Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
3 Οκτ 2018

Το… σάπιο χρηματιστήριο και τα εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Χρηματιστήριο και μαρξισμός είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Ταυτόχρονα, η κεφαλαιαγορά είναι ο καθρέφτης της οικονομίας. Για την ακρίβεια είναι ο καθρέφτης της συριζανελικής υποκρισίας, των ασύστολων ψευδών και της μηδενικής αποτελεσματικότητας. Η Ελλάδα τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο χρηματιστηριακών επιδόσεων έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία. Δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο την καλύτερη τετραετία της καλύτερης δεκαετίας του πλανήτη. Εν ολίγοις, “έβρεχε” χρήμα, ανάπτυξη και κέρδη κατά την περίοδο 2015-2018, αλλά εμείς κρατούσαμε… ομπρέλα.

Το 2015 συνετελέσθη ένα ανεπανάληπτα ιστορικό έγκλημα. Οι ανοησίες της “περήφανης διαπραγμάτευσης” οδήγησαν στην… εξαφάνιση χρηματιστηριακής αξίας 40 δισ. ευρώ από τις εγχώριες τράπεζες, για τις οποίες πήραμε δάνειο ώστε να μην καταρρεύσουν και καταρρεύσουμε. Γιατί τότε, οι σκηνές που βλέπουμε να εκτυλίσσονται στη Βενεζουέλα θα αποτελούσαν βόλτα στην… 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Θα εκτροχιαζόμασταν ως χώρα και κοινωνία σε εποχές που δεν μπορούμε να διανοηθούμε και να φανταστούμε. Το έγκλημα αυτό είχε διάρκεια και είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι πολίτες άρχιζαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Προσωποποιείται δε από τις αρχές Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε με τη νέα κυβέρνηση η… περιπέτεια της “περήφανης διαπραγμάτευσης”. Μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πήγαμε στο δημοψήφισμα εν μέσω capital controls, είχαν… πετάξει άλλα 40 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις.

Η απώλεια κεφαλαιοποίησης και καταθέσεων ύψους 80 δισ. ευρώ ή 45% του ΑΕΠ, οδήγησε στη συνέχεια στην προβληματική πορεία των τραπεζών. Σήμερα, οι τράπεζες ακριβώς λόγω του εγκλήματος του 2015 είναι υποχρεωμένος να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά πολύ περισσότερο σε μαζικούς πλειστηριασμούς χιλιάδων ακινήτων κάθε κατηγορίας. Αν δεν είχε γίνει η… ανοησία του 2015, σήμερα θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Οι τράπεζες δεν θα χρειαζόταν να κάνουν ούτε το 10% των προγραμματισμένων πλειστηριασμών και θα είχαν την ευχέρεια να κάνουν απίστευτες εκπτώσεις και διευκολύνσεις προς τους δανειολήπτες. Είτε προς τις επιχειρήσεις, είτε προς τα φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το δυσθεώρητο ποσό των 80 δισ. ευρώ, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα 25 δισ. ευρώ που ποτέ δεν αποκτήσαμε ως ΑΕΠ. Γιατί αν το είχαμε θα υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων από πολλαπλάσιους δανειολήπτες.

Η τρέχουσα εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέρνει στο προσκήνιο το… 2015. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται και πάλι υπό πίεση, γιατί μια παρέα πολιτικών κακοποιών αποφάσισαν να παίξουν τη χώρα στα… ζάρια! Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μια πονεμένη ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ήταν ο καθρέφτης μιας κρατικοδίαιτης οικονομίας με πάσης φύσεως συμφέροντα που εκ των πραγμάτων έπρεπε να κινηθούν σε ένα τέτοιο μοτίβο. Σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών στέλνει ένα μήνυμα: με αυτούς που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία προοπτική. Απλά ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα έρθει μια κυβέρνηση με σχέδιο δράσης ώστε να διαμορφώσει ένα ανάχωμα στην περίπτωση που το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον επιστρέψει σε… μαύρες μέρες. Με τους σημερινούς κυβερνώντες δεν υπάρχει καμία προοπτική. Είναι σαν τον σκελετωμένο που σέρνεται στον δρόμο για να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του. Το Χρηματιστήριο είναι μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και το πλέον κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο για το επιχειρείν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή η επόμενη Βουλή θα έχει την άνεση χρόνου και την ηρεμία που απαιτείται για να διερευνήσει τις πτυχές του μεγαλύτερου εγκλήματος που συνετελέσθη στη χώρα το 2015 και θα μας συνοδεύει για πολλές δεκαετίες. Θα χρειαστεί κάποια στιγμή βεβαίως και μια δυναμική κινητοποίηση από μια ανήσυχη και όχι… κοιμισμένη ελληνική δικαιοσύνη. Τα στοιχεία είναι πολλά και θα μαζευτούν περισσότερα. Πρέπει επιτέλους να γίνει μια αρχή για να μπει το πράγμα σε τάξη, ώστε να μην εμφανιστούν στο μέλλον άλλοι επίδοξοι τυχοδιώκτες που θα μπορούσαν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια. Είναι υποχρέωση των θεσμών και των μηχανισμών μιας δημοκρατικής και συντεταγμένης πολιτείας έναντι των πολιτών της. Όσοι δεν πράξουν το αυτονόητο μετά το τέλος της σημερινής κυβερνητικής παρέας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ιστορία…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ