Navigation
2
Δεκ
location
Αθήνα
14oC
Αρκετά σύννεφα
7 Μαρ 2018

Το ωραίο… παραμύθι της “καθαρής εξόδου”

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Εδώ και αρκετό καιρό οι… παρόλες για έξοδο από τα μνημόνια και… καθαρή έξοδο στις αγορές δεν ακούγονται. Ή, ακούγονται πολύ… χλιαρά. Γιατί άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Σε όλους τους τόνους και σε όλες τις θεσμικές εκφάνσεις έχει καταστεί σαφές προς τη συγκυβέρνηση της ζημιάς των 200 δισ. ευρώ, ότι έξοδος στις αγορές με ρύθμιση χρέους δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυστηρό πρόγραμμα εποπτείας, χωρίς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Ή και τα τρία μαζί ή τίποτα! Η “υβριδική” λύση που έχει παρουσιάσει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με τη μορφή… τελεσιγράφου, απλά κινητοποίησε το εκλογικό επιτελείο του της κυβέρνησης, οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη… χυλόπιτα να πάνε και σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά! Πάντως, αν λάβουμε υπόψιν τις δηλώσεις κάποιων στελεχών της κυβέρνησης, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να βγούμε στις αγορές με επιτόκια 4,5% μόνο και μόνο για να πιστέψουν οι… ιθαγενείς ότι τελείωσαν τα μνημόνια. Βεβαίως, αυτοί που τα λένε, τα βλέπουν όλα με βάση την επικοινωνιακή διάσταση και όχι το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, για να ικανοποιήσουν τα δικά τους… βίτσια!

Με βάση την κοινή λογική μια… αντιμνημονιακή κυβέρνηση (ως προς τα δύο πρώτα μνημόνια), η οποία έγινε μνημονιακή στη συνέχεια υπογράφοντας το τρίτο (και αχρείαστο…), δεν θα διακινδυνεύσει να πάει στο εκλογικό σώμα ώστε να πει ότι τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά αρχίζει η σκληρή επιτήρηση. Αυτό μόνο ένας αυτοκαταστροφικός τύπος που θέλει να υποστεί πανωλεθρία σε εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να το υιοθετήσει. Και επειδή λοιπόν, στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να αποδράσει από την εξουσία με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, στόχος είναι ένα εκλογικό timing το οποίο θα αφήνει στον επόμενη κυβέρνηση… αρκετό χρόνο για να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά. Αυτήν την δουλειά που δεν θα έχει προκαλέσει η ίδια, αλλά θα κληθεί να την τελειώσει παραλαμβάνοντας τον… λογαριασμό της προηγούμενης.

Άρα, ο στόχος είναι να φθαρεί ο… επόμενος και να καταγραφεί η φθορά του στις Ευρωεκλογές και στις Περιφερειακές-Δημοτικές εκλογές του 2019. Άλλωστε, με τις… πυρηνικές “βόμβες” που πέφτουν στα χέρια των επόμενων, μετά από 2 χρόνια όταν θα γίνουν εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι ίσως εύκολο να μην προκύψει αποτέλεσμα και να ξαναπάμε σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Βασικός στόχος των σημερινών κυβερνώντων είναι μια έντιμη απόδραση, αλλά ταυτόχρονα και μια… προστατευμένη παρουσία στην αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς το ενδεχόμενο μπλεξίματος σε… περιπέτειες!

Η Ελλάδα από τον Αύγουστο και μετά δεν θα χρειαστεί άλλα χρήματα, οπότε οι δανείστριες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα έχουν το… άγχος λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές να πάνε στα κοινβούλια και στους λαούς τους για να αποφασίσουν νέα βοήθεια στους… αδιόρθωτους Έλληνες. Ωστόσο, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα μπορέσουν να “πουλήσουν” στους λαούς τους το story της αυστηρής επιτροπείας των Ελλήνων τουλάχιστον έως το 2022. Θα πούνε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε, αλλά πρέπει να την κρατάμε από το… χέρι, για να μην ξαναγυρίσει στο… αμαρτωλό παρελθόν της. Προφανώς και είναι αδιανόητο για τη σημερινή συγκυβέρνηση να φέρει ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το αργότερο έως το τέλος Μαίου, το οποίο θα περιγράφει τα μέτρα και τις παρεμβάσεις για τη “διατηρησιμότητα” του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για τουλάχιστον μία τετραετία ακόμη. Η σκληρή επιτροπεία θα είναι και το… αντίδοτο προς τα κοινβούλια και τους λαούς τους ώστε να… αποδεχθούν το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους δια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012!

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δουλεύουν πυρετωδώς για να καθορίσουν το πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπό καθεστώς σκληρής επιτροπείας με προαπαιτούμενα την κατά γράμμα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει ακόμη στο… συρτάρι. Αυτή άλλωστε η γραμμή έχει γίνει ξεκάθαρη, σαφής και αδιμφισβήτητη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι δύο θεσμοί είναι αυτοί άλλωστε που έχουν προειδοποιήσει με τη μορφή… τελεσιγράφου το Μαξίμου και την Πλατεία Συντάγματος ότι ρύθμιση χρέους χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης είναι σαν να βγαίνει ένας άνθρωπος με που μόλιες έχει αναρρώσει από βαριά πνευμονία στους -20 βαθμούς Κελσίου, φορώντας περιβολή σαν τους παίκτες του Suvrivor! Προφανώς θα μείνει… στήλη άλατος! Τι ήθελε και το έλεγε αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας; Τούρκοι έχουν γίνει στην κυβέρνηση! Δεν μπορούν να χωνέψουν πώς το δικό τους πολιτικό αφήγημα σκοντάφτει στον… σκληρό και πραγματικό κόσμο των τεχνοκρατών!

Το αφήγημα της κυβέρνησης προφανώς και έχει ξεθωριάσει. Τα στελέχη της δεν καταλαβαίνουν ότι η δυνητική… πώληση ελπίδων για τη ρύθμιση του χρέους περνάει μέσα από την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα είναι πολιτικά καταστροφική για τους ίδιους. Αυτό το τελευταίο μάλλον το γνωρίζουν. Η σκληρή γραμμή της ΕΚΤ για την προληπτική γραμμή πίστωσης και η απαίτηση για παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα ως εγγύηση για την προσέλκυση αγοραστών των ελληνικών κρατικών τίτλων, περνούν μέσα από τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, τις εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις, τις σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και φυσικά τους μαζικούς πλειστηριασμούς. Αφήστε δε που αν υπήρχε περίπτωση να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα έπρεπε να αποπληρώσουμε άμεσα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονταν… κομφετί και σερπαντίνες αφού δεν θα τα δεχόταν η ΕΚΤ! Και για να μην ξεχνιόμαστε, ας υπενθυμίσουμε πάλι ότι οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν ούτε… ένα ευρώ επιπλέον για την Ελλάδα!

Από την άλλη πλευρά, η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μάλλον θα ισοδυναμεί με πολιτική καταδίκη για την κυβέρνηση καθώς θα βάλουν εκ νέου στη λαιμητόμο 5.500.000 νοικοκυριά. Τι θα κάνουν; Με το κόστος των 200 και πλέον δισ. ευρώ που προκάλεσαν στη χώρα, θα… προσκαλέσουν τους επόμενους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα δίνοντας ραντεβού στους… δρόμους την επόμενη μέρα! Αυτό το τελευταίο βέβαια σηκώνει πολύ συζήτηση σε σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν από την επόμενη κυβέρνηση… Ιδίως μετά τα καμώματα και τις μεθοδεύσεις τους στην υπόθεση της Novartis…

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου-τετραμήνου θα (απο)δείξει σε όλους τη δυσκολία επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, τη δυστοκία στην άντληση εσόδων 2,74 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις (ιστορικά, το υψηλότερο ποσό σε ετήσια βάση) και βέβαια το μηδενικό περιθώριο για φιλολαϊκά μέτρα πλην κάποιων προσλήψεων ημετέρων. Τα… μαντάτα που θα λάβει η κυβέρνηση λίγο μετά το Πάσχα θα είναι μάλλον… δυσάρεστα, οπότε από κει και πέρα θα ανοίξει και ο δρόμος για την τελική ευθεία των εκλογών. Ο Οκτώβριος με βάση το οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον φαντάζει ένας μήνας που το ενδεχόμενο μεγαλύτερων απωλειών στην κάλπη είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένο, ακόμη και αν η επικαιρότητα περιλαμβάνει το έργο “πώληση σκανδάλων”. Προφανώς, έχουν γίνει οι ανάλογοι υπολογισμοί για το κόστος της επίσπευσης ή μετάθεσης του χρόνου προσφυγής στις κάλπες. Και ο χρόνος αυτός ίσως να μην είναι ο Οκτώβριος! Πάντως, ας αρχίσουμε σιγά σιγά να προετοιμαζόμαστε για… πανό και αφίσες!

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ