Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αραιή συννεφιά
18 Σεπ 2016

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την ελληνική αναγέννηση των 3,3 δισ. ευρώ

Μητσοτάκης Οικονομία

Αποφασισμένος να χτυπήσει τις παθογένειες του παρελθόντος είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητοστάκης, όπου από την ΔΕΘ παρουσίασε το διετές πλάνο που περιλαμβάνει δράσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με περιορισμό των κρατικών δαπανών μέσα σε δύο χρόνια ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας πως δεσμεύεται να κάνει τα πάντα για να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός κρίσης.

Σχέδιο ύψους 1,9 δισ. ευρώ για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με περιορισμό των κρατικών δαπανών μέσα σε δύο χρόνια ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση, παρουσιάζει ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, με σύνθημα «Συμφωνία αλήθειας-Ενωμένοι για την Ελλάδα μας».

Οι πρωτοβουλίες της πολιτικής του στη φορολογία περιλαμβάνουν μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο, μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις στο 20%, κι επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, μεταξύ άλλων, με παράλληλο περιορισμών των κρατικών δαπανών μέσω κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά όχι απολύσεων.

Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης επανέφερε, επίσης την ανάγκη για νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα προβλέπει αφενός περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.

.

 

Έτσι θα υπάρξει η εθνική αναγέννηση

Μιλώντας για το σχέδιό του για την εθνική αναγέννηση εξήγησε ότι αναφέρεται σε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα.

– Αυτής που απελευθερώνει και είναι δίπλα, όχι απέναντι, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους.

– Αυτής που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα.

– Αυτής που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής.

– Αυτής που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια.

Ο ιδιωτικός τομέας θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ «μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές».

«Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για συγκεκριμένους στόχους ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο.

 

Μείωση 30% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Παράλληλα δεσμεύθηκε για μια σειρά μειώσεων σε φορολογικούς συντελεστές:

– Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

– Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

– Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.

Με προϋπόθεση, δε, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, ειπε ότι «βούλησή μου είναι να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Από που θα βρεθούν τα 3,3 δισ. των εξαγγελιών

Προχωρώντας στην κοστολόγηση των εξαγγελιών του είπε ότι «οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία».

Για να βρεθούν τα χρήματα αυτά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία».

Συγκεκριμένα όπως είπε τα χρήματα θα βρεθούν ως εξής:

1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Στο μισό το τέλος για την ΕΡΤ

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΕΡΤ δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας».

Πρόσκληση σε επιχειρηματίες και Έλληνες του εξωτερικού

Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε ξεχωριστό κάλεσμα στην επιχειρηματική ελίτ, στον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο καθώς και στους Έλληνες του εξωτερικού. «Όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης μικρότερο ή μεγαλύτερο για την κρίση της Ελλάδας. Και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στην συλλογική προσπάθεια. Ειδικά η επιχειρηματική κοινότητα, που στο παρελθόν είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της. Να τελειώσουμε με τις συνήθειες του παρελθόντος. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις».

Προτεραιότητα η στήριξη της μέσης οικογένειας

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη στήριξη της μέσης οικογένειας χαρακτηρίζοντάς την ως «πρώτη προτεραιότητα». Δεσμεύθηκε για μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία:

Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.

«Στις μέρες μας κανένα παιδί δε θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεσμεύθηκε επίσης ότι μέσα σε δύο χρόνια θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με εισοδηματικά κριτήρια και σε ρευστό.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ