Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
22 Σεπ 2016

Τρέχει η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών

Ελλάδα Σλάιντερ Οικονομία

Η άμμος στη κλεψύδρα τελειώνει και η κυβέρνηση τρέχει να εκπληρώσει τις προσταγές των δανειστών για τα 15 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με τον εφαρμοστικό νόμο να ετοιμάζεται να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές, για άλλη μια φορά, στη Βουλή.

 

Κάποια από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει ήδη η κυβέρνηση είναι η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό που ψηφίστηκε χθες, ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται επίσης:

1. Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το πολιτικό κόστος που έχει το εν λόγω μέτρο, καθώς θίγει αγρότες και νέους επιστήμονες, έχει κάνει την κυβέρνηση να το τρενάρει. Ωστόσο, οι δανειστές δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα προαπαιτούμενα δεν αλλάζουν και πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.

2. Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

3. Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Οπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από γαλλικές πηγές, για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που στην ουσία θα κινεί τα νήματα ελέγχοντας το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προαλείφεται ο Γάλλος τεχνοκράτης, Ζακ Λε Παπ. Πρώην δεξί χέρι της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Λε Παπ έχει τα κατάλληλα «διαπιστευτήρια» για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πλαισιωθεί από έναν Ισπανό τεχνοκράτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση Τσακαλώτου για τους τρεις Ελληνες που θα συμπληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά την «κίτρινη κάρτα» που του έδειξαν οι δανειστές στις προτάσεις πως ως τώρα έκανε.

4. Η μεταφορά στο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).

5. Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

6. Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

7. Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

8. Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

9. Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

10. Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

11. Τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Η σύνοδος του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και μία ημέρα αργότερα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ιδανικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Euro Working Group.

Η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που εντάσσονται στη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, έχει σαν αιχμή τα εργασιακά και νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως η κατάργηση των μειωμένων εισφορών για αγρότες, νέους επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ