Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
25 Αυγ 2015

Το στοίχημα της Γέλεν

Γέλεν Κόσμος

Όταν η κυρία Τζάνετ Γιέλεν επέμενε τους προηγούμενους μήνες πως έφτασε η ώρα για δραστικές αλλαγές στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, προφανώς και δεν είχε υπόψιν της την “καταιγίδα” από την Κίνα και τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο των μετοχικών αγορών στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η νέα “κινεζική κρίση” που σαρώνει τα χρηματιστήρια της Ασίας και τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε γενικευμένη κατάρρευση των δεικτών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, αλλάζει τα δεδομένα που είχε υπόψιν της στον αρχικό της σχεδιασμό η ισχυρά κυρία της αμερικανικής οικονομίας και της βάζει δύσκολα έως δισεπίλυτα, στην παρούσα φάση, προβλήματα.

Και μπορεί οι επενδυτές να έχουν διαρκώς το βλέμμα στραμμένο στις κινήσεις των κινεζικών αρχών και στην προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι αγορές στην Ασία, παράλληλα όμως δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στις επόμενες κινήσεις της FED και της Γιέλεν. Κι αυτό γιατί η πρόεδρος της FED έχει προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων εντός του 2015 και μάλιστα δυο φορές. Kι έχει μάλιστα “φωτογραφήσει” ως πιθανότερη την πρώτη κίνηση αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου στην επικείμενη, προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ήδη υπάρχουν φωνές που αντιδρούν. Όπως του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, ο οποίος “προειδοποιεί” πως η σχεδιαζόμενη από την κυρία Γιέλεν αύξηση των επιτοκίων μπορεί να απειλήσει τους τρεις κύριους στόχους της Fed: Τη σταθερότητα των τιμών, τη μηδενική ανεργία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο κ. Σάμερς τονίζει πως εάν η συνεδρίαση της Fed το Σεπτέμβριο αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά από το 2006, τότε οι επιτελείς της τράπεζας δεν θα έχουν κατανοήσει επαρκώς πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες εσχάτως και πόσο θα μπορούσε η αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει σοβαρό λάθος που θα οδηγούσε σε ανατροπή της πορείας σταθεροποίησης και σταδιακής ανάπτυξης που διαγράφει πλέον η αμερικανική οικονομία.

Τις απόψεις Σάμερς συμμερίζονται αρκετοί αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν πως ενώ η Fed έχει βάλει ως κεντρικό στόχο στη στρατηγική της τη σταθερότητα των τιμών με την υιοθέτηση ενός στόχου για πληθωρισμό της τάξης του 2%, οι δραματικές αλλαγές στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων λόγω της ασιατικής κρίσης στις χρηματαγορές μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των δεικτών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στον κίνδυνο ο πληθωρισμός να είναι τελικά χαμηλότερος από το επίπεδο του 2%, ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Για του λόγου το αληθές επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν πως στην παρούσα φάση τουλάχιστον τα μισά από τα στοιχεία που απαρτίζουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή έχουν εμφανίσει μείωση τους τελευταίους έξι μήνες, με πιο χαρακτηριστικά στοιχεία τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, τις τιμές των τροφίμων και τη στέγαση που καταδεικνύουν πως σήμερα και με βάση αυτά τα στοιχεία ο πληθωρισμός είναι αρκετά κάτω του 2%. Αν τα νομίσματα της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών υποτιμηθούν κι άλλο, ο πληθωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ακόμη πιο χαμηλός. Αν παράλληλα η FED αυξήσει τα επιτόκια η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο…

Μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επηρεάσει δυσμενώς τα επίπεδα της απασχόλησης και θα καταστήσει δυσκολότερες τις επενδύσεις. Τα υψηλότερα επιτόκια, επιπλέον, θα αυξήσουν την αξία του δολαρίου, καθιστώντας τους Αμερικανούς παραγωγούς λιγότερο ανταγωνιστικούς, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τα ασιατικά νομίσματα υποτιμώνται!

Όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη θέση της κυρίας Γιέλεν. Η οποία καλείται είτε να υπαναχωρήσει στις αρχικές της εξαγγελίες για τα επιτόκια, είτε να πάει κόντρα στις λογικές αιτιάσεις όλων των ειδικών και να ρισκάρει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας απλώς και μόνο για να παραμείνει πιστή στην πολιτική της…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ