Navigation
2
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
20 Ιούλ 2020

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να δικαιολογήσει το όνομά του

ΔΕΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Νέα

Η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την περιοχή μας, δηλώνει ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, εκφράζοντας την αγωνία όλων των περιοχών που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καλείται να δικαιολογήσει το όνομά του, τονίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης, ο οποίος επιμελήθηκε τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο δήμος στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο. Σταχυολογούμε από τη συνομιλία που είχαμε μαζί τους:

Ιστορική πρόκληση

Πρόεδρος Ενεργειακών Δήμων Βασίλης Γιαννάκης: «Εδώ και παρά πολλά χρόνια η Δυτική Μακεδονία είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση λιγνίτη, χωρίς η τοπική μας κοινωνία να λάβει τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη. Τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής αλλάζει δραματικά, διανύοντας ήδη τη φάση της μετάβασης σε διαφορετικές μορφές πηγών ενέργειας. Είναι μια ιστορική πρόκληση, καθώς είναι δεδομένο πως η περιοχή σήμερα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τους “κραδασμούς” που προκύπτουν από την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση.

Καίριο σημείο για εμάς, που απαιτεί και την πρέπουσα σημασία, είναι η μετάβαση να είναι δίκαιη. Να μη μείνει, δηλαδή, ο τόπος μας χωρίς υποστήριξη, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έδωσε τα πάντα για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας! Η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την περιοχή. Διότι, εκτός από τον λιγνίτη, που οδηγείται σε καλπάζουσα συρρίκνωση, εδώ υπάρχουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μονάδες παραγωγής αιολικής – ηλιακής ενέργειας, μονάδες παραγωγής από βιομάζα αλλά κυρίως το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας. Αν προσθέσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, την επιστημονική κατάρτιση, τη γνώση που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Δυτική Μακεδονία μπορεί να διατηρήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα, εφόσον υπάρξει η ανάλογη υποστήριξη.H παύση λειτουργίας ορυχείων και λιγνιτικών μονάδων θα επηρεάσει τις τοπικές οικονομίες που ζουν από αυτήν τη δραστηριότητα. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι σήμερα η ΔΕΗ συμμετέχει με 45% στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας».

Δορυφορικές επιχειρήσεις

«Η μετάβαση στην επόμενη ημέρα», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκης, «θα επηρεάσει τις ζωές περίπου 4.200 εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη – αριθμός που αυξάνει δραματικά, αν υπολογίσουμε και τους εργαζομένους σε δορυφορικές επιχειρήσεις. Ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός της μεταλιγνιτικής περιόδου πρέπει να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα και σχέση με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όπως και η δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, είναι μια πρώτη επιτυχία, καθώς πλέον υπάρχει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη μετάβαση της περιοχής στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Μέσα από αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υποστηριχθούν δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα φέρουν πλούτο στην περιοχή.

Οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αντικατασταθούν από μία μόνο δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μείγμα δραστηριοτήτων που να περιλαμβάνει την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την ολοκλήρωση ενός πλέγματος κινήτρων που θα καθιστά την περιοχή ελκυστική σε επενδύσεις, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την ανάπτυξη ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανικές Περιοχές), τη στήριξη της καινοτομίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου τα οποία είναι ικανά να στηρίξουν επαρκώς τον τουριστικό τομέα, την υποστήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών μας επιχειρήσεων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Θα πρέπει να προσέξουμε το νέο παραγωγικό μας μοντέλο να είναι βιώσιμο, ώστε να αποφύγουμε τη λογική της μονοκαλλιέργειας, που μπορεί κάποιες φορές να έχει αποτελέσματα, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Αντιλαμβάνομαι και συμφωνώ ότι πρέπει η περιοχή μας να περάσει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα καθορίσει το μέλλον της. Αυτή η μετάβαση, όμως, σε αυτό το νέο παραγωγικό και κοινωνικοοικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να γίνει βίαια και μέχρι το 2023, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνησή μας. Πρέπει να οργανωθεί ένα μακροπρόθεσμο μεταβατικό πλάνο, λειτουργικό και ικανό να παράγει άμεσα αποτελέσματα που θα στηρίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο και θα διασφαλίζει ταχύτητα και ευελιξία. Το όποιο επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να συνδεθεί με ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, ώστε η μετάβαση να είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης και θα αυξήσει την ανεργία και την υποαπασχόληση στη Δυτική Μακεδονία».

Στην ερώτησή μας «τι περιμένετε από το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης στη Μεγαλόπολη;», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης μάς είπε:

«Η Μεγαλόπολη (συνένωση με τον Καλλικράτη των δήμων της Νοτιοδυτικής Αρκαδίας Γόρτυνος, Μεγαλουπόλεως και Φαλαισίας) σε διάστημα 50 ετών υπέστη δύο ριζικές αλλαγές. Η πρώτη ήταν η λιγνιτοποίηση με την κατασκευή των εργοστασίων της ΔΕΗ. Αυτή επέφερε τη μεταστροφή στην απασχόληση του πληθυσμού από την πρωτογενή παραγωγή στη βιομηχανία. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν η εγκατάλειψη των χωραφιών και η απαξίωση των αγροτικών προϊόντων της. Η άντληση των υδάτων από τα εργοστάσια για τη λειτουργία τους μείωσε την αρδευτική ικανότητα των όποιων εκτάσεων συνέχισαν να καλλιεργούνται. Η στοχοποίηση των προϊόντων λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης ήταν μία επιπλέον συνέπεια. Η ΔΕΗ χρησιμοποίησε 60.000 στρέμματα από την γη του δήμου. Οι εκτάσεις, όμως, που σταμάτησαν να καλλιεργούνται λόγω απαξίωσης και χαρακτηρίζονται πλέον δασικες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες!

Η δεύτερη αλλαγή συντελείται τώρα με την απολιγνιτοποίηση. Καλείται ένας δήμος που ζούσε από τα εργοστάσια να αλλάξει μοντέλο και μάλιστα γρήγορα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ομαδικής μετανάστευσης του πληθυσμού. Συνεπώς, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καλείται να δικαιολογήσει το όνομά του. Να αντιληφθεί το πρόβλημα που προκύπτει και να χρηματοδοτήσει τα αιτήματα και τις δράσεις με την απλούστερη των διαδικασιών άμεσα. Φυσικά, η άμεση παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας από ανάλογες περιπτώσεις πετυχημένης μετάβασης είναι ευπρόσδεκτη».

Ανθρωπογεωγραφία

«Η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και θέσεων εργασίας υπερβαίνει τις 1.500», προσθέτει ο κ. Σακελλαριάδης. «Όμως ο δήμος είναι μικρός και η πόλη έχει τώρα πληθυσμό μόλις 5.000 κατοίκους. Αν αναλογιστούμε πως κάθε θέση αντιστοιχεί και σε μια οικογένεια ή νοικοκυριό, τότε το σύνολο της πόλης είναι πληττόμενο. Η παρουσία της ΔΕΗ είναι έντονη σε κάθε οικογένεια, είτε αυτή απασχολείται στη ΔΕΗ είτε σε εταιρείες-δορυφόρους της επιχείρησης, έστω έμμεσα, λόγω απασχόλησης σε εργασίες που απορρέουν από τους εργαζομένους στα εργοστάσια. Σε αυτά τα νούμερα πρέπει να προστεθεί και ένα μεγάλος αριθμός εργαζομένων που πήραν πρόωρη σύνταξη αλλά και άλλων οι οποίοι μετατέθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη θα κατασκευαστεί το μεγα-φωτοβολταικό έργο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ισχύος 200 MW και προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Στη Μεγαλόπολη έχει ανακοινωθεί η κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50 MW.

Του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ