Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
8 Ιούν 2017

Το νέο σχέδιο «Ανδρέας Παπανδρέου» του Αλέξη Τσίπρα για να «πάρει κάτι» από Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

 

Αφού δεν κατάφερε να κερδίσει απομείωση του Χρέους και βλέπει το όραμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ να απομακρύνεται , ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή μια νέα διαπραγματευτική στρατηγική, εμπνευσμένη από τις αλήστου μνήμης «σκληρές διαπραγματεύσεις» του Ανδρέα Παπανδρέου στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής.

Ακολουθώντας την πεπατημένη των περιβόητων Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) με τα οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου εκβίασε το 1985 τους τότε Ευρωπαίους ομολόγους του, δημιουργώντας αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αξιοποιήσει τη νέα συμβιβαστική πρόταση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για το Ελληνικό Χρέος και να διεκδικήσει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης από την Ευρώπη, ένα «ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και σύγκλισης».

«Αφού μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση του Χρέους δεν μπορεί να αποφασισθεί γιατί διαφωνούμε στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα πολλά χρόνια, ας κάνουμε κάτι για να διασφαλίσουμε την ανοδική πορεία» είναι το βασικό επιχείρημα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αποκαλυπτική της νέας προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα ήταν η αποστροφή στην χθεσινοβραδινή ομιλία του από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη

  • «να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Είναι θετικό το γεγονός που ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από χρόνια απόλυτης ανοησίας και μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων για διαγραφή του Χρέους, επιτέλους συνειδητοποίησε την μοναδική πραγματική ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας: Τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πραγματική οικονομία.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τύχει ευμενούς αποδοχής από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ταυτόχρονα όμως εμπεριέχει και μια μεγάλη παγίδα:

  • Σε αντίθεση με τα ΜΟΠ του Ανδρέα Παπανδρέου, την διαχείριση αυτών των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Προγραμμάτων δεν θα την αναλάβουν Έλληνες αλλά ξένοι αξιωματούχοι.
  • Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η χρηματοδότηση και η τελική εφαρμογή θα γίνει από Ευρωπαίους γιατί ουδείς πλέον εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη και η περιβόητη συμβιβαστική πρόταση Μακρόν προβλέπει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παραδώσει τον έλεγχο της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ήδη η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών. Όλα αυτά όμως θα συντονίζονται από τις Βρυξέλλες και όχι από την Αθήνα.

Μετά την παράδοση του εποπτείας του τραπεζικού μας συστήματος σ’ έναν Αυστριακό και του Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σ’ έναν Γάλλο, την επιλογή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τον Γάλλο Οικονομικό Επιθεωρητή Λε Πετίτ,  η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να παραδώσει και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων σε Ευρωπαίους τεχνοκράτες για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στην απορρόφηση και αξιοποίηση.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για τους διορισμούς κάθε Καρανίκα που ονειρεύεται η κομματική νομενκλατούρα της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης υπάρχει πράγματι μια μικρή αμυδρή ελπίδα να ανακάμψει πραγματικά η οικονομία της χώρας…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ