Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
20 Μαρ 2015

Τσίπρας: Στόχος πλεόνασμα 1,5% – Περιμένω 800 εκ. από τη φοροδιαφυγή

Τσίπρας Νέα | Οικονομία

Το στόχο για πλεόνασμα 1,5% ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνέντευξη τύπου αναφερόμενος στη χθεσινή επταμερή συνάντηση. “Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί σε αυτές τις συζητήσεις”, είπε, και υπήρξε αλληλοκατανόηση και δίνεται μια ευκαιρία να οικοδομηθεί μαι σχέση εμπιστοσύνης. Υπάρχουν διαφορές αλλά αν δε συζητήσουμε δεν θα ξέρουμε που διαφωνούμε.

“Είναι καλύτερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να μιλάνε οι άλλοι για μας” μου είπε η Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ο Πρωθυπουργός.” Προστατέψαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους, είπε.

“Δεν είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ κρατών, ούτε μια προσωπική κόντρα, είναι μια πολιτική σύγκρουση”, σημείωσε, εξηγώντας, μιλώντας για τον κ. Βαρουφάκη, ότι υπήρξε μια προσπάθεια αποδόμησής του από μερίδα του διεθνούς τύπου. Ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον κ. Βαρουφάκη και ότι δεν υπήρξε καμία νύξη για τον υπουργό Οικονομικών καθώς κανένας δεν θα τολμούσε να θέσει τέτοιο ζήτημα. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών μελών, είναι βασικός κανόνας αυτός της ΕΕ.

Οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία και επιβεβαιώσαμε κάτι κρίσιμο, σημείωσε, “την ενιαία ανάγνωση στη συμφωνία”.

Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα όπως αυτά υπήρχαν στο email  Χαρδούβελη. Τους ρώτησα, είπε “ζητάτε από μένα να υλοποιήσω όσα δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση” και ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα.

Κατέστη σαφές, είπε, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για τη  νομοθέτηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενώ ξεκαθαρίσαμε και ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία. Στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών και στις Βρυξέλλες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αυτό που θεωρώ σημαντικό, τόνισε,  είναι ότι “η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της. Συζητάμε αλλά και νομοθετούμε”.

Επίσης τόνισε:

“Έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα και να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια. Είναι σημαντική εξέλιξη ότι κατά τη Σύνοδο αυτή επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος δικό μας και των εταίρων μας είναι να την αντιμετωπίσουμε γιατί είναι τα αποτελέσματα  ενός προγράμματος που άφησε πολύ μεγάλες πληγές.

Τόσο το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και το νομοσχέδιο  για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ Γιούνκερ έδωσε την εντολή για την ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας ύψους 2 δισ. μέσα στο 2015.

Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες μέσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται Ε.Ε, διαπραγμάτευσης και συνεννόησης, παρά το ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αποφάσεις που θα άρουν άμεσα και τα προβλήματα της χρηματοοικονομικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένας θετικός απολογισμός το πρόγραμμα των 2 δισ. και μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν. Χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία σε πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο σε  υψηλό επίπεδο προκειμένου να προσχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από ότι τα τελευταία 4-4,5 χρόνια.”

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Brussels Group,μετά από επεξεργασία θα κατατεθούν στο Eurogroup και μετά θα ξεκινήσει η απελευθέρωση κάποιων κεφαλαίων. Το συντομότερο δυνατό θα έχει καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και θα συγκληθεί το Eurogroup, εξήγησε.  Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνική οικονομίας, είπε, “οι υποχρεώσεις προς τους πολίτες και τους θεσμούς είναι εξασφαλισμένες  και το ίδιο και η ασφάλεια των καταθέσεων. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το 2015 να έχουμε πλεόνασμα 1,5% το 2015.” Επίσης μιλώντας για τη φοροδιαφυγή είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τις αρχές στην Ελβετία με θέμα τις διάφορες λίστες, ενώ εκτίμησε ότι 800 εκ. ευρώ μπορούν να συγκεντρωθούν τον επόμενο χρόνο από περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι, ‘”το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση είναι να υποκύψει στο κλίμα ανασφάλειας. Προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.Αναφερόμενος σε οργανωμένα συμφέροντα που προωθούν ένα κλίμα φόβου, σημείωσε ότι ο κόσμος δεν δίνει βάση σε αυτά. “Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν  με μηχανορραφίες και δημοσιεύματα, αλλά όταν δεν έχουν τη στήριξη του λαού”.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ