Navigation
6
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
5 Οκτ 2015

Τσίπρας: Επιστροφή στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016

aleksis-tsipras Οικονομία

Η επιστροφή στην ανάπτυξη, η αναδιάρθρωση του χρέους και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούν τον μοναδικό δρόμο εξόδου από την πολυετή επιτροπεία, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα, την αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποηθούν. ενώ ιδιαίτερα σχολιάσθηκε η αναφορά του στα εσωτερικά της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μέσα Νοέμβρη ώστε να βρεθούν ισοδύναμα, και αν έχετε προτάσεις να τις ακούσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας. Οι βουλευτές της Ν.Δ. αντέδρασαν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας εκτός κειμένου επεσήμανε πως «αποτελεί υποκρισία εσείς που κάνατε καμπάνια για το “ναι” στο δημοψήφισμα και προπαγανδίζατε το “ναι σε όλα”, να κουνάτε το δάχτυλο και να κάνετε κριτική σε μας που αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε».

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στα ισοδύναμα προκάλεσε νέα σχόλια από την πτέρυγα της Ν.Δ. και από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Τσίπρας του είπε: «Ελπίζω κ.Μεϊμαράκη να έχω τη χαρά να συζητώ μαζί σας για καιρό και να μου καταθέτετε ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον».

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ρήξεις «ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς που θα κάνει τα πάντα να μην αλλάξει τίποτα. Μ’ αυτές τις δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε σκληρά».

«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση»

Δίνοντας το πολιτικό στίγμα για την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός είπε ότι «αυτή η Βουλή θα είναι εκείνη που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση», εκτίμησε ότι «στο τέλος της τετραετίας θα έχει μείνει πίσω η Ελλάδα των μνημονίων» και χαρακτήρισε εφικτή την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά και την έξοδο στις αγορές την άνοιξη του 2017.

«Αναλαμβάνουμε εκ νέου την διακυβέρνηση με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τη νέα Ελλάδα, που θα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, θα έχει απαλλαγεί από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, θα είναι ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι και αναθεωρητική. «Η Βουλή αυτή θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της την οριστική έξοδο από την κρίση», είπε κάνοντας λόγο για «δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει «εντολή σταθερότητας και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης τετραετίας μετά από την δύσκολη διαπραγμάτευση». Δεσμεύθηκε για «μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων σε μία κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας».

«Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει από την προηγούμενη περίοδο και αποτυπώνεται στη συμφωνία. Η συμφωνία εγγράφει μία άλλη αντίληψη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρέτησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας με άλλες προτεραιότητες», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2019. Κλείσαμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit. Με αυτές τις παρακαταθήκες δεν μπορούμε να έχουμε άλλο στόχο πέρα από τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», καθώς, όπως επεσήμανε «για μας σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα».

Οι προτεραιότητες για τους επόμενους 20 μήνες

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση τους επόμενους 20 μήνες έχει τρεις άμεσες προτεραιότητες: απομείωση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Για το χρέος η ελληνική πλευρά θα προτείνει επιμήκυνση πληρωμών, την μείωση των επιτοκίων και την μετατροπή τους σε σταθερά, όπως και να ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης.

Για την ανακεφαλαιοποίηση (που μπορούν να διατεθούν έως και 25 δις ευρώ) ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες, καθώς οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς». Ωστόσο το κύριο σημείο της παρέμβασης της κυβέρνησης είναι η άρση της «παγκόσμιας πρωτοτυπίας» που υπήρξε στην Ελλάδα, δηλαδή το κράτος να αγοράζει τις τράπεζες, αφήνοντας την διοίκηση στα ίδια πρόσωπα. «Είναι ένα ακόμη επεισόδιο που αποδεικνύει τι σχέσεις εξάρτησης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε: «αυτή παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του δημοσίου θα έχουν και το ανάλογο μάνατζμεντ».
Όσον αφορά τις επενδύσεις θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων. Ο φορέας αυτός, και όχι ο επενδυτής, συμπλήρωσε, θα επιμελείται τα σχέδια και τις άδειες, ενώ η διαδικασία θα προχωρά με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ή με νόμο από τη Βουλή και σε κάθε περίπτωση με την ευθύνη της Βουλής.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει να δώσει 4 μάχες:

  • την μάχη για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, όπου επιδιώκει εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να αποτρέψει την αγορά δανείων από τα distress funds, ενώ θα δημιουργηθεί ενδιάμεσος φορέας.
  • την μάχη για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προστατευτικών ρυθμίσεων για την μισθωτή εργασία. παραμένει στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • την μάχη που αφορά την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, της ΔΕΗ και των δικτύων της και του ΑΔΜΗΕ.
  • την μάχη για την δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Θα ξεκαθαριστούν ζητήματα που θα αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και με όρους αδιάβλητες και χωρίς υπόνοια πελατειακών εξυπηρετήσεων, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο Αλ. Τσίπρας και ζήτησε «στα μέτωπα να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων που δεν πιστεύουν στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο». «Όπως στην Ευρώπη δημιουργούνται αντινεοφιλελεύθερες συμμαχίες είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας», εκτίμησε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict