Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
5 Δεκ 2016

Το σημερινό Eurogroup και …το 4ο Μνημόνιο

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και θα πιστοποιήσει την επιθυμία του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτουμένων που δεν θα έχουν υλοποιηθεί, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα περάσει στη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ από τη διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα ονομασθεί «3η παράλληλη δανειακή σύμβαση» (εφόσον είναι διάρκειας 2 ετών) ή 4ο Μνημόνιο (εφόσον η διάρκεια είναι 4 χρόνια).

Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση –της 4ετούς διάρκειας- το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής θα είναι απολύτως ταυτισμένο με το Μνημόνιο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (MEFP) που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες για μια γενναία, ύστατη, πολιτική διαπραγμάτευση κατέρρευσαν, μόλις ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από το λαμπρό ταξίδι στην Αβάνα.

Το τηλεφώνημα στην Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το μήνυμα που μετέφερε ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα:

  • «Δεν υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για ένα 4ο Μνημόνιο με την Ευρώπη. Μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ελλάδα θα μείνει μόνη της εκτεθειμένη στις αγορές με μοναδική πηγή χρηματοδότησης τη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Με τον πλέον κυνικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο, οι συνομιλητές του Έλληνα Πρωθυπουργού προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2018 θα έχει την ίδια αντιμετώπιση από τις αγορές που θα έχει η Δημοκρατία του Κογκό (!), η πρώην γαλλική αποικία της κεντρικής Αφρικής και θα στηρίζεται αποκλειστικά στην γλίσχρα και πανάκριβη (πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά) χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν δεν κλείσει φέτος η β’ αξιολόγηση και δεν εγκριθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους που εισηγείται ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί, το 2017, να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση 4ετούς διάρκειας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  • Μετά τη λήξη του Μνημονίου ΙΙΙ, το ΔΝΤ θα είναι ο αποκλειστικός εγγυητής για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας όταν θα προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες της από τις αγορές.

Οι νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν σχέδια για ένα νέο γενναιόδωρο διακρατικό φθηνό δανεισμό για την Ελλάδα ακόμη και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ώστε να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να μειώσει το κόστος δανεισμού της από τις αγορές.

  • Η Ελλάδα ελπίζει ότι μετά το ηχηρό ΟΧΙ του Ιταλικού Δημοψηφίσματος, θα τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης για να μην προστεθεί ακόμη το «ελληνικό πρόβλημα» στην ήδη βεβαρημένη ατζέντα των Ευρωπαίων Ηγετών.
  • Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα, ότι δεν αλλάζει τίποτα από τα συμφωνηθέντα: Εφόσον η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, οι Υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα re profiling του Χρέους.

Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ ( που επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Χ» της περασμένης εβδομάδας) διευκολύνει βραχυπρόθεσμα την Ελλάδα ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την προϋπόθεση ωστόσο υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων με την εγγύηση και τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ( εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ) προβλέπει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 36 έως 40 δις € αλλά σταδιακά και με την προϋπόθεση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

  • Συνολικά, το όφελος για την Ελλάδα θα φθάσει το 21,8% του ΑΕΠ αλλά η ελάφρυνση αφορά κυρίως την περίοδο από το 2030 έως το 2060.
  • Αντιθέτως, από το 2018 μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα πληρώνει περισσότερα και γι’ αυτό θα πρέπει να βγει στις αγορές.

Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στον ΕSM (0,2%) και το κόστος αυτό θα «ορθολογικοποιηθεί» σε επίσης χαμηλά αλλά ρεαλιστικά επιτόκια της τάξης του 1,2% έως 1,5%.

Το μεγάλο όφελος για την Ελλάδα προκύπτει από την «προστασία έναντι μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων» μέχρι το 2060 αφού θεωρείται σίγουρο ότι τα επιτόκια στις αγορές, τις επόμενες δεκαετίες, δεν θα μείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict