Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
27 Νοέ 2018

Το «τυράκι» και η… φάκα

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕΝΤΕΝΟ Οικονομία

Φουλ ιδιωτικοποιήσεις και άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ζητούν από την κυβέρνηση οι δανειστές ως… αντάλλαγμα για τη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνει ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικά αχρείαστο, υφεσιακό και αντικοινωνικό, καθώς θα έφερνε σε χειρότερη θέση περίπου 1.400.000 συνταξιούχους. Ταυτόχρονα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και όχι στις παροχές, αν θέλει να βγει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Ο διεθνής οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 2,1%-2,2%, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε περιοχή στασιμοχρεοκοπίας τα επόμενα χρόνια.

Το… αντίδωρο της μη περικοπής των συντάξεων από την πλευρά των δανειστών προϋποθέτει μια σειρά υποχρεώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, που, αν δεν εκπληρωθούν, τότε υπάρχει κίνδυνος να μην εισπράξουμε την πρώτη δόση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Πολιτικά, η μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 για περίπου 1.400.000 δικαιούχους δίνει ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά από την άλλη αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα… αντίμετρα που ζητούν οι δανειστές. Κι αυτό γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις θα πλήξουν το μαλακό υπογάστριο της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντάς τον να δώσει το «πράσινο φως» σε deals τα οποία είναι αντίθετα ως προς το DNA του.

Στην… κατάψυξη οι μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι βατή ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία είναι εντός στόχων, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει μόλις 5 εβδομάδες πριν εκπνεύσει το έτος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι από τις 16 μεταρρυθμίσεις δεν έχει υλοποιηθεί καμία και τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου. Μάλιστα γίνεται μνεία στο θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του Ελληνικού, ενώ καρκινοβατούν οι διαγωνισμοί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και της ΔΕΠΑ.

Οι δανειστές αναμένεται πλέον να είναι εξαιρετικά αυστηροί στα χρονοδιαγράμματα και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, την ίδια στιγμή που το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βλέπει… απειλητικά το 5% και το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της αβεβαιότητας για τους τραπεζικούς ισολογισμούς κινείται κοντά στις 600 μονάδες! Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και η υπόθεση της Folli Follie επιβαρύνουν το κλίμα και αυξάνουν το ρίσκο χώρας, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και το τίμημα των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών. Ένα άλλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη μεταμνημονιακή συμφωνία Ελλάδας – δανειστών σχετίζεται με την αποπληρωμή των οφειλών ύψους 3 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι η μη εφαρμογή μέρους των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα έχει συνέπειες, ενώ το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων μπορεί να λειτουργήσει μελλοντικά ως… κόφτης ή «μπαμπούλας» στην περίπτωση που δεν υπάρχει αποτέλεσμα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως, αν υπάρξει αθέτηση υποσχέσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκταμιεύσουμε την πρώτη δόση από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δεν θα καταργηθεί η αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου για τα δάνεια που έλαβε η χώρας μας από το δεύτερο μνημόνιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι εφικτή η επαναγορά του ακριβού χρέους από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα είχε κέρδος για τη χώρα μας περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ