Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
20oC
Λίγα σύννεφα
8 Απρ 2015

Τσίπρας-Πούτιν: Συνεργασία σε τομείς υποδομών, ενέργειας, εμπορίου, τουρισμού

tspou Νέα

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός αγωγού, του Hellenic Stream που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο συνεχίζοντας τον Turkish Stream, εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν που διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι ώρες. “Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για τη δημιουργία ενός αγωγού στο ελληνικό έδαφος και πρέπει στο επόμενο διάστημα να διερευνήσουμε τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει”. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα της χώρας να ασκεί πολυδιάστατη πολιτική, πάντα με τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά άφησε και σαφείς αιχμές στη Γερμανία που διατηρεί ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία: γιατί κάποιοι την ΕΕ έχουν ενεργειακές συμφωνίες και κάποιοι όχι; Αναρωτήθηκε. Όπως είπε “Μιλήσαμε για τον νέο αγωγό που θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα από τα βασικά κέντρα μεταφοράς αερίου. Αυτό θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολυεπίπεδων και ουσιαστικών σχέσεων όπως αρμόζει στην ιστορία των δύο λαών, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Εμπόριο

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου δήλωσε ο Β. Πούτιν, που πέρυσι μειώθηκε λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Καταβάλουμε προσπάθειες να τις επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Πούτιν. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας  «Συζητήσαμε για το πως μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πως μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε ελληνικά προϊόντα, να αυξηθούν οι ρωσικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό, να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». Σε απάντηση σε ερώτηση ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση σε μια χώρα στο θέμα των μέτρων στα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κοινοπραξιών ελληνικών και ρωσικών εταιρειών οι οποίες θα μπορούν έτσι να δραστηριοποιηθούν.

Οικονομική βοήθεια

Σχετικά με τα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων,ο κ. Τσίπρας  σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που μπορεί να ασκεί πολυδιάσταση πολιτική, κάνοντας λόγο στον ιδιαίτερο γεωπολιτικό ρόλο της. Τόνισε όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να ζητά οικονομική βοήθεια, και το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα λυθεί με την Ευρώπη.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Πούτιν σημείωσε “η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Συζητήσαμε θέματα επενδύσεων σε πολλούς τομείς, όπως την Ενέργεια. Στη διάρκεια των έργων μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια ή να λύσουμε ζητήματα χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, τόνισε.

Επενδύσεις-Ενέργεια

Συμφωνήσαμε για μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και της ενέργειας. «Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας κανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα, σημειώνοντας ότι εξέφρασε το ελληνικό ενδιαφέρον για αυτόν τον αγωγό, τηρώντας τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσε «η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου». Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι συγκεκριμένο για την συμμετοχή της Ελλάδας στον τουρκικό αγωγό. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδα και θα υπάρξουν μεγάλα κέρδη για την χώρα.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία.

Όσον αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος της Ρωσίας ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, τις επενδύσεις καθώς και την ενέργεια. Οπως αναφέρθηκε οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πολιτική
Αναφορικά με την Ουκρανία σημείωσε ότι προέχει η διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στην περιοχή. Χαρακτήρισε την συμφωνία του Μινσκ «κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση.
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για μία σειρά προκλήσεων όπως η έξαρση του τζιχαντισμού.
«Εξέφρασα στον κ. Πούτιν την ικανοποίησή μου για τη συνεπή στάση της Ρωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο» επίσης τόνισε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict