Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Αραιή συννεφιά
31 Αυγ 2020

Το σχέδιο Σταϊκούρα – Βρούτση για το δύσκολο φθινόπωρο

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Νέα

Eνα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με βασικό στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών. Τα αυξημένα κονδύλια ύψους 2,7 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «SURE», που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μέτρων διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.

Παράταση

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας είναι μάλιστα η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως τέλος του έτους. Στο πρόγραμμα μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περί τις 6.000 επιχειρήσεις και 49.000 εργαζόμενοι.

Η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν προσληφθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε ότι μπορούσαν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου 2020.

Παράλληλα, τους προηγούμενους μήνες έγιναν βελτιώσεις στο πρόγραμμα προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό. Πλέον επιδοτείται το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, οπότε ο μηχανισμός γίνεται φτηνότερος. Ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει. Όλες οι υπόλοιπες εισφορές –εργατικές και εργοδοτικές– θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ισχύει από την 1η Ιουλίου έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Άκυρη

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι επιχειρήσεις που ωφελούνται από το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα εντάσσονται στον μηχανισμό του «Συν-Εργασία» δεν θα μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο.

Όπως αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του τριτογενούς τομέα, εφόσον πάνω από το 50% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων τους παρήχθη στο γ’ τρίμηνο του 2019 που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2020 μέχρι 30ή Σεπτεμβρίου 2020 και μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020 ή 31 Δεκεμβρίου 2020, εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020.

Μάλιστα, σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση. Δηλαδή, βάσει της υπουργικής απόφασης Βρούτση, καθιερώνεται «οριζόντια» ρήτρα μη απόλυσης για τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Επομένως, όποια επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και εντάξει τους εργαζομένους της στο «Συν-Εργασία» δεν έχει δικαίωμα να απολύσει κανέναν εργαζόμενο της με ημερομηνία πρόσληψης έως 30 Ιουνίου και όχι μόνο εκείνους που ενέταξε στο «Συν-Εργασία».

Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση εντάξει 40 από τους 80 εργαζομένους της στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου, δεν μπορεί να απολύσει κανέναν από τους 80 εργαζομένους έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή για τις αναστολές συμβάσεων του μηνός Ιουλίου και τον μηχανισμό «Συν- Εργασία», σε μια κρίσιμη στιγμή για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι στιγμής έχει διατεθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για 1,9 εκατομμύριο εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 1,149 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, που αντιστοιχούν σε 1.897.340 εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και συνολικά 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e-EΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Στήριξη

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις παρατάσεις στις αναστολές των συμβάσεων αλλά και την περαιτέρω στήριξη των εποχικών υπαλλήλων. Οι δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ωθούν την κυβέρνηση στην επεξεργασία ενός νέου μεγάλου πακέτου μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας και διάσωσης των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» στο τραπέζι των συζητήσεων, εκτός από την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και του προγράμματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας, βρίσκεται και το σενάριο ενός επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης για να στηριχθούν οι εποχικοί υπάλληλοι οι οποίοι θα έχουν ως μόνη πηγή εισοδήματος το επίδομα ανεργίας. Επίσης συζητείται η μείωση ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην επιδότηση εργασίας των 399,25 ευρώ περίπου 250.000 εποχικοί εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν φέτος στα τουριστικά επαγγέλματα. Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό-Επισιτισμό επισημαίνει πως όσοι εργοδότες επιλέξουν να κλείσουν νωρίτερα τις επιχειρήσεις τους φέτος θα πρέπει να βάλουν το προσωπικό τους έως 30 Σεπτεμβρίου σε αναστολή σύμβασης (ώστε να τύχει της ευνοϊκής μεταχείρισης) και όχι να το απολύσουν.

Για τις αναστολές συμβάσεων μελετάται η παράταση για Οκτώβριο και για Νοέμβριο πιθανότατα σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι.

Νέο κύμα

Για δύσκολο χειμώνα κάνουν πάντως λόγω θεσμικοί παράγοντες και συνδικάτα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος ενός νέου κύματος ανέργων. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν χωρίς δουλειά, καθώς πολλές επιχειρήσεις είτε δεν άνοιξαν είτε λειτουργούν με μειωμένο αριθμό προσωπικού, αισθάνονται ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

Στους κλάδους του επισιτισμού και τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων, περί τους 250.000 εποχικούς εργαζομένους σε σύνολο 500.000 δεν επαναπροσλήφθηκαν φέτος. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως 125.000 εποχικοί εργαζόμενοι είναι εκτός των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Κυρίως είναι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Πληρωμές

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών στις τελευταίες του δημόσιες τοποθετήσεις κάνει λόγο για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου Προϋπολογισμού για το 2021, λόγω της πανδημίας. Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο «Π» πως θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, όπου είναι εφικτό, θα υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και την ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών για όσους επλήγησαν έως και τον Μάρτιο του 2021. Ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι οι όποιες αναστολές φόρων και εισφορών ισχύουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις. Σημειώνεται πως το επιτόκιο για τις 24 δόσεις διαμορφώνεται στο 2,5%.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, εντός του Σεπτεμβρίου θα «τρέξει» ο τρίτος κύκλος, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία Αυγούστου, και θα χορηγηθούν ενισχύσεις ύψους 1 δισ. Σε αυτήν τη φάση θα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, στο τέλος Αυγούστου λήγει η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Όπως έχει τονίσει ο κ. Σταϊκούρας εξετάζονται πολλοί τρόποι, ίσως και συνδυαστικά, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση αλλά και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών, ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict