Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
1 Δεκ 2015

Αναδάρθρωση χρέους, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την αναπτυξη

TSIPRAS Οικονομία

Το βάθος και η βιωσιμότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονται από τρεις στρατηγικές επιλογές σημείωσε απόψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου.

Το χρέος, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, είναι αυτές οι στρατηγικές επιλογές σημείωσε και είπε:

– Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία, όπως συμφωνήσαμε με τους εταίρους στις 12 Ιουλίου, θα τεθεί προς συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας και η ομαλή εξυπηρεσιμότητα του χρέους είναι το αναγκαίο σήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.

Το αναγκαίο σήμα ότι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης – η υπερχρέωση – έχει αντιμετωπιστεί. Και ότι η δημοσιονομική προοπτική της χώρας έχει αλλάξει.

Προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στόχος της κυβέρνησης να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για τη προστασία των αδυνάτων, για να μη πληγούν περαιτέρω οι κοινωνικές κατηγορίες που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι.

Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι εφικτό. Θα ήταν ακόμη ευκολότερο αν σε αυτή την αυτονόητη βάση υπήρχε πάνδημη συμφωνία του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εντούτοις πέραν του πολιτικού συστήματος που περνά κρίση αξιοπιστίας, υπάρχει και η ελληνική κοινωνία που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

-Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει αύριο για το τόπο, είπε ο πρωθυπουργός.

• Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι όρος για την επιβίωση του τόπου. Συγκροτεί το υπόβαθρο της κρίσης. Άρα, είναι η προϋπόθεση για την οριστική ρήξη με το παρελθόν και τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση.

• Και η Ελλάδα δε μπορεί να έχει δομές παραεξουσίας και παραοικονομίας λες και είναι τριτοκοσμική χώρα

• Στον τομέα αυτό, το έργο μας, αν και στα πρώτα του βήματα, είναι ήδη ευδιάκριτο.

• Έχει επιταχυνθεί η επεξεργασία νομοθετημάτων για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την ενοποίηση και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διαφθορά.

• Έχει επιταχυνθεί ο έλεγχος στις ποικιλώνυμες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, που επί χρόνια παρέμεναν ανέλεγκτες.

• Με πρωτόγνωρα ταχύρρυθμες διαδικασίες παρελήφθη από τις φορολογικές αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και παραδόθηκε για έλεγχο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η λίστα με τους 10.588 Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού.

• Παράλληλα, νομοθετήσαμε τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και των τηλεοπτικών αδειών, ώστε να τερματιστεί η ασυδοσία, να εμπεδωθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον.

• Η πάταξη της πελατειακής δικτύωσης, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση είναι η καθοριστική τομή με το σύστημα αναπαραγωγής του φαύλου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, το οποίο τρεις φορές ηττήθηκε το 2015.
Νομοθετούμε:

Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική λογοδοσία,

• Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με αυξημένα προσόντα. Από αυτή τη δεξαμενή θα στελεχώνονται όλες οι επιτελικές θέσεις του δημόσιου τομέα και των Νομικών του Προσώπων,

• Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων, από τον προϊστάμενο Τμήματος ως και τον γενικό διευθυντή, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια,

• Τη θέσπιση νέου συστήματος εσωτερικής κινητικότητας με την ταυτόχρονη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα συνδυάζει αποτελεσματικά την προσφορά με τη ζήτηση.

• Την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τις προβλεπόμενες αποσπάσεις και μετατάξεις, με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

• Την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την ανάθεση σε αυτό επιτελικού ρόλου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων με την παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει.

• Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι η μεταρρύθμιση που οφείλουμε εμείς οι ίδιοι στις επόμενες γενιές.

 

Ο πολιτικός σχεδιασμός μας δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «πέρα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα».

Αν το 2015 ήταν το έτος του οριστικού τέλους του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το 2016 πρέπει να είναι η χρονιά αφετηρίας για έξοδο από την κρίση. Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας – τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν στο πρώτο μισό του 2016.

Τόνισε ότι προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους και του πολυπόθητου αποτελέσματός της είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι’ αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά είναι εφικτό και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως τόνισε, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνωεθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα το εφαρμόσει.

Για τράπεζες

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Και αυτό είναι απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας.

Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.
Καλύπτουν τόσο το βασικό σενάριο κινδύνου όσο και απόλυτα δυσμενή σενάρια κεφαλαιακών αναγκών.

Και είναι οι πρώτες πανευρωπαϊκά που υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτές ορίζονται από τη συνθήκη της Βασιλείας ΙΙΙ.

Πετύχαμε, επίσης, την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειοληπτών. Εκείνων, δηλαδή, που με εισοδηματικά κριτήρια εντάσσονται στα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Απόδειξη της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι, αντί για το προϋπολογισμένο ποσό των €25 δις., θα αξιοποιηθεί τελικά, περίπου, το ⅕. Έτσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να ανακτήσουν οι τράπεζες το λόγο ύπαρξής τους.

Δηλαδή, να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία, υποβοηθώντας την αναπτυξιακή διαδικασία. Αλλά και για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εντός του 2016», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict