Navigation
21
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
7 Φεβ 2017

Το πρόβλημα της χώρας είναι μεταρρυθμιστικό όχι δημοσιονομικό

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Αν υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια που αναδύεται από την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, αυτή συμπυκνώνεται στην «απροθυμία του πολιτικού συστήματος για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Μετά από 7 χρόνια τριβών, προσπαθειών και διενέξεων, η μοναδική χώρα στην οποία απέτυχε παταγωδώς -όχι μία αλλά τρεις φορές- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει και προτιμά να φορολογεί βάναυσα τους πολίτες της παρά να δυσαρεστεί τις συντεχνίες και τα κατεστημένα συμφέροντα.

Έτσι εξηγείται το ελληνικό παράδοξο: Καταγράφουμε «επιτυχία» στους δημοσιονομικούς στόχους, με τεράστια επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας, χωρίς όμως αυτό το «επίτευγμα» να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και αποτελεσματικό.

Με το περίφημο (υπηρεσιακό) σημείωμα (την έκθεση) για την πρόοδο της αξιολόγησης του ΔΝΤ αναδεικνύεται μόνον η ανεπάρκεια της υλοποίησης – όλων των εκτός των δημοσιονομικών – μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχουν μια σειρά από «μικρές» ή «δευτερεύουσες μεταρρυθμίσεις» που θα μπορούσαν να απογειώσουν την ελληνική οικονομία χωρίς να υποστεί περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος, πλην όμως οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της χώρας προτιμούν να επιβάλλουν φόρους και περικοπές αντί να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις.

  • Η σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Απασχόληση, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και το “βαθύ Δημόσιο”, το άνοιγμα της αγοράς της Ενέργειας και οι Ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να εκτινάξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, να προσφέρουν εργασία σε 1,5 εκατομμύριο απελπισμένους πολίτες και φυσικά να φέρουν έσοδα για το Κράτος.

Η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση της χώρας κραδαίνει με ικανοποίηση το αποκεφαλισμένο κουφάρι της πραγματικής οικονομίας ως τρόπαιο του τερατώδους υπερ-πλεονάσματος χωρίς ανάπτυξη και αποφεύγει τη συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται στο «ελληνικό παράδοξο» με τη γνωστή διπλωματική γλώσσα:

  • «Τα μέλη του Δ.Σ. ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αν και αναγνώρισαν ότι το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει δυσανάλογα στους μισθωτούς υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθούν και να μην αντιστραφούν οι υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να συμπληρωθούν με επιπρόσθετες προσπάθειες προς την κατεύθυνση των ομαδικών απολύσεων σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, το το άνοιγμα των υπολοίπων κλειστών επαγγελμάτων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Ακόμα, υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των στατιστικών πληροφοριών και των στατιστικών συστημάτων.»

Με απλά λόγια, η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι δεν απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, με δεδομένη την εντυπωσιακή προσαρμογή η οποία αναμένεται να φέρει το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο περίπου 1,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Δεν χρειάζονται άλλοι φόροι, χαράτσια και περικοπές. Χρειάζεται αλλαγή του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας του Κράτους και απελευθέρωση της οικονομίας από τα κρατικά δεσμά.

Ποια κυβέρνηση μπορεί να φέρει αυτή την αλλαγή;

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ