Navigation
22
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
16 Σεπ 2016

Τώρα τρέχουν στη κυβέρνηση να προλάβουν τα προαπαιτούμενα

Ελληνικό Χρέος Κρίση Ελλάδα Οικονομία

Η άμμος στη κλεψύδρα για την κυβέρνηση στερεύει καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Αθήνα, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου είναι ακόμη ένα κρίσιμο Euro Working Group για την Ελλάδα που θα περιμένει να εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Για να συμβεί όμως η εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να “τρέξει” να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει (και είναι αρκετές).

Η λίστα των εκκρεμοτήτων από την α΄αξιολόγηση πάντως δεν έκλεισε σε αυτήν την επίσκεψη των ελεγκτών και για αυτό θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις και την άλλη εβδομάδα για τα ανοικτά θέματα.

Στο επίκεντρο έχουν τεθεί τα κόκκινα δάνεια και η λύση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο, με κυβέρνηση και δανειστές να συμφωνούν στις βασικές αρχές του μοντέλου διαχείρισης του προβλήματος υπερχρέωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο επιδιώκουν να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή.

Η λύση αυτή θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδια (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο, αλλαγές στο “άρθρο 99”) που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπουν ακόμα και «κούρεμα» χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο ή τους άλλους πιστωτές. Ωστόσο αν υπάρχει διαφωνία του οφειλέτη ή και μεταξύ των πιστωτών, δρομολογούνται λύσεις «μαχαίρι» που θα επιλέγει η πλειοψηφία των πιστωτών της επιχείρησης και θα επικυρώνονται από δικαστές, φτάνοντας ακόμα και στην αποπομπή του οφειλέτη από την ίδια του την επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν όσα και όπως μπορούν οι δικαιούχοι τα οφειλόμενα. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε πτώχευση ή θα λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τους δανειστές τους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες όλων αυτών θα αποφασιστούν από τα τεχνικά κλιμάκια τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ενώ όμως οι ευρωπαίοι δανειστές αναχωρούν το μεσημέρι από τη χώρα μας,  η ομάδα του ΔΝΤ θα παραμείνει λίγες εβδομάδες ακόμα στην Αθήνα για να συντάξει νέα έκθεση για την ελληνική Οικονομία που θα αποτελέσει και τη βάση για την ανάλυση βιωσιμότητος του χρέους για τα επόμενα χρόνια. Η τελευταία αντίστοιχη έκθεση είχε γίνει το 2013 και το ΔΝΤ επιμένει σταθερά από τότε στην ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Παραμένουν πολλά τα “αγκάθια” ακόμα

Ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων από το 2019 και μετά, αν και η κυβέρνηση επείγεται να καταθέσει –ταυτόχρονα ει δυνατόν- στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020.

Σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκεται να βρεθεί λύση και για τις διαφορές που ανέκυψαν πάνω στα δύο νομοσχέδια για τα αδήλωτα εισοδήματα και το «πλαστικό» χρήμα, ειδικά δε για τον ακατάσχετο λογαριασμό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις.

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι οι διαφορές στα δύο αυτά νομοσχέδια σύντομα θα «γεφυρωθούν». Από την άλλη είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το άλλο θέμα που «καίει» την Αθήνα, αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018, που θα αποτελέσει και ένα «σήμα» για μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ