Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
30 Ιούν 2016

Τρέχουν για να προλάβουν το “ναυάγιο” με την Cosco

cosco ΟΛΠ Οικονομία

Οι “εμπνεύσεις” της κυβέρνησης να αλλάξει τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στη Cosco έχει κάνει την κυβέρνηση να τρέχει για να καταθέσει τροποποιήσεις και βελτιώσεις μετά και την επιστολή της εταιρείας προς το ΤΑΙΠΕΔ όπου και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή άλλο κείμενο από αυτό που είχε συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα οι αλλαγές που ήρθαν στα… “μουλωχτά” έχει προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα στη κυβέρνηση που πετάνε εκατέρωθεν το μπαλάκι της ευθύνης.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας μίλησαν μάλιστα για «πολύ δυσάρεστη έκπληξη» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μονομερώς άλλαξε βασικούς όρους της σύμβασης πάνω στους οποίους βασίστηκε η οικονομική προσφορά της Cosco.

Πηγές αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν γνώριζε για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και που προκάλεσαν την οργή των Κινέζων επενδυτών, ενώ κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι η αναπάντεχη εξέλιξη δεν προκλήθηκε από δικούς τους χειρισμούς αλλά από παρεμβάσεις που έκανε η γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, αναμένεται να καταθέσει τουλάχιστον 3-4 ουσιώδεις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

 

Τι υποστηρίζει η Cosco

1. Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.

3. Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης) την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.

4. Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5. Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

6. Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7. Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ