Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
2 Ιούν 2017

Τώρα ζητούν και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

 

Η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (και όχι του εκπροσώπου της Πόουλ Τόμσεν) στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σηματοδοτεί το «κλείσιμο μιας κάποιας συμφωνίας» για το Ελληνικό ζήτημα στις 15 Ιουνίου.

Η επιλογή της Rothchild ως «τεχνικού συμβούλου» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται πως αποδίδει καρπούς και ήδη ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, – πρώην εργαζόμενος της Rothchild- σε συνεργασία με την Κομισιόν, προσπαθούν να διαμορφώσουν την τελική συμβιβαστική πρόταση που στο τέλος θα φέρει την υπογραφή τόσο του Βόλφγκανκ Σόιμπλε αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόταση Μακρόν προσφέρει διέξοδο στον Αλέξη Τσίπρα αλλά απέχει πολύ από την «οριστική και ξεκάθαρη λύση για το Χρέος» που επεδίωκε η Ελληνική Κυβέρνηση.

  • Επιπλέον –κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ», η Γαλλική πρόταση προβλέπει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παραδώσει τον έλεγχο και της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.
  • Η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.

Μετά την παράδοση του εποπτείας του τραπεζικού μας συστήματος σ’ έναν Αυστριακό και του Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σ’ έναν Γάλλο, την επιλογή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τον Γάλλο Οικονομικό Επιθεωρητή Λε Πετίτ,  η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να παραδώσει και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων σε Ευρωπαίους τεχνοκράτες για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στην απορρόφηση και αξιοποίηση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, όχι περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» είναι η κοινή στάση όλων των δανειστών –του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου-  και αυτό αποκαλύφθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο συνέδριο που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, ο Economist στην Φρανφoύρτη με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ανάμεσα στα μέτρα που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η διόρθωση του νομικού πλαισίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα “κόκκινα δάνεια” και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

  • Το θέμα των τραπεζών αλλά και το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία ετέθη με επιμονή και φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο «μεγάλο βήμα συμβιβασμού» της κυβέρνησης.

Τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες αυξάνονται αντί να μειώνονται με βάση τον προγραμματισμό, οι καταθέσεις αποσύρονται (χάθηκαν 2,4 δις Ευρώ κατά το πρώτο 4μηνο του 2017) και οι προσδοκίες για χρηματοδότηση της οικονομίας –έστω και μέσω των κοινοτικών αναπτυξιακών εργαλείων- εξατμίζονται λόγω της μη έγκαιρης κατάρτισης, αξιολόγησης και προώθησης συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων.

Το «αφήγημα της γραβάτας» του Αλέξη Τσίπρα για ραγδαίες θετικές εξελίξεις μετά την ψήφιση των μέτρων, στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), στην έξοδο στις αγορές, στο «τέλος των μνημονίων» και στην εκδήλωση μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.

Το αφήγημα αυτό δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

 

{η συνέχεια του άρθρου 

στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί 2 Ιουνίου 2017}

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ