Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
44oC
Αίθριος - καθαρός
9 Φεβ 2016

Το τέλος των θρυλικών Sante

sante Επιχειρήσεις

Ήρθε το τέλος για μια ακόμη μάρκα τσιγάρων που έγραψε ιστορία τόσο με το χαρμάνι της, όσο και με την συσκευασία της. Τα τσιγάρα Sante με το χαρακτηριστικό πακέτο που ακόμη και στη νέα χιλιετία παρέπεμπε σε μια άλλη εποχή, δεν θα βρίσκονται πλέον στα περίπτερα ή σε καπναποθήκες.

Η εταιρεία Philip Morris μετά την αλλαγή που είχε φέρει στο όνομα για λόγους μάρκετινγκ, αποφάσισε την απόσυρση του θρυλικού πλακέ κόκκινου πακέτου παρά το γεγονός ότι το χαρμάνι του ήταν εξαιρετικά ποιοτικό, αν και βαρύ (0,7 mg νικοτίνη, 18mg πίσσα).

Παράλληλα αποσύρθηκαν από την αγορά και το Ασσος άφιλτρο και το Ασσος φίλτρο κασετίνα, φέρνοντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στα τσιγάρα που έγραψαν ιστορία στην ελληνική κοινωνία.

Οι περιπτεράδες δεν έχουν ενημέρωση για τους λόγους που συνέβη αυτό, εικάζουν ωστόσο λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Μια φήμη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, λέει πως μπορεί να ξαναβγεί το Sante αλλά με άλλο χαρμάνι. Κάποιοι μιλούν για νομικό κώλυμα και υποστηρίζουν ότι θα επανακυκλοφορήσει με καπνά Ξάνθης με άλλο πακέτο. Μένει να φανεί.

Είχε γίνει και βιβλίο

Το πακέτο έγινε σήμα κατατεθέν. Τόσο που μέχρι και σε ταινίες πρωταγωνίστησε («Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη») όσο και σε βιβλία.

«SANTE 15 συγγραφείς και ένα μυθικό τσιγάρο» είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ). Ο πρόλογος τα λέει όλα: «Το τσιγάρο που τύλιξε στον καπνό του επτά δεκαετίες νεοελληνικού βίου, το τσιγάρο που κέντρισε την ευαισθησία των εραστών της Τέχνης και της Ζωής, το τσιγάρο που συντρόφευσε θερμά τις προσωπικές στιγμές εκατομμυρίων καπνιστών εξελίχθηκε σε ζωντανό θρύλο που κάθε μέρα γίνεται νεότερος. 15 συγγραφείς εμπλέκονται στο μύθο του Sante. Και μέσα από το κατακόκκινο πακέτο ανασύρουν γεύσεις και αρώματα εποχών, επιθυμίες και αισθήσεις, όνειρα και περιπέτειες μνήμης, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες μιας σχέσης ιδιαίτερα προσωπικής όσο και ανέλπιστα συλλογικής»

 

Το Sante έζησε 85 χρόνια, πήρε βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις, συγγραφείς έγραψαν κείμενα αφιερωμένα σε αυτό, «σινεμά και καφέ και τσιγάρα Σαντέ κι η φωνή σου βραχνή απ’ το βήχα», λέει η Αλέκα Κανελλίδου στο τραγούδι «Αλλιώτικος νόμος» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Η ιστορία του θρύλου

Το Sante κατοχυρώθηκε το 1931 από την εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου και κυκλοφόρησε με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το πρώτο πακέτο είχε επάνω τη μορφή μιας γυναίκας που καπνίζει. Αριστερά έγραφε «Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αρ. 2373» και δεξιά «Πιστοποιητικόν Χημείου Εθνικού Πανεπιστημίου ότι περιέχει ελάσσονα νικοτίνην αρ.2373».

Η εταιρεία ανέθεσε σε ένα ζωγράφο να στολίσει το πακέτο με το πρόσωπο μιας όμορφης γυναίκας που καπνίζει. Για χρόνια όλη η Αθήνα συζητούσε για την ταυτότητά της. Άλλοι έλεγαν ότι είναι η αγαπημένη του ζωγράφου, άλλοι ότι είναι γνωστή Αθηναία της εποχής, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν η Ζωζώ Νταλμάς, διάσημη ηθοποιός και χορεύτρια.

Στα τέλη του 1990 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Παπαστράτος που ήταν ακόμη ελληνική.
Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα κυκλοφόρησε και το Sante φίλτρο κασετίνα.
Το 2003 με την εξαγορά της Παπαστράτος η παραγωγή του τσιγάρου αυτού πέρασε στην Philip Morris, η οποία το μετονόμασε από Sante σε Zante, για να μην παραπέμπει στην λατινική εκδοχή της λέξης «υγεία»
Μετά από 85 χρόνια, το Sante έπαψε να κυκλοφορεί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ