Navigation
28
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Αίθριος - καθαρός
12 Οκτ 2015

Το θέμα των Ομαδικών Απολύσεων αφορά το Υπουργείο Οικονομικών κι όχι το Υπουργείο Εργασίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
H «προσαρμογή του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου στα νέα μικρότερα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» είναι η βασική συνισταμένη όλων των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ενόψει της ανακεφαλαιοποίησής τους.
 
Με τον κωδικό downsizing (συρρίκνωση, μείωση του μεγέθους) τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν το κλείσιμο εκατοντάδων τραπεζικών καταστημάτων, την πώληση θυγατρικών εταιρειών, κατάργηση γενικών διευθύνσεων και –δυστυχώς- απόλυση τουλάχιστον 12.000 έως 15.000 τραπεζουπαλλήλων.
 
Όλες οι συστημικές τράπεζες επανεξετάζουν τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία είχαν υποβάλει στην Κομισιόν και θα πρέπει αμέσως μετά το stress test της ΕΚΤ να υποβάλλουν στην Κομισιόν νέα αναθεωρημένα προγράμματα.
 
Οι διοικήσεις διερευνούν με μεγάλη μυστικότητα, τις δυνατότητες πώλησης περιουσιακών στοιχείων και μείωσης του ενεργητικού, κινήσεις που μπορούν να αποφέρουν ή να «απελευθερώσουν» κεφάλαια τα οποία θα αφαιρεθούν από το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών. Ο σημαντικός περιορισμός των διεθνών δραστηριοτήτων των εγχώριων τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος.  Η πώληση του 100%της Finansbank , της θυγατρικής της ΕΘΝΙΚΗΣ στην Τουρκία, θεωρείται από τους επενδυτικούς κύκλους περίπου βεβαία.
 
Όσον αφορά το εσωτερικό, ήδη ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων έχει υποστεί μια δραματική μείωση 21.000 υπαλλήλων κατά την τελευταία 5ετία αφού και το δίκτυο καταστημάτων έχει μικρύνει κατά 35% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι σήμερα, η απομάκρυνσή τραπεζοϋπαλλήλων ολοκληρώθηκε «αναίμακτα» , με οικειοθελείς αποχωρήσεις, ευνοϊκά πακέτα χρηματοδότησης, αποζημίωσης και συνταξιοδότησης.
 
Οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες.
 
Οι επαφές των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών με επενδυτικούς ομίλους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη στην εκστρατεία αναζήτησης των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αποδίδουν καρπούς. Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.
 
Την άνοιξη του 2014, η χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών έφτανε τα 33 δισ. ευρώ και σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ!
Εκτός από τη γενικότερη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, τα λειτουργικά έξοδα των τραπεζών που ξεπερνούν τα 4,5 δις Ευρώ το χρόνο αποτελούν σαφές αντικίνητρο και οι διακριτικές «συμβουλές» όλων των επενδυτικών οίκων συγκλίνουν στην απόλυση 12.000 έως και 15.000 τραπεζοϋπαλλήλων.
 
Οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Θεωρούν ότι η πίεση της Τρόικας για τη θεσμοθέτηση χαλαρότερων διαδικασιών για τις Ομαδικές Απολύσεις τους αφορούν άμεσα.
 
·         Από την πλευρά των δανειστών ο χρησμός: «το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν αφορά το υπουργείο Εργασίας αλλά το υπουργείο Οικονομίας»  συνοψίζει τις διαθέσεις και τις προοπτικές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας «συμβουλεύουν» την κυβέρνηση ότι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων πρέπει να θεσμοθετηθούν 3 νέα στοιχεία:
 
·         Να καταργηθεί το Υπουργικό δικαίωμα αρνησικυρίας (Veto)
·         Να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες (fast track)
·         Να θεσμοθετηθεί ένα «κοινωνικό σχέδιο» (social plan) προστασίας των απολυμένων
 
Με απλά λόγια στα σχέδια της Κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί η διαδικασία των Ομαδικών Απολύσεων χωρίς δικαίωμα άρνησης από τον Υπουργό Εργασίας αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει έτοιμο ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που να προσφέρει κατάρτιση, προστασία και ομαλή επανένταξη των χιλιάδων απολυμένων στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας…
 
Είναι γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν προσπαθήσει να προσαρμόσουν τα μισθολογικά τους δεδομένα στις νέες συνθήκες με πολλά, διαδοχικά και εξαιρετικά δαπανηρά προγράμματα εθελουσίας εξόδου.  
 
Για τις διοικήσεις των τραπεζών, το πρόβλημα που αποτελεί κυριολεκτικά «καυτή πατάτα» είναι τα «κόκκινα δάνεια» που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 106 δις Ευρώ.
 
«Είναι σημαντικό να «ξεκοκκινίσουν» τουλάχιστον 100 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια» έχουν διαμηνύσει οι δανειστές στον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι είτε οι μέτοχοι θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους είτε θα δεχθούν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεών τους που κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις. Κατά συνέπεια ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα διαχειρίζεται την μιζέρια των χιλιάδων απολυμένων είναι απολύτως απαραίτητο.
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ