Navigation
6
Δεκ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
18 Μαΐ 2015

Τσίπρας: Μεταρρύθμιση του Κράτους και αναπτυξιακή πορεία την επομένη της συμφωνίας

TSIPRAS Οικονομία

Στις προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα της Γ.Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης την επομένη της συμφωνίας.

Μίλησε για μια συμφωνία για χαμηλά πλεονάσματα για φέτος και το 2016, μια συμφωνία που θα προβλέπει ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας με προτεραιότητα στις υποδομές και τη νέα τεχνολογία. Μια συμφωνία που θα συνοδεύεται από γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα.”Διαπραγματευόμαστε σκληρά και με ασφάλεια για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας, δημιουργώντας και νέες ευκαιρίες” σημείωσε.

Βρισκόμαστε την τελική ευθεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία προέρχεται μετά από διαπραγμάτευση τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για την επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος, είπε ο πρωθυπουργός στο ΣΕΒ.

Έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στους θεσμούς και αυτούς τους μήνες αποδείξαμε έμπρακτα ότι εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία. Είναι απόδειξη ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας έχουμε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας που φτάνουν σε ποσό της τάξης του 8 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν αυτή η συμφωνία να πάρει σάρκα και οστά. Έχω όμως ακλόνητη την πεποίθηση ότι έχουν επικρατήσει συντριπτικά οι σώφρονες φωνές ότι αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ως σύνολο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συμφωνία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά μας δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μια μακροπρόθεσμη που θα οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια ως την έξοδο στις αγορές.

Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης τι πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, και όπως είπε,σήμερα προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να έρθει η στιγμή για ένα θετικό μομέντουμ που θα αλλάξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρθηκε στις δυσάρεστες επιπτώσεις του Μνημονίου και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επεξεργασία ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Το κεντρικό ερώτημα τί είδους ανάπτυξη χρειαζόμαστε, σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση της ζήτησης και στην εσωτερική αγορά, ότι χρειαζόμαστε αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως το εργατικό δυναμικό, του πλούτου της. της γεωγραφική θέσης της

Η ανάπτυξη να στηρίζεται στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στη στήριξη της μισθωτής εργασίας ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και θα προσελκύσει και πάλι το εργατικό δυναμικό που έφυγε,

“Είναι αναγκαία η συστράτευσή σας”, είπε απευθυνόμενο στα μέλη του ΣΕΒ, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γιατί αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μαι αναπτυξιακή πορεία.

Δεν αρκεί όμως, τόνισε,να απαριθμούμε τα πλεονεκτήματα, πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που υπονόμευσαν την πορεία της χώρας, όπως η λειτουργία και οι δομές της δημόσια διοίκησης, που δεν είναι δημιούργημα μόνο των τελευταίων 5 ετών αλλά ταλαιπωρεί το κράτος από τη γέννησή του. Το Μνημόνιο επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα, είπε, και κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης θα είναι η βελτίωση των διοικητικών δομών και διαδικασιών.

Οι κεντρικοί άξονες της προσπάθειας είναι:

-Η δημιουργία νέων δομών   των υπουργείων

-Απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης και καταπολέμηση της διαφθοράς

-Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας

-Η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και του φορολογικού συστήματος, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

-Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς που νοθεύει τον ανταγωνισμό

-Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS πρόταση την οποία όπως είπε η κυβέρνηση εξετάζει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress