Navigation
29
Φεβ
location
Αθήνα
12oC
Αίθριος - καθαρός
13 Φεβ 2015

Τσίπρας: Συζητάμε τη μετάβαση από το μνημόνιο στο ελληνικό πρόγραμμα

TSIPRAS Οικονομία
H τήρηση των δύο βασικών αρχών της Ε.Ε των κανόνων και της δημοκρατίας είναι η βάση μιας νέας συμφωνίας σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν καθώς και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.
Το πρόβλημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί τη διάθεση για πολιτική συμφωνία, είπε.
“Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους θα διευκολύνουν το Εurogroup της επόμενης Δευτέρας”, υπογράμμισε.
“Πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους μεταξύ του προγράμματος που ισχύει μέχρι τις 28/2 και του προγράμματος γέφυρας που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.  Απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση του νέου προγράμματος, είπε ότι “Τρόικα και μνημόνιο δεν υπάρχει πια. Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους και κυρίως με την Ε.Επιτροπή. Και στο βαθμό που είναι δανειστές μας και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα επικοινωνούμε με αυτούς.”
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απουσία γραπτών προτάσεων χθες στο Eurogroup, είπε “δεν προσερχόμαστε σε αυτές τις συναντήσεις ως μαθητές που θα τους εξετάσουν οι δάσκαλοι, αλλά ως εταίροι, κάνουμε προτάσεις και δεχόμαστε προτάσεις”.

Σχετικά με ερώτηση για πιθανό δημοψήφισμα είπε “η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν τίθεται ερώτημα για το αν έχουμε την έγκριση του λαού ή όχι”.

Έκανε λόγο για σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας που δεν επιβεβαιώθηκαν, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, όπως δεν αποδέχτηκε την παράταση και το ανακοινωθέν του Eurogroup της Τετάρτης.

Στη Σύνοδο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξήγησα στους εταίρους ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απέφερε μεν πλεονάσματα αλλά και σημαντικές ζημιές, υπό τη μορφή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Διεύρυνε τις ανισότητες και αύξησε το χρέος. «Εάν δεν υπάρξει μια κοινή απόφαση για την αναγκαία απομείωσή του, δεν θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διακινδυνεύσει μια επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων και κάλεσε τους εταίρους να μην αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε μια συμφωνία, σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε, με τους εταίρους μετά από ένα εξάμηνο, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Θα εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις αλλά και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους, ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Στο Eurogroup προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις, τόνισε. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε.Στη Σύνοδο Κορυφής παραβρέθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε σχέση με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ρέντσι , ο  Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Φάιμαν,  και  ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε την αρνητική στάση του ισπανού πρωθυπουργού, Μ. Ραχόι, σχολιάζοντας πως «ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος στη Σύνοδο όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας. Δεν δικαιούται κανείς να εξωτερικεύει τα εσωτερικά του μικροπολιτικά προβλήματα, διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress