Navigation
8
Αυγ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
7 Μαρ 2016

«Τουρισμός για όλους», κέρδη για λίγους!

eot-paraskinio Οικονομία

Στον ΕΟΤ έκλεβαν μέχρι και στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – Υπό δίωξη ο πρόεδρος και ο γγ

του Παναγιώτη Στάθη

Υπό δίωξη βρίσκονται ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού της περιόδου 2007 – 2009, με αφορμή τις αποκαλύψεις που κάνει στο πόρισμά του το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που είχε στηθεί στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Οι επιθεωρητές εντόπισαν τεράστια οικονομική ζημιά του πολύπαθου οργανισμού, αφού κάποιοι επιτήδειοι «έριξαν» μέχρι και τους φτωχούς ανθρώπους – δικαιούχους του προγράμματος ολιγοήμερων διακοπών, προκειμένου να καρπώνονται τεράστια ποσά, που καλούνται τώρα να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Στο κύκλωμα, την ογκώδη δικογραφία για το οποίο ερευνά η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, φέρονται να εμπλέκονται συγκεκριμένοι υπάλληλοι του ΕΟΤ και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που σύντομα θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Υπόλογοι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το «Π», για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών, είναι ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, την περίοδο 2007 – 2009, οι οποίοι εάν και είχαν την αρμοδιότητα για την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, φέρονται ότι ελάττωσαν την περιουσία του οργανισμού, που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έχει ως αποστολή την οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα.

Δελτία εκτός ΚΕΠ

Ωστόσο, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την οικονομική αστυνομία, δεν κατάφερε να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος της ζημίας, η οποία αγγίζει τουλάχιστον τα 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τον αριθμό των δελτίων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που δόθηκαν εκτός ΚΕΠ, αλλά και σε πρόσωπα που δεν τα δικαιούνταν!

Το πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται «Τουρισμός για όλους» αφορά επί της ουσίας την επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, οι οποίες αναλαμβάνουν έναντι της πριμοδότησης που λαμβάνουν από τον ΕΟΤ, να προσφέρουν διακοπές χαμηλού κόστους σε πρόσωπα χαμηλού οικονομικού επιπέδου, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει τρία υποπρογράμματα: Το πρόγραμμα 8ήμερων διακοπών, το πρόγραμμα εκδρομών και το πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία. Όπως φαίνεται από τον έλεγχο του σώματος των ελεγκτών, το επίμαχο project πήγαινε τόσο καλά που ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 52,14%, μεταξύ των περιόδων 2007 – 2009, ενώ αυξήθηκαν κατά 44% και οι απορρέουσες –από το πρόγραμμα– υποχρεώσεις!

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και εξετάζει τώρα ο ανακρίτρια είναι ενδεικτικά: 
– την περίοδο 2007 – 2008 προβλέφθηκαν 117.000 δελτία,

-το 2008 – 2009 156.000 δελτία

-ενώ το 2009 – 2010 178.000 δελτία

-Σύνολο: 41.824.000 ευρώ, το οποίο υπερέβαινε κατά πολύ το ύψος των εγκεκριμένων πιστώσεων, που είχε οριστεί στα 32.571.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα όριζαν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για τα σχετικά προγράμματα, οι δικαιούχοι των δελτίων μπορούσαν να τα παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ, με την επίδειξη των σχετικών δικαιολογητικών. Όπως, όμως, έδειξε η έρευνα, εκατοντάδες δελτία είχαν εκδοθεί εκτός των ΚΕΠ και «παρουσίαζαν ουσιώδεις παρατυπίες, αφού δεν έφεραν ούτε σφραγίδες και υπογραφές, ή έφεραν σειριακούς αριθμούς αναντίστοιχους με τον χρόνο έκδοσής τους, ή τα αναγραφόμενα σε αυτά στοιχεία του δελτίου ταυτότητας δεν αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα που φέρονταν ως δικαιούχοι, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις δελτίων, που χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν ξενοδοχεία για διαμονή προσώπων, ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά πολύ τη …δυναμικότητά τους!».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοδοχείου στη Σύρο, το οποίο πήρε 15.612 ευρώ προσκομίζοντας 103 δελτία, από τα οποία 53 είχαν εκδοθεί εκτός ΚΕΠ, οι δε αριθμοί των δελτίων ταυτότητας που αναγράφονταν σε 49 από αυτά, δεν αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα που φέρονταν ως δικαιούχοι.

Όπως προκύπτει, όμως, από το εισαγγελικό πόρισμα, ο σύλλογος υπαλλήλων του ΕΟΤ, αλλά και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης πήραν πολλά περισσότερα δελτία του προγράμματος Τουρισμού για όλους από αυτά που προβλέπονταν. Μάλιστα, με έγγραφό της, η τότε προϊσταμένη του τμήματος νέων μορφών Τουρισμού της διεύθυνσης τουρισμού ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, ότι ο αριθμός των προσώπων που έχουν πάρει δελτία ξεπερνούσε τα 22.900! Συγκεκριμένα, ότι είχαν εκδοθεί 17.100 δελτία για τον σύλλογο υπαλλήλων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και 5.800 για τον σύλλογο υπαλλήλων του ΕΟΤ, ενώ ο εγκεκριμένος αριθμός όφειλε να φθάνει μόλις τα 2.000 δελτία. Η οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού υπολογίστηκε ότι θα έφθανε το 1.755.600 ευρώ.

Το ίδιο… βιολί επαναλήφθηκε και το 2007, με τον σύλλογο του ΕΟΤ να παίρνει 4.400 δελτία εκτός ΚΕΠ, έναντι των 3.500 που ορίζονταν με τις εγκριτικές αποφάσεις, με επιπλέον κόστος 88.200 ευρώ… Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έτυχε της έγκρισης της διοίκησης του οργανισμού «δεν απαλλάσσει από την ευθύνη τα διοικητικά όργανα», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου «τα οποία ενεπλάκησαν στην έκδοση των υπεράριθμων δελτίων ή ήταν επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δικαιολογητικών, αφού προέκυπτε ότι είτε τα δελτία ήταν υπεράριθμα ή δεν είχαν εκδοθεί κατά τον νόμιμο τύπο».

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, στο ανακριτικό μικροσκόπιο πρέπει να μπουν –εκτός από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ– η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007 – 2008, ο πρόεδρος του συλλόγου του ΕΟΤ τα έτη 2006 και 2007, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών και ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, καθώς και τρεις υπάλληλοι του τμήματος Ανάπτυξης νέων μορφών Τουρισμού. Η ανακρίτρια είναι τώρα αυτή που θα αποφασίσει σε ποιους, και αν, θα κάνει κατηγορητήρια.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 05/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ