Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
7 Σεπ 2015

“Τραινάκι τρόμου” οι ασιατικές αγορές

Κίνα Χρηματιστήριο Κόσμος

Με μεικτές τάσεις άνοιξαν την εβδομάδα οι ασιατικές μετοχές μετά το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο για το χρηματιστήριο της Κίνας λόγω των εορτασμών της 70ης επετείου από τη λήξη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου. Η Σανγκάη βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με κυρίαρχη εικόνα τη νευρικότητα αφενός λόγω των βίαιων αναταράξεων που δέχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το sell off στη Wall Street την Παρασκευή, με απώλειες για τους βασικούς δείκτες πάνω από 1%.

Οι κινεζικές χρηματαγορές άνοιξαν μετά την τετραήμερη διακοπή με τάσεις έντονης μεταβλητότητας. Απώλειες πάνω από 1,1% για τον Shanghai Composite, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI300 υποχώρησε 1,8%. Ο Shenzhen Composite με οριακά κέρδη 0,8%.

Μήνυμα προς την Κίνα έστειλε και ο επικεφαλής της Franklin Temleton, Mark Mobius, καλώντας το Πεκίνο να μην αντιμάχεται την αγορά και να αφήσει τις μετοχές να πέσουν.

Όπως είπε ο μεγαλοεπενδυτής που επενδύει στις αναδυόμενες αγορές εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες «περίμενα ότι η (κινεζική) κυβέρνηση θα μειώσει τις παρεμβάσεις. Συνειδητοποιούν ότι αυτή μέθοδος δεν αποδίδει».
Νωρίτερα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας προχώρησε σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 7,3% από 7,4% για το προηγούμενο έτος. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ το 2014 διαμορφώθηκε στα 63,61 τρις γουαν, περίπου 10 τρις δολάρια, χαμηλότερα κατά 32,4 δισ. γουάν από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, επισήμανε ότι τα νούμερα είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν άλλη μία φορά, πριν δοθούν τα τελικά στοιχεία τον Ιανουάριο του 2016.

Η διαφορά αντιπροσωπεύει 0,1% χαμηλότερη ανάπτυξη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για φέτος το Πεκίνο στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 7%, το οποίο είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε διάστημα 25 ετών.

Ο υπουργός οικονομικών της Κίνας, Lou Jiwei, ανέφερε ότι οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 10% φέτος, παραπάνω από 7% που είχαν προβλεφτεί στην αρχή του προϋπολογισμού του 2015, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι μερισματικές αποδόσεις των κρατικών εισηγμένων εταιρειών για να αναπληρωθούν έτσι οι τυχόν ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι τραπεζικές αρχές επιχείρησαν να κατευνάσουν την αγορά. Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PboC), Zhou Xiaochuan, δήλωσε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G-20 ότι η Κίνα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διόρθωση μετά από τη «φούσκα» που δημιουργήθηκε κατά το α’ μισό του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Asia-Pacific μη συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας υποχωρούσε νωρίτερα 0,7%, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασία στις ΗΠΑ την Παρασκευή δεν έδωσαν ξεκάθαρη ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,40%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κινείται με οριακές απώλειες 0,04% στις 17.785 μονάδες και ο ευρύτερος Topix καταγράφει απώλειες 0,27%. Οι μετοχές με έκθεση στις ΗΠΑ ξεχωρίζουν όπως η Honda Motor Corp (+1,1%) και Fuji Heavy Industries (+1,4%).

Η μετοχή της Toshiba Corp διέγραψε τις αρχικές απώλειες, καταγράφοντας άνοδο 1,5%, μετά την ανακοίνωση των  ετλησιων  αποτελεσμάτων της εταιρείας, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών να συμπεριληφθεί η μετοχή σε “watch list” αν έχανε την προθεσμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για άλλη μία φορά.

Στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια, ο δείκτης Kospi στη Σεούλ καταγράφει απώλειες 0,25%, στην Αυστραλία ο ASX 200 με απώλειες 0,40%, στην Ταϊβάν ο TAIEX -0,18% και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX20 με άνοδο 0,52%.
Να σημειωθεί ότι το αυστραλιανό δολάριο σημείωσε νέο χαμηλό εξήμισι ετών έναντι του αμερικανικού στα 0,6892 δολ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ