Navigation
14
Οκτ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
27 Απρ 2016

Ποιο είναι το όριο για να περάσουν τα σπίτια μας στα χέρια των funds

Ακίνητα-σλαιντερ Χρήμα & Πολίτης

Κλείδωσε η “παράδοση” των ελληνικών σπιτιών στα νύχια των γερακιών των ξένων funds και πλέον θα υφίσταται ως μοναδικό κριτήριο η αξία της κύριας κατοικίας χωρίς να συνυπολογίζονται τα εισοδηματικά όρια. Η εξαίρεση θα είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 μέχρι να μεταβιβαστούν στα funds τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που δόθηκαν σε νοικοκυριά και επαγγελματίες έχοντας βάλει υποθήκη τη μοναδική τους στέγη.

Ο «πήχης» αυτός που συμφώνησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί είναι οι 140.000 ευρώ. Οριο που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ενώ η νομοθέτηση των αλλαγών προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις 15 Μαϊου.

Ορισμός επιτροπής

Την ίδια στιγμή, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την είσοδο των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων δανείων. Πιο συγκεκριμένα όρισαν την τριμελή επιτροπή, η οποία θα έχει ως έργο την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών και ειδικότερα τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4354/2015, η Τράπεζα της Ελλάδας από την στιγμή που λαμβάνει φακέλους και τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων διαβιβάζει τα σχετικά στοιχεία στην επιτροπή.

Στη συνέχεια τα μέλη της θα πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών να συντάξουν αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταβίβασης των δανείων σε funds, έγκυρες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς να κατέληξαν σε συμφωνία.

Μέχρι το 2017 θα απαγορεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων εφόσον αυτά έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην πρώτη κατοικία. Η αξία της θα πρέπει να είναι μέχρι 140.000 ευρώκαι με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται προστασία του 87% των δανείων αυτής της κατηγορίας. Οι δανειολήπτες που προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι αφενός τα νοικοκυριά και αφετέρου μικροί έμποροι και επαγγελματίες που σύναψαν δάνειο βάζοντας ως εγγύηση τη μοναδική τους στέγη.

Το γεγονός της μη καθιέρωσης και εισοδηματικών κριτηρίων διευρύνει τον αριθμό των φυσικών προσώπων που προστατεύονται από τη δημιουργία αυτής της νέας αγοράς. Κατά τ’ άλλα και σύμφωνα με πληροφορίες, η έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς πάνω στο θέμα των δανείων, οδηγεί στην απελευθέρωση της πώλησης σε funds και ενήμερων δανείων. Αν και ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κάνει αναφορά για τη δυνατότητα μεταβίβασης των funds μόνο ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, εντούτοις τελικά υιοθετείται σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο. Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε σε εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης και «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress