Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Λίγα σύννεφα
15 Ιούν 2018

Τριάμιση χρόνια… τεράστιων “επιτυχιών” και συνεχίζουν ακάθεκτοι οι… αθεόφοβοι!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Για ακόμη μία φορά χθες, οι έχοντες γνώση για την κατάσταση της οικονομίας και το τι έχει προηγηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, έσφιξαν το στομάχι τους ακούγοντας τον κ. Τσίπρα στη Βουλή. Έκανε λόγο για έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος της λιτότητας! Δεν είπε ότι βγαίνουμε από το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, στο οποίο μπήκαμε με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το 2015 θα είχαμε βγει από τη διαδικασία των μνημονίων με την ολοκλήρωση των τελευταίων μεταρρυθμίσεων και ήδη θα είχαμε μεγεθύνει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δεν θα είχαν χαθεί €40 δισ. από την αξία των τραπεζών, τα οποία βάρυναν και θα βαραίνουν για δεκαετίες τους Έλληνες πολίτες. Επίσης, δεν θα έφευγαν καταθέσεις €40 δισ., ούτε θα επιστρέφαμε τα €11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χρησίμευαν ως προληπτική πιστωτική γραμμή. Και βεβαίως, θα μπαίναμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ολοκληρώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Δηλαδή, όταν οι άλλοι απολάμβαναν το μπάνιο τους, εμείς φορούσαμε… μπλούζες και τον Δεκέμβριο που οι άλλοι θα φοράνε παλτά, εμείς θα βγούμε με τα… κοντομάνικα! Επίσης, δεν θα είχε εκχωρηθεί η περιουσία για 99 χρόνια, δεν θα είχαν επιβληθεί τα capital controls και δεν θα είχαμε χάσει οριστικά για τα επόμενα 40 χρόνια ΑΕΠ τουλάχιστον €200 δισ., όπως έχει πει ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Δηλαδή, ο… λογαριασμός φτάνει στα €400 δισ.!!! Αλλά πού μυαλό; Αν τα είχαμε… τετρακόσια, δεν θα παθαίναμε ζημιά €400 δισ.!

Ο ένοικος του Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο πασχίζουν να μας πουν για το τέλος της λιτότητας. Μόνο που έρχονται και άλλα μέτρα. Και αν σήμερα είμαστε με τα πόδια… γυψαρισμένα, αυτό που έρχεται ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό. Γι αυτό πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση; Για το γεγονός ότι θα μας κόψουν τα πόδια και θα μας δώσουν πατερίτσες; Αστεία πράγματα, από ανθρώπους που πραγματικά λειτούργησαν και λειτουργούν με μυαλό… μωρού! Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσοι… αφελείς έχουν απομείνει για να τους παρακολουθούν και κυρίως να τους πιστεύουν. Η τριετία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιφέρει τέτοια ζημιά που θα τη βιώνουν ακόμη και τα δισέγγονα μας!

Σήμερα ένας που δεν τρώει… σανό, μπορεί να δει τους δείκτες στην οικονομία και την κοινωνία και να αντιληφθεί τι προκάλεσαν αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα και έχουν σκοπό εκτός από οικονομικά να ακρωτηριάσουν τη χώρα και εθνικά. Δεν έχουν τη στοιχειώδη τσίπα να κάνουν την αυτοκριτική τους. Καταφεύγουν σε απίστευτες δικαιολογίες και θρασύτατα ψεύδη, που ένας κοινός νους θα απορούσε σχετικά με το πόσοι… ανεγκέφαλοι εξακολουθούν να τους πιστεύουν!

Ας κάνουμε όμως μια… σούμα ώστε να δούμε που βρισκόμαστε. Το Χρηματιστήριο Αθηνών που αποτελεί τον καθρέφτη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, βρίσκεται στα μισά επίπεδα από το 2014, ενώ από τότε μέχρι σήμερα όλες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά! Ακόμη και στα ομόλογα, σήμερα βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2014! Μόνο που μεσολάβησαν οι… ανοησίες των σημερινών κυβερνώντων που επέφεραν κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ! Τώρα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη δίνη διεθνούς αναταραχής με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ προς άλλες οικονομικές ζώνες, την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και την άνοδο των επιτοκίων.

Εκτός των παραπάνω, η αξιοπιστία μας έχει φτάσει στο ναδίρ, κάτι που αντανακλάται στο πώς μας βλέπουν οι αγορές και η διεθνής επενδυτική κοινότητα. Αρκεί να δούμε επίσης και το ύψος των καταθέσεων για να διαπιστώσουμε την… τεράστια εμπιστοσύνη που δείχνουν όλοι προς την Ελλάδα. Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας και της ίδρυσης επιχειρήσεων έχουμε καταποντιστεί. Και εδώ πρέπει να σκεφτούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις περίπου €100 δισ. έως το 2021! Και φυσικά, επειδή δεν γίνονται επενδύσεις η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή. Για την ακρίβεια έχει μειωθεί, αλλά έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με €368 ή €410! Στη διαφθορά από το 2016 έχουμε χειροτερέψει κατά 11 μονάδες και είμαστε κάτω από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής!

Η κατάσταση στην κοινωνία πάει από το κακό στο χειρότερο. Μια χώρα όπου το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα €230 δισ., σπάζοντας όλα τα ρεκόρ κατά την τελευταία τριετία, δεν μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνει σήμερα. Η φτωχοποίηση, τα αδιέξοδα, οι αυτοκτονίες, η ανομία και η τσογλανοποίηση της κοινωνίας, δεν μπορούν παρά να αποτελούν φυσικά επακόλουθα. Βαρυποινίτες αποφυλακίζονται, συλλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο για πάσης φύσεως αδικήματα, τα πανεπιστήμια διαλύονται και πριν πάει κάποιος σε νοσοκομείο πρέπει να κάνει… ευχέλαιο! Στα εθνικά θέματα, κάποιοι μας… απειλούν ότι το κλείσιμο του Σκοπιανού, θα ανοίξει τα θέματα με την Αλβανία, ενώ οι Τούρκοι μας προειδοποιούν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου και θα το σκεφτούν αν επιτρέψουν ακόμη και σε ένα… πουλί να ίπταται στον ουρανό! Τουλάχιστον δεν βρίσκονται σε κίνδυνο η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία τριάμιση χρόνια έχουν συντελεστεί… τεράστιες επιτυχίες, τις οποίες όμως βλέπουν μόνο τα καλά αμειβόμενα γρανάζια του σημερινού συστήματος εξουσίας. Μάλιστα, το σημερινό σύστημα εκθέτει και τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας με τις απίστευτες ανοησίες και τις εγκληματικές αποφάσεις του. Είναι προφανές ότι η σημερινή συγκυβέρνηση έχει… επιτύχει σε όλα τα επίπεδα! Για την ακρίβεια διαλύει τα πάντα. Είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε για τα κοινωνικά ζητήματα, είτε σε θεσμικό επίπεδο, είτε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως και να το κάνουμε, αυτά τα τριάμιση χρόνια των… μεγάλων επιτυχιών είναι προφανές ότι κάνουν τους κυβερνώντες να βαδίζουν… ακάθεκτοι! Ας ελπίσουμε ότι στις επόμενες εκλογές όλοι οι ψηφοφόροι θα λάβουν υπόψιν τους όλες αυτές τις “επιτυχίες” και θα… επιβραβεύσουν τη σημερινή συγκυβέρνηση, όπως της αξίζει…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict