Navigation
11
Ιούλ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
28 Ιαν 2016

“Τσεκούρι” 15% στις συντάξεις θέλει τώρα το ΔΝΤ

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Επιμένει στην πολύ σκληρή γραμμή το ΔΝΤ, όπου παρά τα λάθη που έχει παραδεχθεί πως έχει κάνει στην περίπτωση της Ελλάδας, διατηρεί την αταλάντευτη θέση του για πιο επώδυνα μέτρα που θα χτυπήσουν τον ελληνικό κοινωνικό ιστό. Την ίδια στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε διερευνητικές συζητήσεις με το υπουργέιο Εργασίας, η… “παρέα” του Πολ Τόμσεν ζητά νέο ψαλίδισμα σοκ των συντάξεων που θα φτάνει το 15%!

Ο κ. Κατρούγκαλος αναζητώντας χείρα βοηθείας έσπευσε να ενημερώσει στις Βρυξέλλες την Ομάδα Εργασίας (Monitoring Group) της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η Ομάδα Εργασίας θα επισκεφθεί την Αθήνα για να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, καθώς, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, η χώρα πρέπει να επανέλθει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο γιατί τα μνημόνια  επέφεραν την έξοδο από αυτό.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το αίτημα για περικοπές στις συντάξεις 15% – μεσοπρόθεσμα- εκτροχιάζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, ο στόχος για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία, αντιστοιχεί, σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, σε οριζόντιες περικοπές συντάξεων 6,2% για το σύνολο των συνταξιούχων. Αν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%. Η κυβέρνηση επιμένει στην κόκκινη γραμμή για την προστασία των κύριων συντάξεων, αντιπροτείνοντας τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου η οποία επίσης οδηγεί, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, σε μεσοσταθμική μείωση 15% των νέων συντάξεων.

Το ΔΝΤ δεν έχει εκφράσει επίσημα τις απόψεις τους, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενο την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι επιστημονικοί φορείς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους καλώντας σε συμμετοχή των μελών τους στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, απέρριψαν τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για κλιμακωτές εκπτώσεις βάσει του εισοδήματος μόνο για τρία χρόνια (2017-2019). Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας ασφάλισης Ν. Φράγκος, στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, πρότεινε στους φορείς να θεσπιστεί έκπτωση από 40% για τα χαμηλά εισοδήματα ύψους 10.000 ευρώ έως 10% για τα εισοδήματα 50.000 ευρώ. Η τριετία υιοθετείται καθώς τα επόμενα χρόνια προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Οι εκπτώσεις κάθε χρόνο θα βαίνουν μειούμενες.

Ετσι, για εισοδήματα 10.000 έως 15.000 ευρώ θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του ύψους των εισφορών με βάση το εισόδημα. Για παράδειγμα δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 13.200, ασφαλισμένος πριν την 1-1-1993 κατέβαλε εισφορές για το σύνολο των κλάδων 3.683,4 ενώ ασφαλισμένος μετά την 1-1-1993 με περισσότερα από 5 έτη επαγγελματικής δραστηριότητας στην 3η κατηγορία κατέβαλε 3.953,15 €. Με την πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώνει 3557 ευρώ. Με την ελάφρυνση θα πληρώνει 2134,2.

Για ποσά από 15.000-20.000 θα παρέχεται 35% έκπτωση. Από 20.000-25.000 ευρώ, 30% έκπτωση και από για ποσά από 40.000-50.000 η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.
Για παράδειγμα, επιστήμων με εισόδημα 40.800 ευρώ , πλήρωνε 3683 ευρώ . Με την κυβερνητική πρόταση θα πλήρωνε 10.996 ευρώ . Με την έκπτωση θα πληρώνει 9896.4 ευρώ.

Η βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου δεν αφορά τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ανακοινώθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του υπερασπίζεται τη συνέχιση του διαλόγου, τονίζοντας ότι οι σημερινές προτάσεις είναι πρώτο πλαίσιο συζήτησης για την ελάφρυνση υπέρμετρων επιβαρύνσεων και προσθέτει:

«Το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να εφαρμόσει ένα ασφαλιστικό σύστημα με βάση την ισονομία, τη δικαιοσύνη και τους ίδιους κανόνες για όλους τους Έλληνες, είναι έτοιμο να συζητήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τους αγρότες, τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και άλλες επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν διάθεση αλληλοκατανόησης και συνδιαλλαγής σ’ ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία και την οδυνηρή πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία πενταετία».

Οι επιστημονικοί φορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους χαρακτηρίζοντας αόριστες τις προτάσεις . Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο ΔΣΑ διαμαρτύρεται ότι με το προωθούμενο ασφαλιστικό σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict