΤ,σχολικοί φύλακες, τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία κ.τλ.).

Όπως είπε κάθε μια από τις παρεμβάσεις ήταν και μια σκληρή μάχη απέναντι στο κατεστημένο του Μνημονίου και σε εμμονές εντός και εκτός συνόρων.

«Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», ξεκαθάρισε.

Η επιμονή σε μέτρα που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν μπορεί να αποτελεί ένα λάθος, υποστήριξε και εκτίμησε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. «Φαίνεται πως κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Εκτίμησε ότι πρόκειται για μια επίδειξη πυγμής που έχει στόχο να μην αμφισβητηθεί το ευρύτερο μοντέλο. «Είναι εξάλλου αυτή η τακτική της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που επιβεβαιώνει τα παραπάνω», επαναλαμβάνοντας ότι θα έπρεπε να αρθούν οι περιορισμοί, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα.

Σύγκρουση θέσεων μεταξύ των θεσμών

Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν δυνάμεις λογικής και πιστεύω ότι αυτές πρέπει να επικρατήσουν.

Αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ υπέρ των σκληρών μέτρων και η άρνηση της Ευρώπης να δει το θέμα του χρέους. Ετσι, δεν υπάρχει πακέτο προτάσεων που να έχει οικονομική λογική.

Τελικά μας ζητείται να αποδεχτούμε συμφωνία που δεν λύνει το πρόβλημα και οδηγεί σε νέα ύφεση την χώρα.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας. Να μην υποκείψουμε σε εκβιασμούς χωρίς ορατή λύση.

Οι εταίροι πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα: θέλουν λύση ή να επανέρχεται διαρκώς το πρόβλημα. Αν θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος του προγράμματος πως αποδέχονται a la carte το Ταμείο; Να δέχονται τα σκληρά μέτρα αλλά όχι τις θέσεις του για το χρέος;

Αφού σημείωσε ότι το Ταμείο έχει εγκληματικές ευθύνες για τα όσα έγιναν επανέλαβε ότι ηρθε η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν και να κριθούν δημόσια από την πλευρά της Ευρώπης. Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Θέλει να οδηγήσει ένα λαό στην εξαθλίωση και την ταπείνωση ή να βρει λύσεις;, διερωτήθηκε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress