Navigation
8
Απρ
location
Αθήνα
13oC
Αίθριος - καθαρός
8 Μαρ 2016

Τσίπρας: Μέσα από προκλήσεις περνάει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τσίπρας - Νταβούτογλου Νέα | Οικονομία

«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες. Δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

«Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην επικαιροποίηση πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχτούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων αυτών που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Σχολίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού στη Σύνοδο ανέφερε ότι η βασική αρχή είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης.

«Σε ό, τι αφορά την ηθική της πλευρά λέει η πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνάει από δω αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη» εξήγησε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Στη συνάντηση εξετάστηκε και το Κυπριακό, όπου σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, σημειώνοντας ότι αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.

«Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι συμφωνίες

 • Ευκαιρίες για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας
 • Αναδείξαμε την μεγάλη σημασία των αγωγών φυσικού αερίου.
 • Εμβάθυνση συνεργασίας στο χώρο του τουρισμού.
 • Ανακοινώνουμε από κοινού έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Άγκυρας.
 • Μνημόνιο συνεργασίας του λιμανιού της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη και προσβλέπουμε και σε ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα
 • Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις,
 • Επίσης την προώθηση υπερταχείας σε μια ιστορική διαδρομή της Εγνατίας οδού που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.
 • Επιτάχυνση στα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας Κήπων-Υψάλων
 • Συνεργασία πρακτορείων ειδήσεων (Anadolu-ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

 • Για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας στην ΕΕ
 • Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά
 • Την θεωρούμε στρατηγικά σημαντική για την ενίσχυση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για τις μεταξύ μας σχέσεις και για την ευρύτερη περιοχή.
 • Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress